Traktorek kosiarka na prund :), ktoś coś?

zibizz1

Pionier e-mobilności

Attachments

• IMG_20230919_140254.jpg
    IMG_20230919_140254.jpg
    1,5 MB · Liczba wyświetleń: 55
  • IMG_20230910_075416.jpg
    IMG_20230910_075416.jpg
    3,9 MB · Liczba wyświetleń: 55

Przem

Zadomawiam się
Czekamy z niecierpliwością na nowe informacje o przebiegu naprawy.

Jaki jest realny czas koszenia ? Z eco/ bez

Dotychczas, byłeś zadowolony z tego zakupu?
Ta moja Alpina, czyli Stiga e-rider 300 nie ma trybu eco. Co do czasu koszenia, to nie mierzyłem czasowo, ale to zależy od bardzo dużej ilości zmiennych. Np ja jak koszę, to wykoszę na jednym ładowaniu znacznie więcej niż jak kosi żona, czy córka. Zależy, czy trawa ma tydzień, czy dwa, albo trzy :)
Co do baterii, to jest ona zabudowana w traktorku, nie wyjmuje się jej, ładuje się dedykowaną ładowarką, w traktorku jest złącze, nie da się tego naładować w inny sposób. Do samych akumulatorów (ogniw) pewnie by się można dostać, bo są schowane w rozkręcanej obudowie. Obok gniazda ładowania jest usb do ładowania telefonu :)
View attachment 1714754862338.jpegView attachment 1714754878634.jpegView attachment 1714754894551.jpegView attachment 1714754911873.jpeg

elektromobilny

Zadomawiam się
Ja już drugi sezon śmigam Stigą e-Ride 300. Pierwszy traktorek. Poprzednia Makita z napędem ma już 13 lat i dalej jeździ ale dokupiliśmy działkę i nagle z 1500m2 samego trawnika zrobiło się 2500m2. Traktorek spisuje się znakomicie. Trawe zbieramy tylko przy pierwszym koszeniu po zimie potem cały sezon mulczowanie. Bateria wystarcza na 45-50minut pracy co przekłada sie na skoszenie prawie wszystkiego za jednym razem. Gdyby nie to że ta dodatkowa działka nie jest idealnie równa i nie można po niej szybko jeździć to myśle, że dałaby radę zrobić wszystko na raz. Także w trakcie koszenia musi być przerwa przynajmniej na 30-40 minut bo dosłownie troche jej tylko brakuje ‚zasiegu’. Ktoś pytał o moc to prędzej zbraknie jej trakcji niż mocy przy podjazdach. Mam dosyć wysoką skarpę i daje radę (żona się nie odważy) chociaż z balansowaniem trzeba sie nagimnastykować żeby się z nią nie przewrócić. 10 lat na quadach sie przydaje. Ja polecam.

Silniki koszące oba po 1,5 kW? Nie brakuje jej mocy na dłuższej trawie/chwastach? Poszukuję coś do łąki kwietnej nie będzie to częste strzyżenie i mam obawy o moc.

lvlthn

Pionier e-mobilności
Drugi sezon kosi LUBA AWD 5000. Po paru miesiącach dosłali mi elementy które lepiej zabezpieczaja stacje i kosiarke przed wodą. Aplikacja coraz lepsza . Wady:
- późno wykrywa deszcz, musi mocno padać a jak kosi mokrą to szybko zbiera się i trzeba szybciej oczyścić
- osłony (zabezpieczają palce gdyby ktoś chciał podnieść kosiarkę w trakcie działania) utrudniają czyszczenie

Zalety:
Jeździ jak od linijki, trawnik piękny, każdy zazdrości.

Utrzymanie
Raz na miesiąc wyskrobie trawe od spodu, z 1-2 razy na sezon przekładam noże(mają 4 krawędzie), na początek sezonu zakładam nowe

Kosi 3 razy w tygodniu. W zeszłym sezonie 2 trawniki robił na raz w tym sezonie brakuje baterii na kilka metrów i głupie jest to że jedzie spory kawałek się naładować i wraca potem to dokosić. Jak na razie jestem zadowolony.
Dołączam się do tematu.

Na zdjęciach widać że sobie świetnie radzi z trawą z rolki.
Jak w przypadku nieco gęstszej trawy? Radzi sobie z nierównościami dobrze?

Mogę podpytać jaki metraż trawnika masz do skoszenia i jaki masz model?

Gryzę się przed zakupem, ale czas dla mnie to ostatnio najważniejszy surowiec

vwir

Pionier e-mobilności
Jestem w miarę na bieżąco, bo dwa tygodnie temu ustawiłem dwa roboty mojemu sąsiadowi. Generalnie u mnie dwie sztuki koszą już od kilku lat i dlatego on też się zdecydował. Czytałem o wszelkich nowościach bez drutu (łącznie z Luba) i powtarza się opinia, że wszystko pięknie, gdy nie masz zbyt wielu przeszkód. Ale w ogrodzie z zadaszeniami, dużymi drzewami, budynkami, etc te kosiarki zbyt często gubią sygnał i potrafią kilka razy dziennie utknąć. Więc dobierz model do potrzeb. U mojego sąsiada skończyło się na starych dobrych Worxach z drutem. Drutu po 2 tygodniach już nie znajdziesz (zarósł kompletnie) i dołożyliśmy do jednej z kosiarek moduł ACS żeby się nie odbijała od młodych drzewek tylko żeby je omijała.

Bronek

Pionier e-mobilności
Ja wczoraj synowi i to coś z Lila Wolna ale o dziwo robi robotę. Jak coś to się wyrzuci ważne że kabel już jest.
U mnie od 10 lat chyba Vorxy chodzą. Nigdy więcej niczego spalinowego i żadnych traktorów lub klasycznych ręcznych kosiarek nawet akumulatorowych o gabarytach znanych ze spalinowych. Tylko malutka na alumulatorek i to np. Parksida, do obrobienia tego gdzie automat nie może. 4 kWh wystarczy a 8 kWh baterii to już nawet przesada.
Pierwszy wypas z wifi ale coś mu kabelki od ładowania się porwały po 8 latach na 4 nóżkach
Zanim go miałem wysłać do serwisu, to kupiłem lekko mniejszego, to jakaś używana, odmłodzona za 800 zł komplet jak nowy na 3 ostrza, golas. To zmieniłem tarcze na 4ry nożyki i kurde chodzi drugi rok, jest jeszcze cichszy, to tego wypasionego już nie wysłałem :)
Liczy się skuteczność i to jak że wszystkie dużo funkcji a korzystasz z jednej.
Ale tak jak wyżej @vwir napisał każdy musi sam....

Last edited:

zibizz1

Pionier e-mobilności
Dołączam się do tematu.

Na zdjęciach widać że sobie świetnie radzi z trawą z rolki.
Jak w przypadku nieco gęstszej trawy? Radzi sobie z nierównościami dobrze?

Mogę podpytać jaki metraż trawnika masz do skoszenia i jaki masz model?

Gryzę się przed zakupem, ale czas dla mnie to ostatnio najważniejszy surowiec
Na większym jest z rolki na mniejszym siana.(Dwa zdjęcia w poprzednim poście) Na sianym więcej chwastów i tylko taka różnica. Ludzie też twierdzą że ta siana jest z rolki. Gdyby nie chwasty to wizualnie nie ma różnicy. Wszystko robi podlewanie koszenie i trochę nawozu. W sumie ponad 400m2. Mam jeszcze 2 obszary zmapowane co daje w sumie ponad 1000m2 tylko ten mam taki trochę dziki trawnik zasiany parę lat temu bez nawodnienia i bez siatki na krety. Tam startuje manualnie po tym jak rozgarne kretowizny. Wygląda to tak.

W zależności od prędkości koszenia i odległości między ścieżkami może lepiej lub gorzej dokaszać. Gęstość trawy nie na znaczenia bo robot ścina tylko te nowe odrosty. Wiem że jeśli jest pod spodem taka ususzona darń I zejdziemy za nisko to kosiarkom brakuje mocy. Przy pierwszym koszeniu w tym roku tego trawnika ze zdjęcia raz dostałem komunikat że ostrza się zablokowały w wysokiej trawie i to była jedyna taka sytuacja. Oczywiście rozwiązaniem jest skoszenie pierwszy raz większa kosiarka

Model AWD 5000, napęd na 4 koła więc radzi sobie w każdym terenie.

Też widziałem na grupach narzekanie na GPS np fragment trawnika między dwoma budynkami. Nigdy nie miałem z tym problemu.

Attachments

• IMG_20240505_112315.jpg
    IMG_20240505_112315.jpg
    253,5 KB · Liczba wyświetleń: 36

Bronek

Pionier e-mobilności
Po latach wygrywa z mieszanki traw niemal zawsze kostrzewa. Były lata że dbałem: wertykulacja, aeracja itp itd. Ale znalazłem sposób na maskowanie aby na zdjęciach było jako tako. :) Koszę wyżej tak na ok 5 cm. Nie trzeba piaskować , korzenie drzew nawet jak wyjdą, to są nie groźnie. Itd. Kosiarka jeździ po 3 godzinki dziennie i dołków nierówności nie widać. Nawóz i woda to, podstawa. Wycinanie mniszkow , ale i tak koniczynka się pojawia, co nie jest takie źle bo to te z zielony dywan

20240505_120520-COLLAGE_copy_1024x991.jpg

krzyk

Zadomawiam się
W sumie ponad 400m2. Mam jeszcze 2 obszary zmapowane co daje w sumie ponad 1000m2 [...]

Model AWD 5000, napęd na 4 koła więc radzi sobie w każdym terenie.
Zastanawiam się właśnie nad Luba 2 u teściów. Działka w sumie ma 1000 m2, ale na tym stoi dom, budynek gospodarczy, kurnik, grządki itd. W sumie to wyjdzie pewnie max 500 m2 trawy, i myślałem o wersji najmniejszej na 1000 m2. Ale tutaj mnie zaskoczyłeś bo Ty masz jak piszesz trochę ponad 1000 m2 a wersję masz na 5000 m2, dlaczego?

Może powinienem popatrzeć w swoim przypadku na wersję 3000m2? (tylko nie wiem co zyskuję za te +2k zł, bateria trochę wolniej się zużyje?)