Pokaz fotke trawnika![]()
Pokaz fotke trawnika![]()
Ta moja Alpina, czyli Stiga e-rider 300 nie ma trybu eco. Co do czasu koszenia, to nie mierzyłem czasowo, ale to zależy od bardzo dużej ilości zmiennych. Np ja jak koszę, to wykoszę na jednym ładowaniu znacznie więcej niż jak kosi żona, czy córka. Zależy, czy trawa ma tydzień, czy dwa, albo trzyCzekamy z niecierpliwością na nowe informacje o przebiegu naprawy.
Jaki jest realny czas koszenia ? Z eco/ bez
Dotychczas, byłeś zadowolony z tego zakupu?
Ja już drugi sezon śmigam Stigą e-Ride 300. Pierwszy traktorek. Poprzednia Makita z napędem ma już 13 lat i dalej jeździ ale dokupiliśmy działkę i nagle z 1500m2 samego trawnika zrobiło się 2500m2. Traktorek spisuje się znakomicie. Trawe zbieramy tylko przy pierwszym koszeniu po zimie potem cały sezon mulczowanie. Bateria wystarcza na 45-50minut pracy co przekłada sie na skoszenie prawie wszystkiego za jednym razem. Gdyby nie to że ta dodatkowa działka nie jest idealnie równa i nie można po niej szybko jeździć to myśle, że dałaby radę zrobić wszystko na raz. Także w trakcie koszenia musi być przerwa przynajmniej na 30-40 minut bo dosłownie troche jej tylko brakuje ‚zasiegu’. Ktoś pytał o moc to prędzej zbraknie jej trakcji niż mocy przy podjazdach. Mam dosyć wysoką skarpę i daje radę (żona się nie odważy) chociaż z balansowaniem trzeba sie nagimnastykować żeby się z nią nie przewrócić. 10 lat na quadach sie przydaje. Ja polecam.
Dołączam się do tematu.Drugi sezon kosi LUBA AWD 5000. Po paru miesiącach dosłali mi elementy które lepiej zabezpieczaja stacje i kosiarke przed wodą. Aplikacja coraz lepsza . Wady:
- późno wykrywa deszcz, musi mocno padać a jak kosi mokrą to szybko zbiera się i trzeba szybciej oczyścić
- osłony (zabezpieczają palce gdyby ktoś chciał podnieść kosiarkę w trakcie działania) utrudniają czyszczenie
Zalety:
Jeździ jak od linijki, trawnik piękny, każdy zazdrości.
Utrzymanie
Raz na miesiąc wyskrobie trawe od spodu, z 1-2 razy na sezon przekładam noże(mają 4 krawędzie), na początek sezonu zakładam nowe
Kosi 3 razy w tygodniu. W zeszłym sezonie 2 trawniki robił na raz w tym sezonie brakuje baterii na kilka metrów i głupie jest to że jedzie spory kawałek się naładować i wraca potem to dokosić. Jak na razie jestem zadowolony.
Na większym jest z rolki na mniejszym siana.(Dwa zdjęcia w poprzednim poście) Na sianym więcej chwastów i tylko taka różnica. Ludzie też twierdzą że ta siana jest z rolki. Gdyby nie chwasty to wizualnie nie ma różnicy. Wszystko robi podlewanie koszenie i trochę nawozu. W sumie ponad 400m2. Mam jeszcze 2 obszary zmapowane co daje w sumie ponad 1000m2 tylko ten mam taki trochę dziki trawnik zasiany parę lat temu bez nawodnienia i bez siatki na krety. Tam startuje manualnie po tym jak rozgarne kretowizny. Wygląda to tak.Dołączam się do tematu.
Na zdjęciach widać że sobie świetnie radzi z trawą z rolki.
Jak w przypadku nieco gęstszej trawy? Radzi sobie z nierównościami dobrze?
Mogę podpytać jaki metraż trawnika masz do skoszenia i jaki masz model?
Gryzę się przed zakupem, ale czas dla mnie to ostatnio najważniejszy surowiec
Zastanawiam się właśnie nad Luba 2 u teściów. Działka w sumie ma 1000 m2, ale na tym stoi dom, budynek gospodarczy, kurnik, grządki itd. W sumie to wyjdzie pewnie max 500 m2 trawy, i myślałem o wersji najmniejszej na 1000 m2. Ale tutaj mnie zaskoczyłeś bo Ty masz jak piszesz trochę ponad 1000 m2 a wersję masz na 5000 m2, dlaczego?W sumie ponad 400m2. Mam jeszcze 2 obszary zmapowane co daje w sumie ponad 1000m2 [...]
Model AWD 5000, napęd na 4 koła więc radzi sobie w każdym terenie.