Traktorek kosiarka na prund :), ktoś coś?

kiki111

Fachowiec
Miałem na trawniku Lubę 2 na testach na początku kwietnia. Wyglądało to tak, że ja chciałem ją nie patrząc na nic, a dystrybutor robił wszystko żeby mi jej nie sprzedać. Ostatecznie dałem się przekonać i odpuściłem. Umówiliśmy się że wrócimy do tematu jeśli trochę uproszczę trawnik. Mój trawnik ma wiele nieregularnych krawędzi, rabat i innych przeszkód przez co ilość poprawek byłaby na tyle duża, że spędzę na nich tyle czasu co na traktorku.
U mnie luba nie radziła sobie w miejscach gdzie były blisko siebie strefy zabronione a ona miała wykosić fragmenty pomiędzy. Na tamten czas sprzedawca twierdził że kamera nie ma docelowej funkcjonalności i właściwie pracuje tak jak jedynka.

Stanąłem przed koniecznością zakupu traktorka kosiarki. E-208 się sprawdza, to może i taki szpej na bateryjkę?. Ogólnie są nieracjonalnie drogie, ale w niektórych marketach są jeszcze po sezonie elektryczne traktorki Alpine, czy li stiga w czarnym malowaniu. Ma to trzy silniki po jednym na dwa noże w kosisku i trakcyjny. Ktoś może używa czegoś podobnego i podzielił by się doświadczeniami?
a jaka tam jest pojemność akumulatora??

vwir

Pionier e-mobilności
Fajnie by było też nie mieć kretowisk, ale to już nie jest kwestia traktora tylko trawnika.
Przy robocie koszącym codziennie krety się wyprowadzają (podobno przeszkadza im szum kosiarki). Na jesień gdy robot kończy pracę krety wracają, robią na trawniku jesień średniowiecza, po czym na wiosnę gdy rusza robot koszący krety znowu się wyprowadzają. Tak mam co roku.

zxcvbnm

Nowy na Forum
czy któryś z użytkowników Stigi/ Alpiny dostał taką metalową rurkę ok 10cm ?, do czego to jest?

Attachments

• 20240507_131648.jpg
    20240507_131648.jpg
    1,4 MB · Liczba wyświetleń: 19

Czari

Nowy na Forum
Znam, używam. Po kilku tygodniach kolejny kret wprowadza się do tuneli. Robot koszący jest zdecydowanie skuteczniejszy (ale tylko od wiosny do jesieni, gdy kosi).
Czyli idealnym dopełnieniem do traktora żeby pozbyć się kretów jest robot koszący, dzięki któremu w zasadzie traktor przestaje być potrzebny :)

Bronek

Pionier e-mobilności
Czyli idealnym dopełnieniem do traktora żeby pozbyć się kretów jest robot koszący, dzięki któremu w zasadzie traktor przestaje być potrzebny :)
Kosiarka wyjezdza u mnie wczesnie i jezdzi do grudnia Krety uciekly

zibizz1

Pionier e-mobilności
Chyba musi byc taka na drut co ciagle jeżdzi losowo żeby kreta wypłoszyć bo moja nie potrafi. Zbyt rzadko jeździ i jak wykosi kawałek to już tam nie wraca.