Tutaj nie dyskutuje się o BMW, bo to forum Tesli

• Thread starter Konto skasowane na życzenie 2023/11/09
  • Start date
  • Tags
    None

Michal

Moderator
Napisałem ile zużywa moje iX3.
OK, niech będzie dla 115 km/h - uważam że 20-21 kW to całkiem dobry wynik.
Powiedziałbym, że podejrzanie dobry, bo kiedy Bjorn testował to auto, to wyszło mu:
235 Wh/km przy 120 kmh
1699345029324.png
, a w podobnych warunkach TMY:
195 Wh/km przy 120 kmh
1699345088495.png

Ale już mniejsza z tym. Normalnie nie wypowiadam się w wątkach o innych markach ale no nie mogłem się powstrzymać kiedy zobaczyłem te zużycia na forum jakie polecasz :D

daniel

Señor Meme Officer
już się najeździłem ala 'busami' w postaci Q7 i to jest udręka.
"Tak samo w niebie większa będzie radość z jednego grzesznika, który się nawraca, niż z dziewięćdziesięciu dziewięciu sprawiedliwych, którzy nie potrzebują nawrócenia."

daniel

Señor Meme Officer
@daniel - tu masz m.in. odpowiedź na swoje pytanie
Ale ja zgadzam się z kolegą. Całe "legacy auto" robiło "compliance cars", czyli tłumacząc na polski "auto na odpierdol". Byle były elektryczne i nie robiły konkurencji głównym spalinowym modelom.
Pewnie wydawało im się, że jak ktoś chce jeździć na prądzie to jest hipsterem i dziwakiem i takie coś sie spodoba. Pewnie jest grupa takich osób, których auto musi krzyczeć JESTEM ELEKTRYCZNY, ale większość ma to gdzieś. Zamiast dziwacznego designu woli lepsze parametry. Kupujący elektryka dla nich to taki łoś co ma za dużo pieniędzy na głupoty i rzuci się na takie pstrokate auto jak sroka na błyskotkę. Nigdy nie miało być to auto masowe i mainstreamowe.

Dlatego Tesla wygrywa w wyścigu i europejskie marki nie stanowią konkurencji. Chińskie marki są o wiele groźniejsze.

inter

Pionier e-mobilności
Co nie zmienia faktu, że w Polsce akurat i3 (głównie poprzez InnogyGo) - a nie Tesla - zmieniło postrzeganie samochodów elektrycznych...

Nie chodzi o opinie - bo te każdy ma prawo mieć swoje (mam tu na myśli przykład wyglądu i3). Chodzi o sposób artykułowania tych opinii - w przypadku elektryków nie dopuszczający na tym forum nic innego niż Tesla…
Nie uważasz, że to zależy od użytkowników BMW, czemu tu nie wygłaszają swoich opinii?

vwir

Pionier e-mobilności
Nie mam Tesli, ale nie mam problemu z tym, żeby funkcjonować na tym forum. Zdarzają się buraki biagające po innych działach (nie-teslowych) i zachowujący się tak jak piszesz, ale to są jednostki.

Michal

Moderator
To co piszesz jest nieprawdą. Gdzie jest taki atak? Pokaż jeden taki przykład.
Ps. Na tym forum, które tutaj tak wciskasz nic nie ma. Przeglądam je i niestety chyba 2 użytkowników się wypowiada merytorycznie, a znacząco więcej użytkowników wyśmiewa EV i pisze jak to ich dizle są lepsze, bo mają dłuższe siusiaki... ekhem... chciałem napisać zasięgi....

vwir

Pionier e-mobilności
To jest forum, gdzie w 99% dyskutuje się o samochodach Tesli i na ten temat jest tu mnóstwo wiedzy. Ale o innych markach nie ma jej wcale - co widać czytając wątki, gdzie większość użytkowników forum porusza się wewnątrz bańki Tesli nie zauważając, że świat wokół ewoluuje.
Najpierw sprawdź, później się wypowiadaj. Ja akurat poruszam się w kategoriach Leaf i Mach-E i jest tam mnóstwo wiedzy. Tak jak pisałem - zdarzają się buraki takie jak tutaj: https://forum.elektrowoz.pl/threads/ford-mustang-mach-e-polegl-na-tescie-losia.1128/ ale nic na to nie poradzisz. Na szczęście to jednostki. Ja po prostu zacząłem używać przycisku 'ignoruj'.
A zamykanie się na forum BMW spowoduje, że nawet nie dowiesz się jakie inne marki mają modele, rozwiązania i że BMW niekoniecznie jest jedyną słuszną marką w kwestii EV. Więc moim skromnym zdaniem jeśli jesteś miłośnikiem napędu EV to jak najbardziej forum elektrowozu, a jeśli jesteś fanem BMW bez względu na napęd to wtedy forum BMW.

Michal

Moderator
@vwir, on pisał o mnie ;)
Zainteresowało mnie o czym Tam rozmawiacie na tym forum i wszedłem żeby poczytać. Nie interesują mnie fotki, więc chodziłem po innych wątkach i ten mnie zaszokował po prostu, więc podzieliłem się tutaj, żeby potencjalni klienci wiedzieli czego się spodziewać po BMW iX3 na podstawie danych jednego z użytkowników - zużycia przy 120kmh 28kWh/100km!!!

Śmieszy mnie też w sumie fakt, ze tutaj nie ma dyskusji o BMW m.in. dzięki Tobie, bo odciągasz do tamtego forum użytkowników BMW już od roku...
Tutaj doskonały przykład, gdzie była normalna merytoryczna dyskusja o BMW iX3 vs TMY i Ty na koniec walisz linkiem do tamtego forum:
Nikt Cię nie zhejtował za poglądy o lepszej jakości wykonania BMW, ani ogólnie za żadną wypowiedź, a Ty ciach - kradniesz użytkowników... Nie wstyd Ci? Jesteś tam adminem i boisz się, że zdycha, czy sprzedawcą BMW i boisz się, że zdycha?

nnnnn

Pionier e-mobilności
Nawet w tym wątku masz przykład - kolega wszedł na wspominane przeze mnie forum tylko po to, żeby wyciągnąć stamtąd jakąś bzdurę o zużyciu energii i zbudować na tej podstawie epopeję o wyższości Tesli.

Stąd uważam, że jeśli ktoś chce podyskutować merytorycznie o elektrykach innych marek - to to forum nie jest ku temu odpowiednie.
To jest forum, gdzie w 99% dyskutuje się o samochodach Tesli i na ten temat jest tu mnóstwo wiedzy. Ale o innych markach nie ma jej wcale - co widać czytając wątki, gdzie większość użytkowników forum porusza się wewnątrz bańki Tesli nie zauważając, że świat wokół ewoluuje.
Nie ma wiedzy bo nie ma użytkowników innych aut. Dla przykładu jest może 4 użytkowników Corsy. Nie widziałem żeby ktoś mnie hejtował bo piszę w tematach o Tesli czy ogólnych:D