Tym razem gość z Chipa

Cav

Pionier e-mobilności

mmm

Fachowiec
zużycie 27kw w płaszczaku, tempomat 120km/h? ktoś tu kłamie - czy kierowca czy producent? pewnie wystarczyło zwolnić do 100 i dojechałby z jednym ładowaniem... i szybciej...

Ale zgodzę się że ładowarki w Polsce to padaka.

(przeczytałem tylko artykuł, a nie tłitera)

Cav

Pionier e-mobilności
zużycie 27kw w płaszczaku, tempomat 120km/h? ktoś tu kłamie - czy kierowca czy producent?
A producent gdzieś napisał, że zimą, na mokrym, przy 120, pewnie przy wietrze w nos, będzie mniej niż 27?
pewnie wystarczyło zwolnić do 100 i dojechałby z jednym ładowaniem... i szybciej...
Dokładnie.
Zima nie rozpieszcza ev.

slaveq

Pionier e-mobilności
Ale że co, nie wierzysz mu że musiał, czy o co chodzi?
Sensowniejszy link dał tu:
27 kWh/100?!?!? Serio, po górach w zimie na śniegu tyle nie miałem. Chyba, że BMW robi takie auta żeby do EV zniechęcić.

Z resztą, ten artykuł to jest lep na to co się dzieje w komentarzach właśnie. Klepią się tam po pleckach ja to dobrze zrobili, że dieselka wybrali.

Z resztą tam są takie kwiatki, że hej chłop w pół godziny naładował 40% zamiast 45 i już wiedzial, że nie dojedzie więc nie mógł zostać te 5 min dłużej tylko pojechał dalej...

Last edited:

Michal

Moderator

lookash_c

Pionier e-mobilności
zużycie 27kw w płaszczaku, tempomat 120km/h? ktoś tu kłamie - czy kierowca czy producent? pewnie wystarczyło zwolnić do 100 i dojechałby z jednym ładowaniem... i szybciej...
Bjorn w teście zasięgu na mokrym przy 2 stopniach podaje 279 Wh/km. Więc coś jest na rzeczy widać.
Ale zgodzę się że ładowarki w Polsce to padaka.
Tak, często auta elektryczne są oceniane przez pryzmat kulawej infrastruktury.

Michal

Moderator
Nawet przy 270 Wh/km, baterii użytecznej 80 kWh, starcie z 100% i jednym ładowaniu 10-90% masz 503 km zasięgu, a trasa ma 470.
Historia wyssana z tyłka.

Last edited:

mALEK

Pionier e-mobilności
"...bym dojechał do domu z zapasem 20% (który był mi potrzebny, by następnego dnia rano móc pojechać do miasta – w domu przez noc zbyt wiele bym nie uzupełnił z domowego gniazdka)"

8h ladowania w domu , przy ~2kW daje 16kWh, czyli "wymarzone" 20%, aby przezyc.
nie trzeba miec doktoratu z fizyki i matematyki, wystarczy na chwile przestawic myslenie z "spalinowego" na "elektryczne".

dla mnie jeden wniosek z tego "felietonu" - omijac orlen w kazdej postaci :)