Ubezpieczenie

Bartosz

Pionier e-mobilności
U mnie razem z GAPem w PZU policzyli mi 15.3k. Czy ja robię coś źle że taka kwota?

View attachment 1069
Idź do innego agenta i od razu poproś, aby Ci przygotował najniższą możliwą ofertę na OC+AC. Ten próbuje Cię wydymać zaznaczając np. Auto Ochrona Sumy Ubezpieczenia i Auto Wartość 100%.

Bartosz

Pionier e-mobilności
Ok okazuje sie ze nawet z moimi slabymi znizkami da sie zejsc do ok polowy tej kwoty (15.3->8,6k)
Musimy sobie pomagać. Masz tutaj moją ofertę bez żadnych zniżek. Przedtem zawsze żona ubezpieczała. Mam 46 lat. Wiek w tym wypadku ma największe znaczenie i okres posiadania prawa jazdy.

40F66E9E-7954-4369-A53E-51402E01F7AA.jpeg

Bronek

Pionier e-mobilności
Mam chyba jeszcze leciutko lepiej w PZU bo szerszy wariant ryzyk i przywilejów. Super Polska i Europa holowanie PZU Auto zastępcze, brak limitu km od m zamieszkania itd. Ale to zależy od agenta i lokalizacji, lat i zniżek.
Niemniej należy szukać Brokera/Agenta nie koniecznie w lokalizacji.

Cena m/w stosunkowo taka sama bo wiadomo auto ponad ma rok i liczone jest od ok 200 tys 4300

Last edited:

gim-kg

Pionier e-mobilności
Oczywiście, że wyłączają, patrz wyżej.
Auto wartość 100% - np. jeżeli ukradną ci samochód lub będzie to szkoda całkowita to wartość pojazdu jest liczona z dnia powstania szkody, a nie to co masz na ubezpieczeniu. Nie wiadomo jak ubezpieczyciel wyceni np. 10 miesięczną Teslę. Przy wybraniu opcji ”Auto wartość 100%” wartość pojazdu z umowy ubezpieczenia jest przez cały okres ubezpieczenia.

Auto Ochrona Sumy Ubezpieczenia - każde wypłacone odszkodowanie, obniża wartość pojazdu o wypłacona sumę odszkodowania. Ekstremalny przykład: uszkodzisz baterię (tak jak w tym Jaguarze z Norwegii), wymienisz ją z ubezpieczenia AC (powiedzmy że koszt będzie 80 tys zł), w tym samym roku ubezpieczenia będziesz miał szkodę całkowitą lub ukradną ci samochód. Wg ubezpieczyciela samochód będzie warty 220 tys w dniu powstania szkody, to wtedy dostaniesz 140 tyś odszkodowania.

Bartosz

Pionier e-mobilności
Auto wartość 100% - np. jeżeli ukradną ci samochód lub będzie to szkoda całkowita to wartość pojazdu jest liczona z dnia powstania szkody, a nie to co masz na ubezpieczeniu. Nie wiadomo jak ubezpieczyciel wyceni np. 10 miesięczną Teslę. Przy wybraniu opcji ”Auto wartość 100%” wartość pojazdu z umowy ubezpieczenia jest przez cały okres ubezpieczenia.

Auto Ochrona Sumy Ubezpieczenia - każde wypłacone odszkodowanie, obniża wartość pojazdu o wypłacona sumę odszkodowania. Ekstremalny przykład: uszkodzisz baterię (tak jak w tym Jaguarze z Norwegii), wymienisz ją z ubezpieczenia AC (powiedzmy że koszt będzie 80 tys zł), w tym samym roku ubezpieczenia będziesz miał szkodę całkowitą lub ukradną ci samochód. Wg ubezpieczyciela samochód będzie warty 220 tys w dniu powstania szkody, to wtedy dostaniesz 140 tyś odszkodowania.
Wiadomo coś za coś. Natomiast z drugiej strony ekstremalne przykłady są mało prawdopodobne. Poza tym w sytuacji, gdy coś takiego Ci się przydarzy można zastanowić się nad dodatkowym ubezpieczeniem zabezpieczającym przed taką sytuację.

Last edited: