Ubezpieczenie

Khar

Posiadacz elektryka
Ale mi AXA wymyśliła wymaganie - czy technicznie rzecz biorąc TM3 to spełnia, tzn. w razie kradzieży na aplikacji można zobaczyć lokalizację pojazdu?
do ubezpieczenia autocasco od ryzyka kradzieży dla pojazdów osobowych o wartości powyżej 200 000 zł wymagane jest wyposażenie samochodu w minimum dwa odmiennego rodzaju zabezpieczenia ( np. alarm, immobiliser) oraz urządzenie zabezpieczająco-lokacyjne typu GPS o zasięgu nie mniejszym niż przyjęty w umowie ubezpieczenia zakres terytorialny, z opłaconym abonamentem za usługę monitorowania pojazdu za okres równy co najmniej okresowi ubezpieczenia

Khar

Posiadacz elektryka
Dzięki. Jeszcze nie wiem jak z tym podwójnym zabezpieczeniem, alarm pewnie uznają, ale co z drugim?
Immobilizer mnie rozbawił, jak tu blokować zapłon, skoro go nie ma? :) Może blokadę skrzyni biegów zamontować? ;)

danielm

Pionier e-mobilności
Ale mi AXA wymyśliła wymaganie - czy technicznie rzecz biorąc TM3 to spełnia, tzn. w razie kradzieży na aplikacji można zobaczyć lokalizację pojazdu?
w pzu kiedys mieli zniżke do ubezpieczenia jeśli jest lokalizator zamontowany. moim zdaniem ubezpieczenie tesli powinno być duzo niższe ze względu na monitoring auta 24h 360 stopni. to im przecież znacznie ułatwi robotę w przypadku jakichkolwiek wypadków, łącznie z materiałem dowodowym

Khar

Posiadacz elektryka
Ale tu chodzi o kradzież. Kradzieże są głównie do rozebrania na części (zobacz na kosmiczne ceny części na Allegro). Wtedy nie masz zapisu z sentry. Łączność też szybko odetną albo zagłuszą GPS.
To raz jeszcze, co możemy podciągnąć pod podwójne zabezpieczenie przeciwkradzieżowe? Alarm? PIN to drive? Coś jeszcze?

Hue Zarri

Posiadacz elektryka
Ale tu chodzi o kradzież. Kradzieże są głównie do rozebrania na części (zobacz na kosmiczne ceny części na Allegro). Wtedy nie masz zapisu z sentry. Łączność też szybko odetną albo zagłuszą GPS.
To raz jeszcze, co możemy podciągnąć pod podwójne zabezpieczenie przeciwkradzieżowe? Alarm? PIN to drive? Coś jeszcze?
Alarm
PIN to Drive
GPS Monitoring
27/7 Customer Assistance - potencjalnie mogą wspomagać policję (bezpośrednio lub przez Ciebie) dając ci informacje o aucie. Zdjęcia z kamery wewnętrznej etc. Ale to tylko moje założenia, nie widziałem jeszcze opisanego przypadku w Polsce w tym temacie.

Myślę że do momentu jak auto nie wjedzie do kontenera z jeżem, służby mogą go szybko zlokalizować z Twoją pomocą. Ale jak dojedzie do dziupli to chyba już amba.

danielm

Pionier e-mobilności
z pin to drive bym uważał, bo przy normalnym użytkowaniu to wkurza a za chwile wymyślą że odmowa wypłaty ubezpieczenia bo ktoś miał nieaktywne :)

Hue Zarri

Posiadacz elektryka
z pin to drive bym uważał, bo przy normalnym użytkowaniu to wkurza a za chwile wymyślą że odmowa wypłaty ubezpieczenia bo ktoś miał nieaktywne :)
Rozumiem, ale powiem Ci że nie odważyłbym się mieć tej opcji nieaktywnej. Nie patrząc się nawet na ubezpieczyciela :)