Grooby78

Zadomawiam się
Mój jest rok produkcji 2020, pierwszą rejestracja 2021 i przebieg 49 tys. km.
Coś się dzieje, niestety. Może to jest to co opisują na zagranicznych forach, czyli problem z kompresorem klimatyzacji. Zobaczymy, serwis analizuje, a auto jeździ zupełnie normalnie tylko błąd wyświetla.

KrzysztofFly

Moderator
Coś się dzieje, niestety. Może to jest to co opisują na zagranicznych forach, czyli problem z kompresorem klimatyzacji. Zobaczymy, serwis analizuje, a auto jeździ zupełnie normalnie tylko błąd wyświetla.
Na problemy z kompresorem klimatyzacji była swego czasu kampania serwisowa w Stellantisach, robili aktualizację oprogramowania, tutaj info z wątku w którym o tym pisaliśmy.
Główne pytanie, czy auta w których macie problem, była zrobiona ta kampania serwisowa?
Zrzut ekranu 2024-04-24 190526.png
Zrzut ekranu 2024-04-24 190728.png

p0li

Pionier e-mobilności
Jest tego trochę :(
dzieki
faktycznie troche przypadkow bylo - co ciekawe w .de tego nie zaobserwowalem - moze kwestja innego softu na ryne z kierownica po zlej stronie?

Grooby78

Zadomawiam się
Na problemy z kompresorem klimatyzacji była swego czasu kampania serwisowa w Stellantisach, robili aktualizację oprogramowania, tutaj info z wątku w którym o tym pisaliśmy.
Główne pytanie, czy auta w których macie problem, była zrobiona ta kampania serwisowa?
View attachment 17375
View attachment 17376
Tak, u mnie była robiona aktualizacja. Jednak jej celem nie było naprawienie kompresora klimatyzacji tylko inne zachowanie się samochodu na wypadek wystąpienia usterki. Auto ma pozostać zdolne do jazdy, tylko błąd ma być wyświetlany. Wcześnie auto traciło możliwość dalszej jazdy.

nnnnn

Pionier e-mobilności
U mnie aktualizacja softu sprężarki robiona była przy 47kkm z racji przeglądu okresowego, przy okazji coś tam też wymieniali w sprężarce.
dzieki
faktycznie troche przypadkow bylo - co ciekawe w .de tego nie zaobserwowalem - moze kwestja innego softu na ryne z kierownica po zlej stronie?
Czy w niemieckim sofcie tez jest tłumaczenie "wyłącz silnik przed ruszeniem" w sytuacji gdy na uruchomionym aucie wrzucisz P i otworzysz drzwi?

p0li

Pionier e-mobilności
Czy w niemieckim sofcie tez jest tłumaczenie "wyłącz silnik przed ruszeniem" w sytuacji gdy na uruchomionym aucie wrzucisz P i otworzysz drzwi?
nie wiem - mam ustawione na polski

KrzysztofFly

Moderator
No widzę, że w Oplu też tak macie ;) Pewnie we wszystkich Stellantisach tak przetłumaczyli ;) (może jakimś tłumaczem Google, bo szukali oszczędności). W sumie P nie trzeba wrzucać, wystarczy otworzyć drzwi na włączonym zapłonie, a on sam wrzuca P. Tak to wygląda w e-C4.
Zrzut ekranu 2024-04-24 222650.png

KrzysztofFly

Moderator

Więc aby zaspokoić Twoją i moją ciekawość, przeszedłem się do samochodu i zmieniłem język na angielski i niemiecki. Rezultaty poniżej ;)

Zrzut ekranu 2024-04-24 223643.png

Zrzut ekranu 2024-04-24 223710.png

Grooby78

Zadomawiam się
Aby pociągnąć temat usterki, dzisiaj wyraźnie odczułem, iż klimatyzacja nie działa. Więc przyczyną całego problemu prawdopodobnie będzie ten układ. Jest wysoce prawdopodobnie, że sprężarka jest uszkodzona, w internecie było trochę informacji o tym. O ich wadliwości w początkowych rocznikach. Zobaczymy co serwis powie. Dam znać.

Najnowsze dyskusje