Tam jest pompa i wiatrak na chłodnicy, a nie sprężarka.Ale przy wysokich temperaturach letnich, sama chłodnica (bez sprężarki) poradzi some ze schłodzeniem dużego akumulatora?
Tam jest pompa i wiatrak na chłodnicy, a nie sprężarka.Ale przy wysokich temperaturach letnich, sama chłodnica (bez sprężarki) poradzi some ze schłodzeniem dużego akumulatora?
To ja wiem., Ale jak na na zewnątrz jest 35 stopni, to czy to starczy do schłodzenia dużej baterii?Tam jest pompa i wiatrak na chłodnicy, a nie sprężarka.
Tak, tak jak wystarczy do schłodzenia dużego silnika.To ja wiem., Ale jak na na zewnątrz jest 35 stopni, to czy to starczy do schłodzenia dużej baterii?
Ilość ciepła wydzielanego w baterii jest nieporównywalnie mniejsza niż ilość ciepła wydzielanego przez silnik spalinowy. Chłodnica pozwala utrzymywać temperaturę baterii na poziomie zbliżonym do temperatury otoczenia. Gdy auto stoi nieużywane na parkingu to bateria też ma temperaturę otoczenia.Ale przy wysokich temperaturach letnich, sama chłodnica (bez sprężarki) poradzi some ze schłodzeniem dużego akumulatora?
Otwierając maskę i patrząc z góry po prawej stronie na dole. Ja miałem podniesiony samochód więc stojąc od przodu po prawej stronie da się włożyć np telefon poprzez otwór prostokątny w osłonie komory silnika i zrobić zdjęcie/film tabliczki znamionowej, która jest od góry sprężarki. Kilka stron wcześniej tutaj na forum pokazane jest jak ona wygląda.A gdzie ta sprężarka jest umieszczona? Widać tylko po zdjęciu koła?
Cóż, poziom niekompetencji i/lub niewiedzy i/lub kłamstw jest porażający. A jeśli łapie Cię za słówka, bo to nie akcja serwisowa (a dlaczego nie akcja, to już sami sobie odpowiedzmy) tylko biuletyn albo jakaś inna nazwa samej akcji, to już jest szczyt chamstwa.Odstawiłem auto na serwis. Pani wprost powiedziała, że nie ma czegoś takiego jak wewnętrzna akcja serwisowa na sprężarki klimatyzacji. Moje auto miało już wgrywaną zmianę w sterowniku bez której przy błędzie auto było unieruchamiane, natomiast w zeszłym tygodniu dokładnie to mnie spotkało. Info zwrotne powinienem dostać po diagnostyce w tym tygodniu, choć mam obawy, że nic nie znajdą.
No cóż, zobaczymy.
Wielkie dzięki!Cóż, poziom niekompetencji i/lub niewiedzy i/lub kłamstw jest porażający. A jeśli łapie Cię za słówka, bo to nie akcja serwisowa (a dlaczego nie akcja, to już sami sobie odpowiedzmy) tylko biuletyn albo jakaś inna nazwa samej akcji, to już jest szczyt chamstwa.
PS. 1. Możesz poprosić, żeby sprawdzili czy istnieje coś takiego jak np. Techniczny Biuletyn Serwisowy (TSB) C5HW015PQ0... i w jakich przypadkach serwis powinien postępować zgodnie z nim.
A jak istnieje ten biuletyn, to zapytałbym czy Pani przynajmniej przeprosi klienta...
PS. 2. Jaka jest ostatecznie diagnoza mojego czy Twojego auta - nie wiemy. Możemy tylko podejrzewać. Ale mówienie Klientowi, że to na pewno nie to i że takiej akcji nie ma, przy jednoczesnym braku jakiejkolwiek uzasadnionej innej diagnozy, samo się komentuje.
PS. 3. Najbardziej irytuje to, że Ci którym wymieniono sprężarkę usterka nie wróciła i są zadowoleni ze swoich pojazdów. Ja Stellantisa nie rozumiem.
PS. 4. Widzę, że rzeczywiście każdy z nas - kto tylko może - powinien się udać do miejskiego lub powiatowego Rzecznik Praw Konsumenta i działać w temacie. Można też zgłaszać się do UOKiK
PS. 5. Platforma wsparcia dla puretech i hdi - po ilu latach, pewnie i dla elektryków będzie w 2037r. ....:
![]()
Stellantis uruchamia platformę wsparcia dla właścicieli silników 1.2 PureTech! | Francuskie.pl - Dziennik Motoryzacyjny
Koncern Stellantis, reagując na przypadki problemów właścicieli samochodów Citroën, DS Automobiles, Peugeot, Opel i Fiat z silnikiem 1.2 PureTech , zapowiadafrancuskie.pl
![]()
Platforma wsparcia dla klientów Stellantis z wadliwymi silnikami 1.2 PureTech wkrótce ruszy. Kiedy dokładnie? | Francuskie.pl - Dziennik Motoryzacyjny
Stellantis Support to nazwa elektronicznej platformy dla wszystkich posiadaczy samochodów Stellantis, marek Citroën, DS Automobiles, Peugeot, Opel i Fiat,francuskie.pl
Grooby78 - przed wszystkim dzięki za aktywności i pomoc tutaj...Wiadomo, iż grają na czas bo mowa o pieniądzach. Z tego co wiem to nowa sprężarka kosztuje ok. 10 tyś. zł, więc jest dużo. Ja szczęśliwie jestem w gronie klientów, którym wymieniono sprężarkę na gwarancji i potwierdzam, iż usterka nie powróciła. Z auta jestem zadowolony. Jednak podsumowując takie podejście i zbywanie klienta jest delikatnie mówiąc nie fair i szkodzi marce.