mecekbomba

Fachowiec
Szanowni forumowicze!

Rozważam zakup (czy też raczej leasing) id.7. Prośba o wskazanie wad pojazdu z Waszego punktu widzenia bowiem po oględzinach w salonie ja wad nie dostrzegam. Stylistyka rzecz gustu więc o to nie pytam.
Plusy:
1. wyposażenie (ogrzewana przednia szyba, matrixy, elektryczne fotele z masażem i wentylacją, ogrzewana przednia szyba, wyświetlacz kierowcy + HUD),
2. 6,5 s. do setki, napęd na tył. Mogłoby być lepiej ale nie jest źle,
3. 600 km WLTP.

Minusy:
1. skromny ekran kierowcy,
2. minimalistyczne wnętrze,
3. dotykowe przyciski na kierownicy,
4. brak bagażnika z przodu (dla mnie zupełnie nieistotne),
5. cena ale leasing VW wychodzi dobrze.

Jedyna alternatywa jaką widzę to Scenic ale suvów/crossoverów nie znoszę a i osiągi znacząco słabsze. ioniq6 też sporo kosztuje a wyposażenie i zasięg ma skromniejsze. Inna alternatywa to plugin. Passat plugin ma ponad 100 km zasięgu a rata wyniesie 2539 zł brutto (id.7. 3372 zł brutto). Obiektywnie paliwa za 800 zł miesięcznie na trasach nie przepalę.

Jakie są wady id.7. według Was? czy jest coś lepszego?

kubatar

Pionier e-mobilności
Faktycznie jest info na stronie o poziomie rabatów ale w cennikach i konfiguratorze nie sa uwzględnione.
Tych z 2024 jeszcze kilka sztuk zostało. Mnie jednak cieszy ze wyklarował się rzeczywisty poziom cenowy id.7 co dobrze wróży na ten rok zwłaszcza w kontekście dopięcia emisji w VAG

aadamuss

Posiadacz elektryka
Rabaty na samochody za chwilę będą jak na grzejniki w sklepie instalacyjnym - 65% 😀 Cena katalogowa wystrzelona w kosmos i później licytacja kto ile da rabatu. Rabat bardziej cieszy niż niższa cena auta.

kubatar

Pionier e-mobilności
Czyli VAG może zejść z ceny... jak chce. Czy to im się bilansuje jakoś z opłatą za emisję, czy z czymś innym, nie ma znaczenia
Bilans emisyjny jest najbardziej istotny bo kary za limity są duze a EV ma emisję 0.
Sprzedajac elektryka nawet po kosztach mogą zbilansować się np z Porsche czy Audi na których mają ogromne marże w tym postsprzedażowe.
To duża szansa dla fanów elektryków którzy są na kupnie auta.
Śmiem twierdzić ze niedlugo zobaczymy spore rabaty na audi Q6 a pozniej na A6 bo ceny sa absurdalnie wysokie tak jak w przypadku ID.7

nabrU

Moderator
Śmiem twierdzić ze niedlugo zobaczymy spore rabaty na audi Q6 a pozniej na A6 bo ceny sa absurdalnie wysokie tak jak w przypadku ID.7

Raczej pod koniec tego roku, jak znowu limity CO2 trzeba będzie wyrobić.

W UK tak to wygląda za 2024. Zobaczcie kto najwięcej musiał kredytów kupić i się dowiecie skąd te rabaty ;)
1737478029225.png

adamusek

Posiadacz elektryka
widze na olx za 188k id7 pro 77kwh z 2024 wyprzedaż rocznika, po dotacji robi się fajna cena a swiatla matrycowe fotele z masażem, 5m auto sam rozwazyłbym będąc na kupnie auta...

mattmd

Zadomawiam się
Podobno błąd na stronie i rabaty są tylko dla rocznika 2024.

Nowe rabaty wjechały na stronę VW.

80k liftback
85k tourer

Trochę to jest niejasno napisane.

Ja rozumiem ze obecnie mamy 80/85k rabatu na id.7 z rocznika 2025 jeśli go dzisiaj idę zamówić i mi wyprodukują.
Przynajmniej tak pisze na ich stronie- ale konfigurator jest jeszcze niezaktualizowany- w ogóle bałagan jaki panuje na ich stronie to jest szok.
A sprzedawcy w salonach też niezbyt ogarniają.

Szaruś

Peugeot e208, 10.2022
A gdzie są te rabaty na stronie VW? Ja widzę to:

1737548457308.png