mecekbomba

Fachowiec
Szanowni forumowicze!

Rozważam zakup (czy też raczej leasing) id.7. Prośba o wskazanie wad pojazdu z Waszego punktu widzenia bowiem po oględzinach w salonie ja wad nie dostrzegam. Stylistyka rzecz gustu więc o to nie pytam.
Plusy:
1. wyposażenie (ogrzewana przednia szyba, matrixy, elektryczne fotele z masażem i wentylacją, ogrzewana przednia szyba, wyświetlacz kierowcy + HUD),
2. 6,5 s. do setki, napęd na tył. Mogłoby być lepiej ale nie jest źle,
3. 600 km WLTP.

Minusy:
1. skromny ekran kierowcy,
2. minimalistyczne wnętrze,
3. dotykowe przyciski na kierownicy,
4. brak bagażnika z przodu (dla mnie zupełnie nieistotne),
5. cena ale leasing VW wychodzi dobrze.

Jedyna alternatywa jaką widzę to Scenic ale suvów/crossoverów nie znoszę a i osiągi znacząco słabsze. ioniq6 też sporo kosztuje a wyposażenie i zasięg ma skromniejsze. Inna alternatywa to plugin. Passat plugin ma ponad 100 km zasięgu a rata wyniesie 2539 zł brutto (id.7. 3372 zł brutto). Obiektywnie paliwa za 800 zł miesięcznie na trasach nie przepalę.

Jakie są wady id.7. według Was? czy jest coś lepszego?

nabrU

Moderator
Ale doczytałeś pierwszy post?

Rozważam zakup (czy też raczej leasing) id.7. Prośba o wskazanie wad pojazdu z Waszego punktu widzenia bowiem po oględzinach w salonie ja wad nie dostrzegam

Gdzie tam jest napisane aby sugerować inny pojazd nawet jeśli jest według Ciebie lepszy?

Halisep

Posiadacz elektryka
W tytule jest pytanie czy warto? Dlatego podałem tesle z 2019 roku, która wybrałem że względu na to że według mnie jest bardziej technologicznie zaawansowanym autem niz ID.7 z 2024. To pokazuje jaka jest przepaść pomiędzy tesla a VW.
Z tym się nie zgodzę.
Oczywiście o gustach nie dyskutuje i jeśli ktoś nie lubi wyglądu Tesli to niech kupi to co lubi.
Z tym się zgodzę.
Jednak FSD to dla mnie podstawa w aucie. Auto jedzie praktycznie samo.
Nie mogę powiedzieć, że ta upośledzona europejska wersja FSD jest lepsza niż odpowiedniki od innych producentów.
Dodatkowo mam gwarancję 8 lat bez limitu kilometrów więc śpię bezpiecznie.
Dotyczy napędu. Cała reszta miała gwarancję na 4 lata lub do 80kkm. A z doświadczenia z modelem S mogę powiedzieć, że dużo może się tu zepsuć.
Mogę spać nawet w aucie w trybie kempingu podczas ladowania na SUC v.3 😀
Przy tak wolnym ładowaniu, to faktycznie tryb campingowy może się przydać na SuC 😉

mecekbomba

Fachowiec
Nie mogę powiedzieć, że ta upośledzona europejska wersja FSD jest lepsza niż odpowiedniki od innych producentów.

Dotyczy napędu. Cała reszta miała gwarancję na 4 lata lub do 80kkm. A z doświadczenia z modelem S mogę powiedzieć, że dużo może się tu zepsuć.

Przy tak wolnym ładowaniu, to faktycznie tryb campingowy może się przydać na SuC 😉
żądam wprowadzenia przepisów które będą chroniły przed tak radykalnym zaorywaniem!!! Ochrona praw człowieka tego wymaga.

Paweł M.

Posiadacz elektryka
moim zdaniem podstawowy AP w TMY działa lepiej niż funkcja trzymania pasa w autach grupy VW. Czy to jest mega przydatne to już każdy sam musi ocenić.

Ale trzeba dodać że ten sam AP jak i "zwykły" ACC w mojej TMY na drogach krajowych, jednojezdniowych działa fatalnie i zdecydowanie lepiej działa ACC w spalinowy passacie czy też superbie. Zakładam że ACC w ID.7 działa nadał dobrze bo nadał nie jest to oparte na kamerach.

Dotyczy napędu. Cała reszta miała gwarancję na 4 lata lub do 80kkm.
A jak jest z gwarancją ID.7? Czy też można ją wydłużyć do 120tyś km tak jak w spalinowych VW?

z tego co patrzyłem to ID.7 ma podobne moce/krzywe ładowania co TMY.

Paweł M.

Posiadacz elektryka
Najpierw ktoś z czapy wyskakuje z przedliftem TmS, a teraz jeszcze TmY 😂
a to tak bardziej żeby zmienić temat i pogadać o ID.7 😉 które mnie bardzo ciekawi.
Żeby być inaczej odebranym to w zasadzie mogłem zapytać. Czy ID.7 ma podobną krzywą ładowania do TMY czy bardziej do IONIC 5?

Halisep

Posiadacz elektryka
a to tak bardziej żeby zmienić temat i pogadać o ID.7 😉 które mnie bardzo ciekawi.
Żeby być inaczej odebranym to w zasadzie mogłem zapytać. Czy ID.7 ma podobną krzywą ładowania do TMY czy bardziej do IONIC 5?
Coś pomiędzy: