W którym kraju EU mogę najtaniej kupić nową Tesle Y ?

rowerek0000

Zadomawiam się
Jak to dokładnie wygląda w Czechach?
Na przykładnie modelu 3 RWD jest aktualnie za 1 029 490 CZK co jeszcze trzeba do tego doliczyć polski vat ?
Piszesz o 34450 PLN dotacji na jakiej zasadzie one są przyznawane?
Gdzie jest za taką cenę? Ja widzę we wstępnie skonfigurowanych za 1 113 490 co daje 192k zł.

marbum

Nowy na Forum
Gdzie jest za taką cenę? Ja widzę we wstępnie skonfigurowanych za 1 113 490 co daje 192k zł.
U mnie jest tak:
Porównuje z polskim konfiguratorem.

Attachments

• Zrzut ekranu 2024-06-25 o 13.56.58.png
    Zrzut ekranu 2024-06-25 o 13.56.58.png
    1,1 MB · Liczba wyświetleń: 14
  • Zrzut ekranu 2024-06-25 o 14.00.57.png
    Zrzut ekranu 2024-06-25 o 14.00.57.png
    130 KB · Liczba wyświetleń: 11
  • Zrzut ekranu 2024-06-25 o 14.01.13.png
    Zrzut ekranu 2024-06-25 o 14.01.13.png
    125,2 KB · Liczba wyświetleń: 11
Last edited:

krzyss

Pionier e-mobilności

pawel_mx

Zadomawiam się
Masz racje bzdura. Mozesz podac salon tesli w DE albo skody ktory sprzeda mi w DE nowe auto za netto ?
Chylę czoła i przepraszam. Jestem na dzialalnosci i nie mam problemu aby otrzymac fv 0%.

Musisz zaplacić VAT w kraju, w którym rejestrujesz samochód. VAT będzie naliczony od łącznej ceny samochodu, czyli od ceny obejmującej wszelkie akcesoria lub inne powiązane koszty, jak na przykład koszty dostawy.
Jeśli kupujesz samochód w jednym kraju UE i planujesz przewieźć i zarejestrować go w innym kraju UE, musisz poinformować o tym sprzedawcę samochodu, aby nie płacić tam podatku VAT.
Jeśli zapłacisz VAT dwukrotnie, raz z kraju zakupu, a potem w kraju rejestracji, masz prawo do zwrotu podatku VAT. W pierwszej kolejności skontaktuj się ze sprzedawcą lub, w drugiej kolejności, z urzędem podatkowym w kraju, w którym kupiłeś samochód

pozdrawiam

krzyss

Pionier e-mobilności
Chylę czoła i przepraszam. Jestem na dzialalnosci i nie mam problemu aby otrzymac fv 0%.

Musisz zaplacić VAT w kraju, w którym rejestrujesz samochód. VAT będzie naliczony od łącznej ceny samochodu, czyli od ceny obejmującej wszelkie akcesoria lub inne powiązane koszty, jak na przykład koszty dostawy.
Jeśli kupujesz samochód w jednym kraju UE i planujesz przewieźć i zarejestrować go w innym kraju UE, musisz poinformować o tym sprzedawcę samochodu, aby nie płacić tam podatku VAT.
Jeśli zapłacisz VAT dwukrotnie, raz z kraju zakupu, a potem w kraju rejestracji, masz prawo do zwrotu podatku VAT. W pierwszej kolejności skontaktuj się ze sprzedawcą lub, w drugiej kolejności, z urzędem podatkowym w kraju, w którym kupiłeś samochód

pozdrawiam
No znamy przepisy :)
Kontaktuje sie z salonem tesli i oni mowia ze nie wystawia faktury 0% vat bo nie… kup se w Polsce. Mozemy wystawic + 19% vat DE.
I wtedy skladasz juz do niemieckiego US o zwrot i czekasz 6-18miesiecy.

pmlody

Pionier e-mobilności

pozdrawiam
Prawo, prawem, a praktyka pokazuje, że płacisz brutto za granicą, po czym VAT w PL i czekasz na zwrot z DE do 1.5 roku. Dlatego kupiłem nową Y w PL.