Weekend w Zakopanem? Jedź dizelkiem. Szybciej i taniej!

slaveq

Pionier e-mobilności
Gdzie to niby jest, na plugshare w Miechowie widzę tylko jakąś ładowarkę 120kW
Ok pomyłka abrp pokazuje 250 kW a plugshare 120 kW. Mimo wszystko i tak wysoko.

Ja może się podzielę jeszcze najdłuższa trasą wakacyjną i jej kosztami. Trasa Krakow -> Drawsko Pomorskie -> Szczecin -> Poznań -> Opole -> Kraków dystans 1909 km koszt całkowity 567 zł. Życzę powodzenia zrobić coś takiego smrodem.

Pomijacie Panowie w swoich wyliczeniach jedną istotną rzecz, nawet jeśli długie trasy z ładowarkami byłyby droższe o 100% i musiałbym do każdej takiej trasy dołożyć godzinę albo dwie (oczywiście nikt nie liczy postojów spaliniakiem bo wtedy to jest relaks a nie ładowanie) to jeśli nie jeżdżę jej częściej niż raz na miesiąc mimo wszystko wychodzę na plus. Sumarycznie w ciągu roku koszty paliwa są znacznie niższe a i czas oszczędzony na tankowanie łącznie się zrównuje albo jest mniejszy.

Cav

Pionier e-mobilności
Naciągasz fakty.
Nic nie naciągam, piszę jak było.
A to że Ci fakty do tezy nie pasują, to już nie moja wina.

Zobacz w dniu dzisiejszym koszt przejechania 100km samochodem spalinowym to przy spalaniu 7l/100km i koszcie paliwa 6,5 to 45,5
Spalanie 7 l w benzyniaku zimą?
Dodatkowo Ty pisałeś o Land Cruiserze - więc pomnóż razy dwa.....
Kto tu naciąga fakty.....
a jadąc Tesla i ładując się na superchargerach to 52 przy normalnym zużyciu 20kwh/100km.
Nie jechałem Teslą, Teslą wyszłoby taniej niż pisałem, z racji przypuszczalnego niższego zużycia.
Przy mojej trasie nad morze w dwie strony 1400km rachunek jest prosty.
Faktycznie - 14*15*6,5=1365 zł
Elektrykiem połowę tego, przy sensownym zaplanowaniu ładowania.

Jac3k

Posiadacz elektryka
Ok pomyłka abrp pokazuje 250 kW a plugshare 120 kW. Mimo wszystko i tak wysoko.

Ja może się podzielę jeszcze najdłuższa trasą wakacyjną i jej kosztami. Trasa Krakow -> Drawsko Pomorskie -> Szczecin -> Poznań -> Opole -> Kraków dystans 1909 km koszt całkowity 567 zł. Życzę powodzenia zrobić coś takiego smrodem.

Pomijacie Panowie w swoich wyliczeniach jedną istotną rzecz, nawet jeśli długie trasy z ładowarkami byłyby droższe o 100% i musiałbym do każdej takiej trasy dołożyć godzinę albo dwie (oczywiście nikt nie liczy postojów spaliniakiem bo wtedy to jest relaks a nie ładowanie) to jeśli nie jeżdżę jej częściej niż raz na miesiąc mimo wszystko wychodzę na plus. Sumarycznie w ciągu roku koszty paliwa są znacznie niższe a i czas oszczędzony na tankowanie łącznie się zrównuje albo jest mniejszy.

Ja się nie dziwie że ludzie na kredytach frankowych popłynęli jak tu matematyka na prostych liczbach szwankuje. Bez dorabiania teorii i kupowania prądu na boku od tirowca w lesie. Policzę Ci szybko. Załóżmy, że startujesz z domu i masz do przejechania 1600 km bo 300 masz z paneli :). 1600km przy stawce 2,6 za kwh wyjdzie Cie 832pln a paliwo przy spalaniu 7l/100kmh to 864 bez stresu.

Jac3k

Posiadacz elektryka
Nic nie naciągam, piszę jak było.
A to że Ci fakty do tezy nie pasują, to już nie moja wina.

Spalanie 7 l w benzyniaku zimą?
Dodatkowo Ty pisałeś o Land Cruiserze - więc pomnóż razy dwa.....
Kto tu naciąga fakty.....

Nie jechałem Teslą, Teslą wyszłoby taniej niż pisałem, z racji przypuszczalnego niższego zużycia.

Faktycznie - 14*15*6,5=1365 zł
Elektrykiem połowę tego, przy sensownym zaplanowaniu ładowania.
Liczyłem średnio spalający samochód. Oczywiście można policzyć Hemi 6.4 do udowodnienia faktów. Oczywiście Land Cruiserem wyjdzie drożej ale BMW 5 przy 2 litrowej benzynie lub 2 litrowym dieslu już nie jadąc prędkością Tesli.

slaveq

Pionier e-mobilności
Ja się nie dziwie że ludzie na kredytach frankowych popłynęli jak tu matematyka na prostych liczbach szwankuje. Bez dorabiania teorii i kupowania prądu na boku od tirowca w lesie. Policzę Ci szybko. Załóżmy, że startujesz z domu i masz do przejechania 1600 km bo 300 masz z paneli :). 1600km przy stawce 2,6 za kwh wyjdzie Cie 832pln a paliwo przy spalaniu 7l/100kmh to 864 bez stresu.
Tak, tak szwankuje, brawo właśnie próbowałeś w dyskusji pogrążyć kogoś bo wg ciebie nie zna się na matematyce :D. Co mi jeszcze napiszesz miłego? Dałem ci statystyki długiego wyjazdu co do grosza rozliczonego i napisałem, że sumarycznie w ciągu roku wychodzi dużo taniej.

Z resztą jeździj sobie tam czym chcesz, nie wiem kto tu nie ogarnia jeśli kupuje auto za 300 tyś a potem jęczy na forum że za drogo wychodzi eksploatacja. To chyba jednak już wiemy kto te kredyty brał frankowe :).

Cav

Pionier e-mobilności
ale jak przepłacanie za paliwo? Cena na tej trasie w praktyce jest taka sama a nawet nieco drożej elektrykiem..
Nieprawda.
Tak jest tylko dla leni, którym się nie chce trasy i wydatków zaplanować.
Dowód i obliczenia masz powyżej.
Mi się chciało zaplanować, więc wyszło 3 razy taniej, a mogło wyjść 6 razy taniej.

Cav

Pionier e-mobilności
HINT:
Abonament zmniejszający stawkę za prąd o połowę kosztuje od 60 zł miesięcznie.
A w grudniu masz 30% mniej nawet bez abo na GW.....