Weekendowa jazda testowa Ioniq 5

Ev3

Pionier e-mobilności
Po ostatniej jezdzie probnej i splocie okolicznosci nabylem Ioniqa awd z duza bateria z 2021 w wersji platinium.
Teraz chyba są inne nazwy pakietów, bo nie ma takiej wersji, czego to odpowiednik i ile dałeś?
Rozumiem że bateria z 2021 roku, to było 73 kWh?

Halczyn

Zadomawiam się
Teraz nazywa się to UNIQ. Bateria 73, pierwsza rej 2022. Wiecej szczgółów priv ;)

Ev3

Pionier e-mobilności
U mnie pękło pierwsze 1200 km w długi weekend.
Wrażenia pozytywne - dużo lepsze niż w autach demo i jazdach próbnych.
Auto jest mega wygodne, zawiecha chodzi komfortowo, nic nie tłucze jak w demówkach.

Gdyby nie (niestety) tak samo wysokie zużycie prądu i kilka drobnych niedoróbek w sofcie, to byłby sztos.
Do Soula w ogóle ciężko porównać, auto płynie po drodze - rozstaw kół i osi robi swoje.
AWD też robi robotę, zwłaszcza przy ruszaniu.

Tylko trzeba bardziej uważać, bo ciężko wyczuć czy się jedzie 110-120 czy duuużo szybciej, w pudełkowym Soulu było to wyraźniej odczuwalne.

P.S.
Mam wrażenie że apetyt na prąd wynika ze zbyt ochoczego korzystania z grzałek (co w nowym aucie nieco czuć).
Jako że teoretycznie auto ma pompę ciepła, pewnie dałoby się lepiej gospodarować grzaniem, niekoniecznie trzeba nahajcować na full, w 3 minuty w kabinie.....

Podgrzewanie baterii do ładowania też swoje bierze - akurat dzisiaj niepotrzebnie mu pozwoliłem na użycie tej funkcji, bo auto miało się tylko trochę podładować, gdy korzystaliśmy z fast fooda, no i zrobiło to dużo za szybko.
A wcześniej niepotrzebnie zeżarło energię na trasie, po włączeniu podgrzewania zużycie rosło w oczach.

Trzeba to jednak planować z głową - nowa rzecz do zapamiętania.

Makus

Pionier e-mobilności
Ogólnie system w EV6 przy ustawieniu temp 21 w kabinie i w trybie auto domyślnie zaczyna grzać powietrze (bo wiadomo, na dworze zimno). Co kończy się tym ze muszę przestawiać na ręczne ustawienia bo robi się za gorąco

Psztyna

Nowy na Forum
A ja mam zupełnie inne pytanie - jak to wygląda z kupowaniem elektryka z rocznika np. 2023. Bo to może być auto, które stoi po prostu sobie przez rok czy półtora. A jak kiedyś wertowałem sobie artykuły na ResearchGate dotyczące degradacji w czasie w zależności od SoC, to to nie były takie małe wartości. Nawet sobie na dysku taki wykresik dla Tesli M3 zapisałem, przy czym starszej wersji NMC. W adnotacji mam, że temperatura była 25 stopni oraz sprawdzana degradacja co miesiąc.

View attachment 21310
Nie macie obawy, jak to jest w przypadku tego stojącego rok EV? Jak bufor jest od góry i z niego ucina na początku, to może być bajka zaraz po kupnie, a później dość niemiłe zaskoczenie w kolejnych miesiącach.

Co prawda powyższy wykres pokazywał ekstremalnie dużą degradację z wiekiem, ale w zasadzie w każdych przeglądanych przeze mnie badaniach sam czas powodował degradację baterii i to w żadnym razie nie pomijalną.

To nie są wykresy degradacji, tylko samorozładowania nieużywanej baterii.

PaRa

Zadomawiam się
No to gratuluję.
"Mojego" wiozą przez całą Polskę w poprzek więc "na groby" jeszcze pojadę wieziony przez małżonkę (Koną).
Umowa też jeszcze nie podpisana, bo Wałbrzych to już zadupie i oddziału mLeasing brak, a podpis musi być w obecności pracownika.
Duża różnica w użytkowaniu tych aut ? B mam wrażenie, że po obniżkach ceny podobne.

blazej

Pionier e-mobilności
To nie są wykresy degradacji, tylko samorozładowania nieużywanej baterii.
Nie. W prawym górnym rogu masz legendę przy jakim %SOC postępuje degradacja baterii. Oczywiście energia ucieka dużo szybciej z baterii, więc co normalne auto nieużywane też przechodzi przez cykle ładowania. Wykres pokazuje, że im niższy poziom naładowania podczas nieużytkowania auta, tym wolniejsza degradacja. Ale zawsze jakaś jest i to wcale nie taka mała.

Zresztą podobnie mam w firmowych laptopach - zawsze zasilanie idzie bezpośrednio bo pracownicy mają podpięte pod zasilanie i pod dwa monitory 99% czasu. Praktycznie nie przechodzą przez cykle - ciągle ok. 80% naładowania. Mimo to po dwóch latach każdy ma maksymalnie 93% kondycji baterii, niektóre nawet poniżej 90%.

Oczywiście ogromne znaczenie ma też temperatura.

Ev3

Pionier e-mobilności
Ogólnie system w EV6 przy ustawieniu temp 21 w kabinie i w trybie auto domyślnie zaczyna grzać powietrze (bo wiadomo, na dworze zimno). Co kończy się tym ze muszę przestawiać na ręczne ustawienia bo robi się za gorąco
W Ioniqu nawet przy 19 to robi za mocno, też muszę zmniejszać temperaturę na początku.