Weksel in blanco do MojEauto - czy podpisujecie?

umcus

Pionier e-mobilności
Masz moją fotkę z wypadu na narty tydzień temu. Dzień pierwszy urlopu.
Taaaak, to jest jedna z atrakcji urlopowych, za którymi nie przepadam. Przyłączam się do pytania, czy miałeś śruby zabezpieczające. Choć zdaję sobie sprawę, że dla rasowych złodziei takie śruby to śmiech na sali.

luk49696

Posiadacz elektryka
Odpowiedzi z funduszu w temacie weksli

1. Czy można osobiście dostarczyć weksel:
- Istnieje możliwość osobistego dostarczenia podpisanego weksla oraz deklaracji do Kancelarii NFOŚiGW.

2. Czy będzie możliwość uzupełnienia weksla o wpisanie zlecenia na fundusz lub dopisku nie na zlecenie. Zabezpieczy to bezprawne „użycie weksla” przez osoby niepowołane:
- Nie można dokonywać żadnych adnotacji na wekslu. Dokument z adnotacjami Beneficjenta zostanie odesłany z koniecznością ponownego przekazania weksla wraz z deklaracją wekslową

luk49696

Posiadacz elektryka
CZY KTOŚ PRZEKONA NAS DLACZEGO NA WEKSLU NIE MOŻNA OD RAZU WPISAĆ jako wierzyciela nfos i numeru konta bankowego które jest państwowe A NIE JAKIEGOŚ SŁUPA?
Zapewne w przypadku windykacji "dług" zostanie sprzedany firmie windykacyjnej i to ona uzupełni weksel.

Ciekawe czy w programie "Czyste Powietrze" też był weksel? Wyłudzeń na 600 mln będzie im trudniej odzyskać bez weksla.

CezaryT

Tesla Model 3 Highland LR
Przepraszam za off topic, ale jak udaje się w TM3 wejść na legowisko (czyli rozłożone tylne siedzenia) przez bagażnik czy tylne drzwi?
Raz spróbowałem przez bagażnik i stwierdziłem, że to nie dla mnie :D (mam 171 cm wzrostu). Jak masz wysoki materac to już w ogóle odpada ta opcja. Dla mnie komfortowo wsiada się przez tylne drzwi.

Mirek76

KIA EV6
Dzień dobry, w trochę innym zakresie niż temat weksla to otrzymałem na maila informację, iż małżonek (wspólność majątkowa) jeżeli nie jest wpisany jako współwłaściciel pojazdu, może otrzymać drugie dofinansowanie z programu NaszEauto na drugi pojazd elektryczny.

Bronek

Pionier e-mobilności
Przy kredytach byl to częsty sposób pomimo innych zabezpieczeń , zawsze zwracany po (unieważniony po spłacie).
Można go zwrócić na zyczenie lub zniszczyć .Powinna być ale jie musi do takiego blanco bialego weksla jest tzw deklaracja wekslowa , to jego część . Nie musi jej być ale jesli jest to wskazuje wiele rzeczy , trzeba to przeczytać .
Określa w jaki sposób wierzyciel może uzupełnić weksel . Sporządzenie deklaracji wekslowej nie jest obowiązkowe . Deklaracja wekslowa przyda sie nam wtedy, gdy wierzyciel wypełni weksel niezgodnie z ustaleniami zawartymi w deklaracji wekslowej (np. wpisze zawyżoną kwotę). ,!!!Dzięki deklaracji wekslowej można się będzie bronić przed niezasadnymi roszczeniami.
Jest taka ?
Wierzyciel to Oni
Wystawca weksla to my wg mnie jak jest deklaracja to jest OK

luk49696

Posiadacz elektryka
Przy kredytach byl to częsty sposób pomimo innych zabezpieczeń , zawsze zwracany po (unieważniony po spłacie).
Można go zwrócić na zyczenie lub zniszczyć .Powinna być ale jie musi do takiego blanco bialego weksla jest tzw deklaracja wekslowa , to jego część . Nie musi jej być ale jesli jest to wskazuje wiele rzeczy , trzeba to przeczytać .
Określa w jaki sposób wierzyciel może uzupełnić weksel . Sporządzenie deklaracji wekslowej nie jest obowiązkowe . Deklaracja wekslowa przyda sie nam wtedy, gdy wierzyciel wypełni weksel niezgodnie z ustaleniami zawartymi w deklaracji wekslowej (np. wpisze zawyżoną kwotę). ,!!!Dzięki deklaracji wekslowej można się będzie bronić przed niezasadnymi roszczeniami.
Jest taka ?
Wierzyciel to Oni
Wystawca weksla to my wg mnie jak jest deklaracja to jest OK
Deklaracja jest - w PL może mieć formę ustną :(
Wierzyciela nie ma wpisanego na wekslu - weksel in blanko.

umcus

Pionier e-mobilności
Deklaracja jest - w PL może mieć formę ustną :(
Wierzyciela nie ma wpisanego na wekslu - weksel in blanko.
Ale w tym wypadku deklaracja jest w formie pisemnej. Skoro jest w pisemnej formie, to jest ona dokumentem jednoznacznie określającym co i za co. Do czego zmierzasz?

Poza tym narracja, że weksel to zapomniana instytucja jest lekko dziwna, ludzie biorący kredyty hipoteczne z całą pewnością mogą potwierdzić, że zapomniana. ;)