Weksel in blanco do MojEauto - czy podpisujecie?

luk49696

Posiadacz elektryka
Notariusz sporządza deklarację i adnotacje ze dotyczy programu kwota jest znana
Jest wymagana
Mnie to nie interesuje ale tak sobie klikam i dla mnie to nie jest nic niezwykłego. Gdybym byl zaiteresowany to w ciągu 24 h bym wiedział wszystko
Notariusz nie sporządza deklaracji ani nie wpisuje żadnych kwot.
Deklarację dostajesz z funduszu i uzupełniasz tylko miejscowość i datę oraz podpis który poświadcza notariusz.

Bronek

Pionier e-mobilności
Notariusz nie sporządza deklaracji ani nie wpisuje żadnych kwot.
Deklarację dostajesz z funduszu i uzupełniasz tylko miejscowość i datę oraz podpis który poświadcza notariusz.
Zle sie wyraziłem ok

luk49696

Posiadacz elektryka
Wszystko można. Pytanie, jak długo fikcja się utrzyma.

Super. A znasz takie pojęcie jak "dowód anegdotyczny"? ;) Część banków do dziś zabezpiecza się wekslem przynajmniej do momentu wpisu do hipoteki. Miło słyszeć, że część banków znalazła lepszy sposób zabezpieczenia na ładne parę miesięcy bez wpisu do hipoteki.
Coraz mniej banków stosuje weksle jako zabezpieczenie, znam jeden S..R który do czasu ustanowienia hipoteki chcą weksel. Powszechną praktyką jest ubezpieczenie pomostowe do czasu wpisu hipoteki lub po prostu podwyższenie marży.

nabrU

Moderator
To nawet nie chodzi o to, że ma być weksel ale formę w jakiej oni sobie zażyczyli żeby był.

To właśnie chodzi o m. in. weksel i inne sposoby załatwiania tego świadczenia rodem jak z filmu 'Vabank'.

umcus

Pionier e-mobilności
kredyt hipoteczny i weksel? No co Ty? absolutnie nie. Weksle zdarzają się przy leasingu, pożyczkach w rachunku ale nie przy kredycie hipotecznym na zakup mieszkania. Uokik by taki bank rozjechał karami.
Cóż, m.in. Santandera jakoś nie rozjechał.
Tak, można wykorzystać sam weksel bez deklaracji. Deklaracja ma znaczenie w sporze między wystawcą weksla a odbiorcą weksla in blanco ale nie ma już znaczenia w sporze między wystawcą weksla a tą osobą która weksel znalazła bądź kupiła od pierwszego uprawnionego.
Polimeryzowałbym ;) No ale być może Ty się spotkałeś z innymi sprawami, w moim przypadku deklaracja była kluczowym dowodem (w sensie jej braku).
Coraz mniej banków stosuje weksle jako zabezpieczenie, znam jeden S..R który do czasu ustanowienia hipoteki chcą weksel. Powszechną praktyką jest ubezpieczenie pomostowe do czasu wpisu hipoteki lub po prostu podwyższenie marży.
Tak, zgadza się. Natomiast ja chciałem wyłącznie uzasadnić twierdzenie, że jest to coś archaicznego jest lekko przesadzone. Ale jak ktoś chce się czepiać szczegółów, bo coś się komuś kiedyś przyśniło, to ok. Każdy ma prawo do swoich obaw i lęków.

Zastanawia mnie tylko, czy w bankach pracują ludzie, którym bardziej wierzy się niż tym z NFOSiGW? Bo z moich doświadczeń, ludzie pracujący w bankach (i ogólnie branży finansowej) są na samym końcu mojej drabinki zaufania. Cóż, zboczenie zawodowe, za dużo w swoim życiu widziałem/słyszałem/czytałem w tej branży. Osobiście bardziej obawiam się, że ktoś z banku zrobi jakiś fraud mając wiedzę o moim życiu/finansach (szczególnie, że takie przypadki znam, niestety właśnie w naszym kraju), niż że pani Jadzia z NFOŚiGW wyniesie i odsprzeda mój weksel Ziutkowi spod monopolowego.

Ta cała imba o weksel przypominają mi dyskusje prawników o ryzyku. Tworzymy masę zapisów, żeby się ustrzec od ryzyka X, a i tak nie uwzględnimy, że ktoś inny nas wydyma bez mydła w zupełnie nieprzewidzianym miejscu. Życie :)

mecekbomba

Fachowiec
Polimeryzowałbym ;) No ale być może Ty się spotkałeś z innymi sprawami, w moim przypadku deklaracja była kluczowym dowodem (w sensie jej braku).
Santander rzeczywiście jest dość bandyckim bankiem ale nie sądziłem że się do czegoś takiego posuwa. Rzecz w tym że można wybrać inny bank ale innego funduszu wybrać się nie da.

A teraz przepis:
Sąd wydaje również nakaz zapłaty przeciwko zobowiązanemu z weksla lub czeku należycie wypełnionego, których prawdziwość i treść nie nasuwają wątpliwości. W przypadku przejścia na powoda praw z weksla lub czeku, do wydania nakazu niezbędne jest również przedstawienie dokumentów uzasadniających roszczenie, o ile przejście tych praw na powoda nie wynika bezpośrednio z weksla lub czeku. Jeżeli dłużnikiem jest konsument, niezbędne jest przedstawienie wraz z pozwem umowy, z której wynika roszczenie zabezpieczone wekslem, wraz z deklaracją wekslową i załącznikami. W treści pozwu skierowanego przeciwko osobie fizycznej zamieszcza się oświadczenie o tym, czy roszczenie dochodzone pozwem powstało w związku z umową zawartą z konsumentem.

Jak widać deklaracja wekslowa ma znaczenie w przypadku konsumenta. Możliwe że jako konsument nie obawiałbym się tego weksla tak bardzo. Ale jako przedsiębiorca ma poważne wątpliwości.

Raz jeszcze powtarzam: nie chodzi o przekręty, sprzedaż weksla itd. Chodzi o zwykłe zagubienie weksla czy to przez kuriera czy to przez pracownika Funduszu. Sprawy które ja prowadziłem dotyczyły zwykłego zgubienia dokumentów w banku.

celll19

Zadomawiam się
A czy w przypadku zakupu do JDG nie jesteśmy konsumentem ? Zakładając rozliczenie 50% VAT że auto nie jest ściśle związana z prowadzaną działalnością ?

luk49696

Posiadacz elektryka
Santander rzeczywiście jest dość bandyckim bankiem ale nie sądziłem że się do czegoś takiego posuwa. Rzecz w tym że można wybrać inny bank ale innego funduszu wybrać się nie da.

A teraz przepis:
Sąd wydaje również nakaz zapłaty przeciwko zobowiązanemu z weksla lub czeku należycie wypełnionego, których prawdziwość i treść nie nasuwają wątpliwości. W przypadku przejścia na powoda praw z weksla lub czeku, do wydania nakazu niezbędne jest również przedstawienie dokumentów uzasadniających roszczenie, o ile przejście tych praw na powoda nie wynika bezpośrednio z weksla lub czeku. Jeżeli dłużnikiem jest konsument, niezbędne jest przedstawienie wraz z pozwem umowy, z której wynika roszczenie zabezpieczone wekslem, wraz z deklaracją wekslową i załącznikami. W treści pozwu skierowanego przeciwko osobie fizycznej zamieszcza się oświadczenie o tym, czy roszczenie dochodzone pozwem powstało w związku z umową zawartą z konsumentem.

Jak widać deklaracja wekslowa ma znaczenie w przypadku konsumenta. Możliwe że jako konsument nie obawiałbym się tego weksla tak bardzo. Ale jako przedsiębiorca ma poważne wątpliwości.

Raz jeszcze powtarzam: nie chodzi o przekręty, sprzedaż weksla itd. Chodzi o zwykłe zagubienie weksla czy to przez kuriera czy to przez pracownika Funduszu. Sprawy które ja prowadziłem dotyczyły zwykłego zgubienia dokumentów w banku.
A czy w takim przypadku JDG będzie traktowana jako konsument? Deklarację i weksel podpisuje jako osoba fizyczna z podaniem PESEL.

mecekbomba

Fachowiec
A czy w przypadku zakupu do JDG nie jesteśmy konsumentem ? Zakładając rozliczenie 50% VAT że auto nie jest ściśle związana z prowadzaną działalnością ?
Nie jesteś. Jesteś quasi-konsumentem, czyli cytując kodeks cywilny "osobą fizycznej zawierającą umowę bezpośrednio związaną z jej działalnością gospodarczą, gdy z treści tej umowy wynika, że nie posiada ona dla niej charakteru zawodowego, wynikającego w szczególności z przedmiotu wykonywanej przez nią działalności gospodarczej, udostępnionego na podstawie przepisów o Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej."

Do JDG stosuje się niektóre przepisy dotyczące konsumentów ale wspomniany przepis dotyczący wydawania nakazów zapłaty nie należy do takowych przepisów.