Wiemy, ilu właścicieli elektryka wróciłoby do auta spalinowego.

aadamuss

Posiadacz elektryka
Jak falownik ogarnie dodatkowe panele to koszt będzie dużo mniejszy. Jeśli teraz masz zapas na falowniku to dojdzie koszt paneli max 1tys za kW, stelaż 300 pln na panel, robota 1000 za kWh, plus jakieś przewody i peszle.

Ratt

Posiadacz elektryka
A ile może kosztować dołożenie kwp na instalacji dachowej? Tak orientacyjnie? Zastanawiam się czy ekonomicznie ma to sens. Obecnie mam 6kwp i po zakupie elektryka zastanawiam się czy lepiej dołożyć czy lepiej dopłacać tego tysiak rocznie do energii.
Zleży jaki masz falownik czy na styk czy też trzeba będzie wymienić. Same panele to teraz taniocha.

Bronek

Pionier e-mobilności
Z pkt mojej sytuacji gdy na ogół przy ok 10 kWp w umowie mam 9,8 kWp paneli i inwerter 10 kw.m yślę o ok 4 KWp nowej mocy w komplecie z inwerterm hybrydowym , aby na "nielegalu dobawiać" do produkcji prosumenckiej.
Na ogól ona daje okolo 7 kW sporadycznie max. Rocznie to ok 9,3 do 10 Mwh
To by była nowa instalacja bez zglaszania jako offgrid, pracująca jako grzanie wody cWU i w buforze CO i do jakuzzy. No i czasem wspomagająca tą główną w bardziej pochmurne dni .

zlp

Pionier e-mobilności
@boolean1981
Ktoś powinien sprawdzić jakie napięcia i natężenia prądu z paneli przyjmie Twój falownik. Dołożyć mu na max. To będzie tylko koszt paneli, które dzisiaj są w naprawdę niskich cenach. Od 200zł za 400W.

Last edited:

zlp

Pionier e-mobilności
Z pkt mojej sytuacji gdy na ogół przy ok 10 kWp w umowie mam 9,8 kWp paneli i inwerter 10 kw.m yślę o ok 4 KWp nowej mocy w komplecie z inwerterm hybrydowym , aby na "nielegalu dobawiać" do produkcji prosumenckiej.
Lepiej jeden hybrydowy Deye 12kW (można mniejszy, ale kosztują niewiele mniej) + dodatkowe panele (rekordzista podpiął do falownika 10kW prawie 30kWp). Jeśli potrafisz wytłumaczyć, że część paneli pracuje w offgrid, to się nie czepią. Nikt paneli z dachu nie będzie odkręcał i sprawdzał, do czego są podpięte. Chyba nawet nie mają uprawnień do takich kontroli. Ich sieć jest do licznika, jeśli nie przekroczysz mocy eksportu, to nie mają podstaw.
Możesz też zgłosić rozbudowę instalacji i na legalu odbierać 70%. Z niewielkim magazynem w nocy nie będziesz zużywał wyeksportowanej energii i zbudujesz o wiele większy zapas mając niepowiększoną instalację.
Osobiście prądu mi nie brakuje, ale mam w planie carport. Kryty panelami oczywiście. Wejdzie pod 20kW, falownik da radę, tylko kabli z 70m będę musiał pociągnąć.

Last edited: