Witam z Fiatem 600e - pytanie o wallbox

Kierowca23

Posiadacz elektryka
Zapomniałeś jeszcze o normie IEC 62955 😉 dotyczącej zabezpieczeń w 'wallbox'ie' (czyli urządzeniu Mode 3), o której już kilka razy na wspominaliśmy na tym Forum.
Dzięki za uzupełnienie! A więc czwarta norma do kompletu ;) Poczytam, zapoznam się, uzupełnię wiedzę.
Ogólnie idzie zbaranieć od tych napisów IEC na tabliczce znamionowej, jeśli nie wiadomo nic więcej, czego one dotyczą.
Fajne objaśnienie norm "IEC-62955 vs IEC-62752" jest jeszcze w tym artykule:
tylko że nie po polsku.

ewentualnie tańszy wallboks:

Mam tego wallboxa, wisi na zewnątrz od ponad roku bez problemowo, robi robotę. Ładuje plugina żony i mojego q6.

Z ciekawości pytanie dla tych co są w temacie norm itd. Elektryk montując zamontował mi jakieś dodatkowe bezpieczniki za dużo $$$. Nie drążyłem, inne sprawy miałem wtedy na głowie. One są potrzebne czy już wbudowane w ten Wallbox?

Szaruś

Peugeot e208, 10.2022
A co to jest "składowa stała (DC)" w urządzeniu (EVSE), które ma tylko AC (wejście/wyjście jest AC)?

Kierowca23

Posiadacz elektryka
Mam tego wallboxa, wisi na zewnątrz od ponad roku bez problemowo, robi robotę. Ładuje plugina żony i mojego q6.

Z ciekawości pytanie dla tych co są w temacie norm itd. Elektryk montując zamontował mi jakieś dodatkowe bezpieczniki za dużo $$$. Nie drążyłem, inne sprawy miałem wtedy na głowie. One są potrzebne czy już wbudowane w ten Wallbox?
Z tego co podaje producent, ten Wallbox ma "wbudowany RCD Type A + 6mA DC".
Projektanci przed Wallboxem zalecają montaż różnicówki typu A (lub nawet typu B).
Takie zabezpieczenie (dla prądu In=40A lub więcej), od najlepszych marek, faktycznie potrafi kosztować ponad 1000 zł.
Możliwe że zabezpieczenia Ci się dublują, ale z punktu widzenia bezpieczeństwa (i ew. odpowiedzialności elektryka) to dobrze :)
U mnie nowa instalacja zaczyna się od wyłącznika selektywnego 40A/3f (bo tak chciał zakład energetyczny), który sam już kosztuje ~900 zł. Potem wyłączniki RCD-A (po jednym dla każdego Wallboxa). Niestety jak che się to zrobić ultra-porządnie, koszty idą mocno w górę.

nabrU

Moderator
A co to jest "składowa stała (DC)" w urządzeniu (EVSE), które ma tylko AC (wejście/wyjście jest AC)?

Czas się więc podszkolić:

Kierowca23

Posiadacz elektryka
Jeśli wszystko działa prawidłowo to jest tak jak piszesz - tylko wejście/wyjście AC.
Ale tu chodzi od zabezpieczenie przed uszkodzeniem. Jeśli np. złośliwie upali się ładowarka w aucie, albo padnie izolacja, teoretycznie jakiś prąd DC z baterii mógłby być zwracany kablem do sieci, albo przez karoserię auta. Prawdopodobieństwo tego jest takie jak trafienia piorunem na ulicy, ale ...