Właśnie odebrałem swoją żabę Renię ;-)

to_masz

Posiadacz elektryka
Bardzo fajnie wygląda to auto 😉

Co do zasięgu to jeszcze nie wiem, ale zrobienie 300Km przy 120Km/h jest pewnie niemożliwe (musiałby zużywać wtedy ok. 13KWh/100Km co jest nierealne).
Jeśli masz w dokumentach CoC (Certyfikat zgodności) - taki dokument potrzebny do zarejestrowania samochodu - to na podstawie danych z punktu 47 wyliczymy Ci zużycie przy prędkościach autostradowych 🙃

tomm76

Zadomawiam się
Bardzo fajnie wygląda to auto 😉

Jeśli masz w dokumentach CoC (Certyfikat zgodności) - taki dokument potrzebny do zarejestrowania samochodu - to na podstawie danych z punktu 47 wyliczymy Ci zużycie przy prędkościach autostradowych 🙃
Jak będę w domu to sprawdzę te dane w CoC. Według EV-database przy 110Km/h w dobrych warunkach zużywa 174Wh/Km (czyli lepiej niż Tesla, ale i samochód znacznie mniejszy). Zobaczymy co wyjdzie na wykresie jak podasz mu te dane.

tomm76

Zadomawiam się

Attachments

• PXL_20250604_162423568.jpg
    PXL_20250604_162423568.jpg
    191,9 KB · Liczba wyświetleń: 12

to_masz

Posiadacz elektryka
Którą wartość z p. 47 ma podać?
Zobacz na drugą zakładkę "Dane" - tam wrzucam większość z punktu 47

Wygląda na to, że niska masa i mniejsze wymiary - powodują, że jest bezkonkurencyjny w niższych prędkościach.
Ale ekstra wygląd niestety przypłaca dużymi oporami powietrza i przy prędkościach autostradowych zużywa już tyle co Niro, czy TMY

1749063828640.png
1749063847511.png

tomm76

Zadomawiam się
Zobacz na drugą zakładkę "Dane" - tam wrzucam większość z punktu 47

Wygląda na to, że niska masa i mniejsze wymiary - powodują, że jest bezkonkurencyjny w niższych prędkościach.
Ale ekstra wygląd niestety przypłaca dużymi oporami powietrza i przy prędkościach autostradowych zużywa już tyle co Niro, czy TMY

View attachment 28703
View attachment 28704
Dziękuję za wykres - sporo mówi on o ekonomii jazdy tym samochodem.
Co do zużycia energii w mieście - w końcu to naturalne środowisko życia tego samochodu (i w takim głównie celu go kupiliśmy).
Co do autostrady i dróg S - sprawdzę za jakieś 2 tygodnie jadąc na koncert J.M. Jarre'a do Doliny Charlotty (ode mnie, z Lubuskiego to jakieś 450Km po S3 i S6).
Z ciekawostek - dźwięki w tym samochodzie komponował właśnie ON ;-) Taki miły dodatek.
Według ABPR wychodzi mi ok. 78KWh, 2 ładowania po 23 minuty każde. Na szczęście nie muszę się spieszyć więc mogę na spokojnie ogarnąć temat ładowania. Jeszcze nie wiem jakie zamówić karty. Może ktoś podpowie jakie najlepiej mieć przy sobie.
To będzie moja pierwsza tak długa podróż samochodem elektrycznym.

nabrU

Moderator
Jeszcze nie wiem jakie zamówić karty. Może ktoś podpowie jakie najlepiej mieć przy sobie.

Zaraz, zaraz: to Renault nie dodaje karty Mobilize Charge Pass w PL?

tomm76

Zadomawiam się
Zaraz, zaraz: to Renault nie dodaje karty Mobilize Charge Pass w PL?

Nic mi o tym nie wiadomo.
Szukam i chyba w Polsce ta usługa nie jest dostępna (jak zwykle w państwach 3 świata...)

Last edited: