Wpis przebiegu do CEPiK

jarekr

Nowy na Forum
Także w ostatnich dniach robiłem wpis do CEPiK mojego e-C4, bo mu stuknęły 2 lata. Miałem zrobione dokładnie to samo badanie, przy czym chyba w zależności od systemu którym się posługuje stacja inaczej określają rodzaj badania (DICT124_16, B609a)
niemniej jednak chodzi o:
PDBT (Pozostałe dodatkowe badania techniczne pojazdu) skierowany przez starostę lub na wniosek posiadacza pojazdu w celu identyfikacji lub ustalenia danych niezbędnych do jego rejestracji.
Koszt tego badania to 60zł i zapewnia ono wpis przebiegu do CEPiK.
@KrzysztofFly czy musiałeś robić dwa badania (każde po roku) czy wystarczy jedno po dwóch latach.
Na podrzuconej stronie https://www.eurodiagnosta.pl/redaction/badania_elektryczne.html jest info że badanie trzeba robić co roku :/

Mam auto w dotacji na firmę z zadeklarowanym przebiegiem 30 0000 km przez dwa lata i tak się zastanawiam czy powinienem mieć zrobione dwa przeglądy w ostatnim miesiącu obowiązywania okresu Trwałości Przedsięwzięcia.

KrzysztofFly

Moderator
@KrzysztofFly czy musiałeś robić dwa badania (każde po roku) czy wystarczy jedno po dwóch latach.
Na podrzuconej stronie https://www.eurodiagnosta.pl/redaction/badania_elektryczne.html jest info że badanie trzeba robić co roku :/

Mam auto w dotacji na firmę z zadeklarowanym przebiegiem 30 0000 km przez dwa lata i tak się zastanawiam czy powinienem mieć zrobione dwa przeglądy w ostatnim miesiącu obowiązywania okresu Trwałości Przedsięwzięcia.
Robiłem jedno badanie.

krzyss

Pionier e-mobilności

Jedno na koniec.

DużyŁoś

Fachowiec
Tak z ciekawości - czy w umowie macie wpisany ten przegląd? Bo przeczytałem umowę i jest napisane, że w ciągu 14 dni od zakończenia przedsięwzięcia dostarczyć oświadczenia, że był oznakowany , zarejestrowany w RP, ma polisę OC i AC, miał przegląd i aktualny przebieg auta oraz upoważnienie aby mogli w razie co zajrzeć do CEPIK - problem tylko, że nigdzie nie ma napisane co oni będą tam szukać....

mm-tesla

Posiadacz elektryka
Jak piszesz - oświadczenie, więc oświadczasz, że tak było. Przegląd to normalna sprawa, jeżeli go nie masz to może oznaczać, że pojazd jest uszkodzony.

W Cepik widać dokładnie to samo co w mObywatel, przebieg, ubezpieczenia itd. zapewnie więc po uzyskaniu zgody od Ciebie, automatycznie system informatyczny weryfikuje twoje oświadczenie w CEPIK, właściciela - czy nie zbyłeś auta, numer pojazdu, rejestracja, przebieg ostatni, OC, AC, gdzie zarejestrowany itp.

DużyŁoś

Fachowiec
Jak piszesz - oświadczenie, więc oświadczasz, że tak było. Przegląd to normalna sprawa, jeżeli go nie masz to może oznaczać, że pojazd jest uszkodzony.

W Cepik widać dokładnie to samo co w mObywatel, przebieg, ubezpieczenia itd. zapewnie więc po uzyskaniu zgody od Ciebie, automatycznie system informatyczny weryfikuje twoje oświadczenie w CEPIK, właściciela - czy nie zbyłeś auta, numer pojazdu, rejestracja, przebieg ostatni, OC, AC, gdzie zarejestrowany itp.
No tak ale tutaj piszą, że jadą specjalnie aby wpisać przebieg tylko po co? Auto ma pierwszy przegląd po 3 latach, "przedsięwzięcie" kończy się po dwóch :) No i w umowie jest, "że w przypadku nie dostarczenia informacji o trwałości przedsięwzięcia bank jest uprawniony do kontroli w ogólnopolskim dostępnych bazach..." czyli ogólnie może sprawdzić czy był zarejestrowany, ubezpieczony i nie zmienił właściciela .

mm-tesla

Posiadacz elektryka
No tak ale tutaj piszą, że jadą specjalnie aby wpisać przebieg tylko po co? Auto ma pierwszy przegląd po 3 latach, "przedsięwzięcie" kończy się po dwóch :) No i w umowie jest, "że w przypadku nie dostarczenia informacji o trwałości przedsięwzięcia bank jest uprawniony do kontroli w ogólnopolskim dostępnych bazach..." czyli ogólnie może sprawdzić czy był zarejestrowany, ubezpieczony i nie zmienił właściciela .
No jeddziesz wpisać przebieg, aby właśnie można to było zweryfikować. Gdy oświadczysz, że przejechałeś 20k, a tak naprawdę przejechałeś 15k i sprawdzą to fizycznie (no bo jak inaczej?) to ucinają procent dofinansowania, więc to jest bardzo istotne. Aby usprawnić proces i nie jeździć fizycznie i sprawdzać przebieg to właśnie potrzebny jest wpis, który jest brany jako pewnik przez urząd (wpisu nie da się oszukać).

PS. taka kontrola też nie ma sensu po 3 miesiącach np, bo przebieg dalej leci.

KrzysztofFly

Moderator
A w jakiej ścieżce brałeś dofinansowanie? Bo to ma tutaj duże znaczenie.

DużyŁoś

Fachowiec
A w jakiej ścieżce brałeś dofinansowanie? Bo to ma tutaj duże znaczenie.
Leasing - obiecałem jeździć po 15 000 km - mam już 45 000km i w marcu mija 2 lata. Nigdziej w umowie nie jest napisane, że będą sprawdzać ale że mogą i zrobią to jak nie dostarczę oświadczenia - ja mam zamiar dostarczyć jak należy. Za to piszą że mam obowiązek podstawić samochód na kontrolę do banku jak zechcą (chodzi o Bank Ochrony Środowiska a nie leasing). Więc pytanie co/kto nakazuje mi wpisać przebieg do CEPIK.

Jest napisane, że kontroli muszę się podać jak zechcą ale mogę być zwolniony jeżeli mogą sprawdzić - czyli tak czy siak kontrolę mogą zrobić. i czy jest przebieg w cepiku czy go nie ma to Oni mogą .....

Last edited:

KrzysztofFly

Moderator
Leasing - obiecałem jeździć po 15 000 km - mam już 45 000km i w marcu mija 2 lata. Nigdziej w umowie nie jest napisane, że będą sprawdzać ale że mogą i zrobią to jak nie dostarczę oświadczenia - ja mam zamiar dostarczyć jak należy. Za to piszą że mam obowiązek podstawić samochód na kontrolę do banku (chodzi o Bank Ochrony Środowiska a nie leasing). Więc pytanie co/kto nakazuje mi wpisać przebieg do CEPIK.
Bo z tego co kojarzę, to ścieżka bankowa (Leasing) nie wymaga wpisu, tam chyba wystarczy oświadczenie. Wpis jest wymagany na pewno w przypadku zakupu za gotówkę lub na kredyt w ścieżce "Przedsiębiorcy i podmioty inne niż osoby fizyczne".