Wstrzymanie wniosków ścieżki leasingowej

PiotrC

Zadomawiam się
zależy czy i ile vat odliczasz
50%

Wczoraj dzwoniłem do NFOSiGW i miła pani powiedziała, że leasing umarł, nie wiadomo kiedy zmartwychwstanie, nie wiadomo na jakich zasadach i nie wiadomo czy leasingi rozpoczęte dziś będą miały szansę na wnioskowanie o dopłatę wtedy, kiedy nowy nabór wystartuje.
Generalnie albo siedzieć, czekać i obserwować albo gotówka i do salonu - wtedy program działa.

Euronymous

Fachowiec
Jeśli instytucja odpowiedzialna za dopłaty do EV w Polsce, bez których to dopłat i tak licha już sprzedaż EV byłaby jeszcze lichsza, a przecież w końcu mamy zmierzać w kierunki EV, nie ICE, wskazuje dwukrotnie na stronach rządowych, że leasing z II połowy 2024 r., jeśli tylko program/nowy program ruszy, będzie się kwalifikował do dotacji, to na miejscu producentów zwijałbym elektryczny biznes w PL, bo tu sprzedaż prędko nie wróci, skoro mocno sceptycznemu do elektromobilności społeczeństwu obiecuje się dofinansowania, a potem się z nich - mimo tak jasnych deklaracji j/n - wycofuje.

ME2.jpg
ME1.jpg

Brokulyy

Nowy na Forum
50%

Wczoraj dzwoniłem do NFOSiGW i miła pani powiedziała, że leasing umarł, nie wiadomo kiedy zmartwychwstanie, nie wiadomo na jakich zasadach i nie wiadomo czy leasingi rozpoczęte dziś będą miały szansę na wnioskowanie o dopłatę wtedy, kiedy nowy nabór wystartuje.
Generalnie albo siedzieć, czekać i obserwować albo gotówka i do salonu - wtedy program działa.
Pozostaje wierzyć, że Pani ma takie samo źródło informacji jak i my. Aczkolwiek, pomimo młodego wieku nie takie fikołki już przeżyłem. Najpierw jest później nie ma.

Iktorn

Zadomawiam się
50%

Pani nie decyduje.
Do momentu aż nie będzie klepniętego programu nic nie powie konkretnego.
Wszystko zależy od uzgodnień między KE a rządem i przerzucenia tego z ministerstwa do NFOŚiGW.
Jak jest uzgodnione, to NFOŚiGW odpali co ma być i tyle.
Plus jest taki, że nie będzie blokady środków przez MF, jak już kiedyś bywało, typu w programie kasa jest, ale nie ma zgody na umowy.

PiotrC

Zadomawiam się
Pani nie decyduje.
Do momentu aż nie będzie klepniętego programu nic nie powie konkretnego.
Wszystko zależy od uzgodnień między KE a rządem i przerzucenia tego z ministerstwa do NFOŚiGW.
Jak jest uzgodnione, to NFOŚiGW odpali co ma być i tyle.
Plus jest taki, że nie będzie blokady środków przez MF, jak już kiedyś bywało, typu w programie kasa jest, ale nie ma zgody na umowy.
Oczywiście że pani nie decyduje i w trakcie rozmowy kilka razy powiedziała, ze nie poda jakiejkolwiek informacji bo po prostu nie ma żadnego konkretu na stole. I to jest słabe że marnuje się czas a później, na zapalenie płuc, będą kombinować jakieś rozwiązania, tworzyć kolejki, obsługiwać wnioski miesiącami.

Powiedzcie jeszcze proszę, jak to było (jest) z tą listą firm leasingowych. Są jakieś wybrane i uprzywilejowane czy nie ma ograniczeń?

Ev3

Pionier e-mobilności
Powiedzcie jeszcze proszę, jak to było (jest) z tą listą firm leasingowych. Są jakieś wybrane i uprzywilejowane czy nie ma ograniczeń?
Same się wybierają, podpisując umowę z BOŚ na uczestnictwo w programie, lub nie podpisując.
Te które nie podpiszą, nie zapewniają dopłat (w sensie że je wykluczają).

p.j.s

Posiadacz elektryka
Odświeżę wątek. Właśnie przeczytałem na money.pl: Wznowienie naboru planowane było od stycznia 2025 r., teraz jednak Ministerstwo Klimatu i Środowiska mówi o terminie późniejszym. "Wznowienie naboru planowane jest wiosną 2025 r." - napisał wiceminister Krzysztof Bolesta w odpowiedzi na pisma branży motoryzacyjnej.

krzyss

Pionier e-mobilności
Odświeżę wątek. Właśnie przeczytałem na money.pl: Wznowienie naboru planowane było od stycznia 2025 r., teraz jednak Ministerstwo Klimatu i Środowiska mówi o terminie późniejszym. "Wznowienie naboru planowane jest wiosną 2025 r." - napisał wiceminister Krzysztof Bolesta w odpowiedzi na pisma branży motoryzacyjnej.
Czyli standardowo, z rok opoznienia…

Najnowsze dyskusje