Wyciszenie a raczej jego brak

mm-tesla

Posiadacz elektryka
Nie no bądźmy poważni. Mam prowadzić auto w słuchawkach? Chyba sobie żartujesz.
Na autostradzie i tak nic nie usłyszysz. Lepiej wygłuszyć pojazd, którego nie da się wygłuszyć, dociążyć go matami i jeździć po mieście z 300kg więcej i narzekać na zużycie energii… to się w głowie nie mieści. Dobre wygłuszenie to pewnie koszt kilku tysięcy złotych, działa tylko na trasie.

Podsumowanie jest proste. Słuchawki za 1200zl, wygłuszą do zera + lepsze audio niż w HL3, nie wozisz 300kg wygluszenia (co i tak zgodnie ze specyfikacją samochodu nie jest możliwe, bo przekraczasz jego maksymalną dopuszczalna masę), możesz słuchawek używać w innych samochodach ;), wytłumienia nie przeniesiesz. Nie ingerujesz w samochod. Na autostradzie i tak szybciej zobaczysz mrugające światła karetki, BMW jadącego 200 lewym, niż jakiś klakson.

Możesz się upierać, że to gorsze rozwiązanie… u mnie w Y przy 120 szumi uszczelka w drzwiach, wygłuszenie nic kompletnie mi nie da, uszczelka wymieniana, okna regulowane itd. Szumi lekko i nic nie zrobię. Słuchawki zakładam, redukcja szumu - nawet jak nic nie słucham to jest ciszej, jak włączę cokolwiek na 30% głośności to już szumów nie słychać żadnych.

Spróbuj, zamów słuchawki z Amazon, przejedź jedną trasę, najwyżej je odeślesz… a tak założysz wygłuszenie i będziesz pisał na forum, że przy 140 dalej szumi :)

solik

Pionier e-mobilności
To nadal segment D, nie bez powodu sa wyzsze segmenty zwlaszcza przy predkosci autostradowej :)

Przemekc1

Fachowiec
Na autostradzie i tak nic nie usłyszysz. Lepiej wygłuszyć pojazd, którego nie da się wygłuszyć, dociążyć go matami i jeździć po mieście z 300kg więcej i narzekać na zużycie energii… to się w głowie nie mieści. Dobre wygłuszenie to pewnie koszt kilku tysięcy złotych, działa tylko na trasie.

Podsumowanie jest proste. Słuchawki za 1200zl, wygłuszą do zera + lepsze audio niż w HL3, nie wozisz 300kg wygluszenia (co i tak zgodnie ze specyfikacją samochodu nie jest możliwe, bo przekraczasz jego maksymalną dopuszczalna masę), możesz słuchawek używać w innych samochodach ;), wytłumienia nie przeniesiesz. Nie ingerujesz w samochod. Na autostradzie i tak szybciej zobaczysz mrugające światła karetki, BMW jadącego 200 lewym, niż jakiś klakson.

Możesz się upierać, że to gorsze rozwiązanie… u mnie w Y przy 120 szumi uszczelka w drzwiach, wygłuszenie nic kompletnie mi nie da, uszczelka wymieniana, okna regulowane itd. Szumi lekko i nic nie zrobię. Słuchawki zakładam, redukcja szumu - nawet jak nic nie słucham to jest ciszej, jak włączę cokolwiek na 30% głośności to już szumów nie słychać żadnych.

Spróbuj, zamów słuchawki z Amazon, przejedź jedną trasę, najwyżej je odeślesz… a tak założysz wygłuszenie i będziesz pisał na forum, że przy 140 dalej szumi :)

Skąd wziąłeś to 300kg? Raczej 10 razy mniej i to przy pełnym wygłuszeniu. Koszt faktycznie, robiąc przed firmę ładne kilka tysięcy.

6a8

Posiadacz elektryka
A co do opon, to tu jest podstawa, kupilem zimowe alpin5, które są wyraźnie cichsze od letnich pilot sport.
Potwierdzam.

Hermes

Posiadacz elektryka
Z tymi słuchawkami, to ja bym - wszystko już zostało powiedziane - przestał przekonywać, bo to jest nie tyle infantylne co nieodpowiedzialne. Czemu nie taniej zatyczkami markowymi za 50 zł - po co słuchawki kupować?
Zawsze myślałem, że tutaj dorośli piszą. Jednak nie.

PawelPablo

Zadomawiam się
Kurde czym wy jeździliście wcześniej:)hahah
Nie wiem dla mnie (przesiadłem się z q7) to auto nie jest jakieś mega głośne, wręcz bym powiedział że jest ok.
Bylem na nartach ,jechałem średnio 150 na autostradach i było ok.

Gilim

Zadomawiam się
Potwierdzam, mam takie samo a odebrałem je 3 dni po Tobie :)

Miałem sporo różnych aut i mam trochę doświadczenia z wyciszaniem bo to sam robiłem.
Problem leży głownie w nadkolach, sama blacha bez wyciszenia zatem wraz ze wzrostem prędkości szum opon będzię się mocno przenosił i faktycznie jest to mocno odczuwalne. Efekt oszczędności oraz wg mnie max redukcji czasu montażu auta.

Na wiosne rozpoczynam projekt wyciszenia na włąsną rękę, myslę że w 1500 zł się zmieszczę i będzie duużo lepiej. Warsztaty biorą nawet 10 tys, nie widzę sensu przepłacać bo zabawa jest fajna a satysfakcja gwarantowana :)
Do wyciszenia idą głownie nadkola z dwóch stron różnymi technikami, drzwi (od razu będzie lepsze audio) oraz ew bagażnik. Zastanawiam sie nad przednią grodzią, trzeba by zrzucić dechę , jak bedzie czas to moze to zrobię, wtedy nie trzeba będzie wyciszac frunka. Podłogi nie trzeba bo jest tam bateria.

Myślę że uda się zbić hałas o min. 3dB przy 100km/h spokojnie , porównam przed i po i dam znać jakby kogos to interesowało....

Opony oczywiście dobrze jak są cichsze jednak nie tędy droga... asfaltu juz nie zmienimy a bywają różne...
Również mam ochotę wygłuszyć drzwi ale trochę boję się rozbierania i wyciągania szyby bo bez tego nie dotrzesz do zewnętrznego poszycia.

korzonek

Nowy na Forum
Kurde czym wy jeździliście wcześniej:)hahah
Nie wiem dla mnie (przesiadłem się z q7) to auto nie jest jakieś mega głośne, wręcz bym powiedział że jest ok.
Bylem na nartach ,jechałem średnio 150 na autostradach i było ok.
Ja jeździłem wcześniej nowym X5 którego pozbyłem się po 2 latach i też irytowało mnie zimą bo było dość głośno (ale też niewygodne fotele i parę innych rzeczy). Chyba zrobiłem wtedy ten sam błąd i kupiłem złe opony zimowe... Ale dopiero teraz możliwe że połączyły mi się styki w mózgu... I po prostu na przyszłość kupię od razu koła z dobrymi oponami.
Panu od słuchawek to już może podziękuję. Oczywiście, zakładaj sobie, obym nigdy Cię nie spotkał na drodze. Skoro zamawiasz z Amazona, to pewnie w Polsce nie mieszkasz więc całe szczęście.
I tak, zakładałem w tej trasie słuchawki z ANC ALE jako pasażer, zakładanie ich jako kierowca jest głupie, zakończmy w ogóle ten temat.
Wygłuszanie w moim przypadku nie ma sensu (bo auto jest dla mnie ogólnie totalnym niewypałem), myślałem raczej że może jakieś wyważenie, ciśnienie, rotacja coś da... ale fakt, kupiłem też głośne opony, sam wcześniej zakładając temat z pytaniem "jakie ciche opony do Tesli Y polecacie". Chyba za krótko poczekałem na odpowiedzi.
Także chyba po prostu będę musiał z tym żyć.