Wypożyczenie samochodu na lotnisku

Piotrek_Sl

Posiadacz elektryka
Ależ nigdzie nie napisałem, że to to samo.
Napisałem jedynie, że te obie rzeczy są jak dla mnie za wysokie (porównując do tego co mam 'na swoim podwórku').

Nie mam problemu z zablokowaniem pewnych środków na karcie (depozyt) tyle, że w sytuacji 'podbramkowej' i nie koniecznie potencjalnie uczciwej z tej kasy pójdzie 4 czy 5 tysięcy na zamalowanie jakiejś ryski lub obtarcie felgi, które będzie realnie kosztować pewnie z 500zł.
Napisałem tak generalnie, że to nie to samo.
Np wypożyczalnie, które wymieniłeś w WB mają niskie kaucje, natomiast wkład własny ≥ 1500£ za przykładowy kompakt.
I za rysę i tak zapłacisz, mimo niskiej kaucji, ściągną do wysokości wkładu (w zależności od szkody).

nabrU

Moderator
Tak z innej beczki - myślałeś o jakichś samochodach na godziny (car sharing)? Te 2 sieci powinny być i w Gdańsku i w Warszawie:

Z obu korzystałem "dorywczo", nie wiem jak to się opłaca przy dłuższych przelotach, ale z tego co widzę ma szansę się spiąć pod kątem przejazdów. Plus - parkujesz, klikasz i załatwione.

Potrzebuję samochód od czwartku do wtorku aby przemieścić się z GDN na miejsce gdzie jest wesele (jakieś 70 km), potencjalnie pozwiedzać Gdańsk, potem pojechać nim w świętokrzyskie (czyli jakieś 600km), aby potem przemieścić się ze Szkieletczyzny do WAW. 2 osoby, jedna duża waliza i ze 2 plecaki. Nie wiem czy taki 'program' to nie za dużo na car sharing?

I za rysę i tak zapłacisz, mimo niskiej kaucji, ściągną do wysokości wkładu (w zależności od szkody).
Stąd moja chęć wypożyczenia czegoś z '0 excess CDW' o ile takie coś w PL istnieje.

Piotrek_Sl

Posiadacz elektryka
Stąd moja chęć wypożyczenia czegoś z '0 excess CDW' o ile takie coś w PL istnieje.
Oczywiście. W avis koszt 700zł takie ubezpieczenie, przy cenie samochodu 1500zł na te 6 dni.
Generalnie tak jak wszędzie - ubezpieczenie bezpośrednio w wypożyczalni jest droższe od pośrednika, a te jest droższe od zewnętrznego ubezpieczenia wkładu własnego. Z wygodą jest odwrotnie za to.

Szaruś

Peugeot e208, 10.2022
Ja zawsze dokupuję ubezpieczenie tutaj: https://riversidemalta.com.mt/. Wyzerowanie CDW to około 5 EUR za dzień.

Ale jeszcze nie musiałem skorzystać z likwidacji szkody, więc nie wiem, jak wygląda likwidacja szkody u nich.

Last edited:

piotrpo

Pionier e-mobilności
Nie wiem czy taki 'program' to nie za dużo na car sharing?
Panek ma jakieś opcje wynajmu, sprawdź jak wychodzi pod względem kasy. Plus, że odbierasz w Rębiechowie, zostawiasz na Okęciu. Trochę teoretyzyję, korzystałem z ich samochodów jedynie do podwiezienia tyłka kilkanaście kilometrów.

Jusand

Posiadacz elektryka
Z tego co widzę w Traficar to doba kosztuje od 69 zł i 1.19 zl za km. Jest też jakaś oferta wakacyjna na 5 dób. Sprawdź sobie na stronie

nabrU

Moderator
Można, ale jest za to kara umowna.
Sekcja 12

W mojej wersji (konto w UK) to Sekcja 11.

Niestety ubezpieczenie udziału własnego w Revolut Metal nie pokrywa zwykłego uszkodzenia samochodu jak np. zarysowanie czy uszkodzenie felgi itp (pogrubiłem poniżej), o ile to nie był akt wandalizmu:

What’s covered
If you hire a car while travelling and have an accident which damages the car, we’ll pay towards your excess . We’ll pay up to £2,000 . Normally, when you hire a car, you’ll have to pay for car insurance organised by the rental company . However, you’ll still have to pay part of the cost to them – this is the excess . Our insurance will pay the excess for you . You’re covered if the car you hired is vandalised, is involved in an accident, is stolen, or is damaged by fire – and the car is unusable . We’ll also cover you if the car needs to be towed .

What isn’t covered
We won’t pay claims for the following:
• Any costs covered by the rental company or by any other insurance;
• Extra fines you’re charged by the rental company for damaging the car;

Piotrek_Sl

Posiadacz elektryka
W mojej wersji (konto w UK) to Sekcja 11.

Niestety ubezpieczenie udziału własnego w Revolut Metal nie pokrywa zwykłego uszkodzenia samochodu jak np. zarysowanie czy uszkodzenie felgi itp (pogrubiłem poniżej), o ile to nie był akt wandalizmu:
Chyba źle to interpretujesz...