Wysokie? zużycie.

Bronek

Pionier e-mobilności
Żona dostała dzisiaj maila od Tesli co i jak z tym przygotowaniem robic...Chyba Tesla podsłuchuje , bo informowałem Szanowną , iż staram się umówić na jazdę Marcem EQS aby sie na100% przekonać że jeszcze nie czas na zmianę marki. Pomalutku mnie zaczyna świerzbić. Inflacja mnie stymuluje. Kasa staje się G warta, dlatego bawmy się jak na Titanicu

poochaty

Posiadacz elektryka
Żona dostała dzisiaj maila od Tesli co i jak z tym przygotowaniem robic...Chyba Tesla podsłuchuje , bo informowałem Szanowną , iż staram się umówić na jazdę Marcem EQS aby sie na100% przekonać że jeszcze nie czas na zmianę marki. Pomalutku mnie zaczyna świerzbić. Inflacja mnie stymuluje. Kasa staje się G warta, dlatego bawmy się jak na Titanicu
@Bronek jak wiesz co i jak z tym przygotowaniem to się podziel tą wiedzą.

Bronek

Pionier e-mobilności

poochaty

Posiadacz elektryka
Ale istotna informacja jest w tym mejlu. "Twój samochód automatycznie ogrzeje kabinę do żądanej temperatury i zacznie nagrzewać akumulator". Znaczy się kabinę da się ogrzać bezproblemowo, ale proces grzania baterii będzie ledwie rozpoczęty.

Michal

Moderator
Jak zostawisz auto na dostatecznie długi czas, to powinien podgrzać baterię całkiem sporo. Moim zdaniem bardziej chodzi chyba o to, że dostajesz powiadomienie w aplikacji o nagrzaniu kabiny do żądanej temperatury, ale bateria nie jest jeszcze wtedy dogrzana optymalnie. Ponadto baterię może trzeba podgrzać do +40C, do ładowania na SuC, a tutaj zostanie podgrzana np. "tylko" do 20C. Nie czepiałbym się użytej tutaj frazy, bo obstawiam, że nie pisał tego ktoś dokładnie znający mechanizm i technicznie opisujący proces ;)

poochaty

Posiadacz elektryka
Minęło kilka dni i ja ciągle jestem zdania, że mam nienormalnie wysokie zużycie w mojej TMY. Jak dużo prądu zjadają Wam Wasze TMY? Jak jak wcześniej wspomoinałem praktycznie muskam pedał gazu i wiem , że są niskie temperatury, ale nie mogę na 30-35 km trasie przy 5 stopniach i średniej ledwie ponad 60 km/h zejść poniżej 21kWh/100.

Przede mną podróż na święta autostrada + bagażame i box na dachu, aż strach się bać. 30? 35?

krzyss

Pionier e-mobilności
Minęło kilka dni i ja ciągle jestem zdania, że mam nienormalnie wysokie zużycie w mojej TMY. Jak dużo prądu zjadają Wam Wasze TMY? Jak jak wcześniej wspomoinałem praktycznie muskam pedał gazu i wiem , że są niskie temperatury, ale nie mogę na 30-35 km trasie przy 5 stopniach i średniej ledwie ponad 60 km/h zejść poniżej 21kWh/100.

Przede mną podróż na święta autostrada + bagażame i box na dachu, aż strach się bać. 30? 35?
Pojedz w trase 300km… te 30km to masz zawsze maksymalne zuzycie… panikujesz raczej :)

Michal

Moderator
To ja jeszcze wrzucę screen z podgrzewania baterii, bo wczoraj pojawiło mi się pierwszy raz w tym sezonie:
bekonik-bateria.png