Xiaomi SU7 kolejna awaria systemu hamowania

lvlthn

Pionier e-mobilności

Kolejne auto od xiaomi, gdzie zawiodły hamulce.
Warto zwrócić uwagę na to, jak zgiął(!) się fotel kierowcy.

Poduszki nie wystrzeliły...

Rozmiar okładziny hamulcowej na końcu wideo powala. W aucie które ma ponad 700HP

Doświadczony kierowca w ostatniej chwili, celowo wprowadził auto w poślizg, aby awaryjnie wyhamować i uderzyć tyłem/bokiem a nie czołowo.

Podobno ma to zawojować europejski rynek...

lvlthn

Pionier e-mobilności
Dokładnie tak było, tylko, że była akcja serwisowa Tesli i bezkosztowo można było zrobić upgrade.

Tutaj xiaomi nie robi praktycznie nic, albo udaje że tak ma być.
Post jest po to, żeby nagłaśniać takie sytuacje i ostrzegać się wzajemnie.
Chińska motoryzacja jest niezwykle tania, powody dlaczego - widać.

Istnieje jeszcze jeden problem, mało nagłośniony w naszych okolicach, chińskie BEV mają ogromny problem z izolacją wysokiego napięcia - ryzyko utraty zdrowia czy życia jest nieproporcjonalnie duże.

Wracając do tematu NCAP, to niestety, nowe, tanie auta są coraz gorzej konstruowane.
NCAP się zmienia, bo zmieniają się też standardy i procedury, auta są coraz cięższe i szybsze.

BLIS kiedyś było tylko w volvo, teraz ma praktycznie każdy nowoczesny samochód - nie tylko poprawiło to bezpieczeństwo, ale wygode podróżowania.

Tak samo kurtyny powietrzne, zagłówki, strefy zgniotu dla pieszych(!)

lookash_c

Pionier e-mobilności
Istnieje jeszcze jeden problem, mało nagłośniony w naszych okolicach, chińskie BEV mają ogromny problem z izolacją wysokiego napięcia - ryzyko utraty zdrowia czy życia jest nieproporcjonalnie duże.
A coś na potwierdzenie tej tezy się znajdzie? Doświadczenie niezależnych serwisów?

nabrU

Moderator

lvlthn

Pionier e-mobilności
A coś na potwierdzenie tej tezy się znajdzie? Doświadczenie niezależnych serwisów?
Tak, m.in. BYD miał proces w 2018 dotyczącym elektrycznych autobusów( i wogóle MEGA ciekawy temat!)

a

Niestety, jeśli chodzi o wiarygodne dane z chin, to powodzenia :)
U nas rynek jeszcze nie istnieje, ale za chwilę będzie nieco więcej danych.

lookash_c

Pionier e-mobilności
Tak, m.in. BYD miał proces w 2018 dotyczącym elektrycznych autobusów( i wogóle MEGA ciekawy temat!)
Nie słyszałem, może poczytam w wolnej chwili.
Niemniej to jak widzę sprawa sprzed 6 lat. Wiele mogło się zmienić i pozmieniało.
Niestety, jeśli chodzi o wiarygodne dane z chin, to powodzenia :)
U nas rynek jeszcze nie istnieje, ale za chwilę będzie nieco więcej danych.
Nie pytam o dane z Chin, tylko o potwierdzenie na rzuconą przez Ciebie tezę.
Póki co chińskie elektryki to auta młode, w Polsce w ogóle niezbyt wiele ich. Nie słyszałem póki co o żadnym pożarze czy porażeniu użyszkodnika, a byłoby przecież głośno...

S

Skasowane_na_zyczenie_2025-03-25

Gość
A tu jeszcze taki klopsiki: nowy eC3 zero gwiazdek. Jestem w lekkim szoku bo film ze zderzenia nie robi złego wrażenia. Muszę jeszcze poszukać o co poszło.
eC3 zero gwiazd

vwir

Pionier e-mobilności
A tu jeszcze taki klopsiki: nowy eC3 zero gwiazdek. Jestem w lekkim szoku bo film ze zderzenia nie robi złego wrażenia. Muszę jeszcze poszukać o co poszło.
eC3 zero gwiazd
Przecież nie wystrzeliły boczne kurtyny. Może na tamtym rynku ich po prostu nie ma? Tak czy inaczej to nie jest wersja eC3 na Europę.

S

Skasowane_na_zyczenie_2025-03-25

Gość
To zauważyłem. Po prostu to z czym dotychczas kojarzyły mi się testy zderzeniowe, czyli co zostaje z auta po dzwonie, odchodzi do lamusa

Last edited by a moderator: