Master12

Nowy na Forum
Witam wszystkich serdecznie,

Od około tygodnia burzliwie przeglądam forum i muszę przyznać, że jest ono skarbnicą wiedzy, która myślę, że będzie się niesamowicie szybko rozwijać.
Sprowadził mnie tutaj zamysł zakupu Tesli, hahhaa, jak pewnie dużą część z obecnych tutaj. Pierwotnym jednak impulsem był oczywiście wzrost cen paliw, a że tygodniowo robię około 1400 km., i mam możliwość darmowego ładowania ładowarkami SuperCharger w pracy to wydaje się to nienajgorsze rozwiązanie. Oczywiście muszę się jeszcze dużo dowiedzieć i nauczyć, mam zamiar także wypożyczyć auto aby zobaczyć jak sie prowadzi i tak dalej, ale mam już podstawowe pytani to dobrych ludzi tego forum, czy Waszym zdaniem jest sens kupić starą Tesle aby pokonywać tyle km.? Oczywiście zdaje sobie sprawę, że to wszyskto zależy od stanu auta, tras jakie pokonywało, jak o nie dbano itp., ale bardziej rozchodzi mi się o to czy ktoś może z szanownychy kolegów jest w takiej sytuacji i jak ocenia ją na swoim przykładzie.
Budżet którym dysponuje to 130-150 tyś, więc nie za dużo, więc pytanie numer dwa, czy można coś w tej kwocie upolować, a jeżeli tak, to na co zwracać uwagę?
Póki co forum uratowało już mi skórę, bo miałem zamysł zakupu Tesli 3 z licytacji z USA, na szczęście w porę dowiedziałem się o czarnej liście :), uffff, co za szczęście :)
Z góry dziękuje za pomocne konstruktywne wypowiedzi i porady.

P.S. a może ktoś z szanownych Państwa dysponuje jakimś przyzwoitym autem na sprzedaż w ww. budżecie?

Pozdrawiam jeszcze raz.

Łukasz Bigo

Pionier e-mobilności
Członek redakcji
Witam wszystkich serdecznie w to Świąteczne popołudnie.
Mimo zwiększenia budżetu wciąż ciężko na rynku wtórnym znaleźć coś interesującego - większość aut to rozbitki z USA.
I tutaj zaczynam się zastanawiać nad aby samemu sprowadzić takie auto z Stanów - mógłbym sobie wybrać je w jakimś mocno przyzwoitym stanie i przynajmniej wiedziałbym na czym stoję - nawet mam już dwie Tesle które obserwuje :p.
Mam pytanie do szanownych kolegów, czy wie ktoś z jakimi utrudnieniami wiąże się przerobienie takiego auta na wersje Europejską?

Mam Czytelnika, który za około dwa tygodnie będzie miał na sprzedaż Teslę Model S 85 z napędem na tył. W ramach wdzięczności za pomoc w przekonaniu do elektryków chce nam ją udostępnić, żebyśmy sobie nią pojeździli ( 😍 ), ale później auto będzie do kupienia.

Z wstępnych deklaracji wiem, że mieści się w Pana budżecie. Tesle Model S 85 miały swoje problemy, ale auto jest regularnie eksploatowane i z tego, co wiem, obecnie nie sprawia żadnych problemów.

Ma darmowe ładowanie na Superchargerach.

Może warto się wstrzymać?

Ps. Nie mam żadnego interesu w tej transakcji, auto prawdopodobnie zejdzie jak świeże bułeczki. Może mi się uda przekonać właściciela, żeby ogłoszenie pojawiło się najpierw na Elektrowozie – i żeby w przyszłości takich pewnych aut od Czytelników było więcej ;)

JareG

Pionier e-mobilności
Zgadzam się z Tobą w 100%, że jest to kupowanie trochę kota w worku. Pocieszam się tylko tym, że raczej w grę nie wchodzi jakiś mocny rozbitek tylko coś lekkiego i coś co koniecznie samo jeździ. Oczywiście fakt jest faktem, że ze zdjęć niewiele widać :(, oni się kompletnie nie przykładają do tego.
Na fotce może być lekko walnięty, a potem wylezie problem przez duże P
No właśnie i tu mam problem czy jest to kwestia tylko i wyłącznie aktualizacji, bo jeśli tak to różnica w cenie kilkudziesiećiu tyś., może być kusząca, ale tak jak wyżej wspomniałem obarczona dużym ryzykiem.
ASO Tesli daje Ci przynajmniej jakąś gwarancję w miarę poprawnego wykonania usługi. Spec daje Ci swoje słowo 🤣
Tego się najbardziej obawiam :(. Można tylko domniemywać, że jak auto będzie jeżdzić to wiadą, ale........................, wiadomo jak to jest :(.
Nie wjeżdżają - moje GLK było absolutnie jeżdżące (np. samo wjechało i zjechało z lawety), ale do kontenera załadowali je widlakiem i nie było dyskusji.
Wersje EU w cenie do 200 tyś, są praktycznie nie osiągalne, szczególnie wersje LR.
Coż.. zawsze możesz kupić e-Niro, albo e-Soul'a :) Nowe.

Pozdrawiam

Master12

Nowy na Forum
Hue Zarri - fajna oferta, muszę rozważyć chyba rzeczywiście zakup z zachodniej strony (już wcześniej przekonywał mnie do tego Michał) - nie wiem jak się zabrać za taką transakcje bo nie mam tam nikogo, ale poczytam, popatrzę, zrozumie więcej :) - dzięki. W zasadzie z tego wynika, że średnio może się opłacać taki zakup przyzwoitej Tesli z USA (myślę, że jej cena podejdzie pod 30 tyś$ + wszystkie koszty to będzie wcale nie mało)
Na fotce może być lekko walnięty, a potem wylezie problem przez duże P
To jest zawsze loteria, niezależnie jak dokładne są zdjęcia.
Może warto się wstrzymać?
Chętnie rozważę - mogę Pana prosić o wiecej informacji w tym temacie?

Łukasz Bigo

Pionier e-mobilności
Członek redakcji
(...)

Chętnie rozważę - mogę Pana prosić o wiecej informacji w tym temacie?

Jak tylko nasz Czytelnik będzie gotowy, co powinno nastąpić za "około 2 tygodnie", o ile dobrze zrozumiałem. Na razie chyba trochę się wstrzymuje, możliwe, że również ze względu na propozycję złożoną redakcji.

Łukasz Bigo

Pionier e-mobilności
Członek redakcji
Czy ma Pan jakieś nowe informacje w tym temacie?

Już podczas przejażdżki wspomniałem właścicielowi o Państwa zainteresowaniu. Wskażę mu ten wątek. Pozdrawiam.

Alex

Fachowiec
Witam,
Czuję się wywołany do odpowiedzi przez Naczelnego, więc zgłaszam się.
Nasz wspólny projekt ma w niedalekiej przyszłości trafić na lamy portalu.
I zgadza się, że jeden z jego bohaterów jest już obecnie na sprzedaż:

W przypadku pojawienia się pytań, odpowiem chętnie podczas rozmowy.

solik

Pionier e-mobilności
Tak w sumie to gdzie serwis takiej uzywanej Ski? W Zabkach czy juz niezalezne warsztaty maja sensowny dostep do czesci (nie kradzionych z allegro)?