Master12

Nowy na Forum
Witam wszystkich serdecznie,

Od około tygodnia burzliwie przeglądam forum i muszę przyznać, że jest ono skarbnicą wiedzy, która myślę, że będzie się niesamowicie szybko rozwijać.
Sprowadził mnie tutaj zamysł zakupu Tesli, hahhaa, jak pewnie dużą część z obecnych tutaj. Pierwotnym jednak impulsem był oczywiście wzrost cen paliw, a że tygodniowo robię około 1400 km., i mam możliwość darmowego ładowania ładowarkami SuperCharger w pracy to wydaje się to nienajgorsze rozwiązanie. Oczywiście muszę się jeszcze dużo dowiedzieć i nauczyć, mam zamiar także wypożyczyć auto aby zobaczyć jak sie prowadzi i tak dalej, ale mam już podstawowe pytani to dobrych ludzi tego forum, czy Waszym zdaniem jest sens kupić starą Tesle aby pokonywać tyle km.? Oczywiście zdaje sobie sprawę, że to wszyskto zależy od stanu auta, tras jakie pokonywało, jak o nie dbano itp., ale bardziej rozchodzi mi się o to czy ktoś może z szanownychy kolegów jest w takiej sytuacji i jak ocenia ją na swoim przykładzie.
Budżet którym dysponuje to 130-150 tyś, więc nie za dużo, więc pytanie numer dwa, czy można coś w tej kwocie upolować, a jeżeli tak, to na co zwracać uwagę?
Póki co forum uratowało już mi skórę, bo miałem zamysł zakupu Tesli 3 z licytacji z USA, na szczęście w porę dowiedziałem się o czarnej liście :), uffff, co za szczęście :)
Z góry dziękuje za pomocne konstruktywne wypowiedzi i porady.

P.S. a może ktoś z szanownych Państwa dysponuje jakimś przyzwoitym autem na sprzedaż w ww. budżecie?

Pozdrawiam jeszcze raz.

Alex

Fachowiec
Pojazd zakupiłem od właściciela takiego serwisu, stąd bylem pewny jego stanu. Dodatkowa gwarancja jaką dostałem tak naprawdę sprowadziła się do naprawy jednej klamki.
Stan został potwierdzony bezproblemowym użytkowaniem przez prawie rok.
Aktualnie posiada on 3 punkty naprawy (Warszawa, Katowice i wschód kraju) w Polsce i aktywnie rozszerza działalność. Nie ma więc większego problemu, poza tym prócz systemu, baterii, silnika i klamek reszta spokojnie jest do zrobienia w każdym warsztacie. A bateria i silnik nie sprawiają żadnych problemów w normalnie eksploatowanym egzemplarzu.

vwir

Pionier e-mobilności
Mógłbyś podrzucić namiary na te serwisy? Nie mam tesli, ale brak serwisu to często podnoszony argument przeciwko starszym egzemplarzom. Warto wiedzieć, gdzie je można naprawić.

MarkusP88

Zadomawiam się
Hej, Moja odpowiedź dotyczyła jednej z odpowiedzi ze zdjęciem. Ktoś udostępnił zdjęcie Tesli na stronie niemieckiej, włącznie z numerem whats up, dlatego napisałem, że nie znam niemieckiego. Szukam jej tutaj na stronie i nie widzę. Ktoś może usunął odpowiedź Sam jestem w trakcie poszukiwania Tesli albo jakiegoś innego elektrycznego auta. Pozdrawiam

Łukasz Bigo

Pionier e-mobilności
Członek redakcji
Hej, Moja odpowiedź dotyczyła jednej z odpowiedzi ze zdjęciem. Ktoś udostępnił zdjęcie Tesli na stronie niemieckiej, włącznie z numerem whats up, dlatego napisałem, że nie znam niemieckiego. Szukam jej tutaj na stronie i nie widzę. Ktoś może usunął odpowiedź Sam jestem w trakcie poszukiwania Tesli albo jakiegoś innego elektrycznego auta. Pozdrawiam

Proszę w przyszłości o odpowiedzi z cytowaniami, to pozwoli nam uniknąć takich pytań. Dziękuję :)