Tak, rozkręcałem już kilka. W cegłach największym problemem jest brak miejsca w obudowie (bo każdy chce żeby była jak najmniejsza i najlżejsza) przez co raz że nie ma gdzie zamontować porządnych zabezpieczeń, dwa że przewody są tak poupychane że bardzo wzrasta ryzyko uszkodzenia.Ale jesteś w 100% przekonany, że porównywalny (tj. kosztujący podobnie) wallbox jest wykonany jakkolwiek inaczej?
Eee tam, Zencar jest tak kolubryniasty jak niejeden mały wallbox.Tak, rozkręcałem już kilka. W cegłach największym problemem jest brak miejsca w obudowie (bo każdy chce żeby była jak najmniejsza i najlżejsza) przez co raz że nie ma gdzie zamontować porządnych zabezpieczeń, dwa że przewody są tak poupychane że bardzo wzrasta ryzyko uszkodzenia.
On ma wbudowane GFCI (ta niebieska cewka)?Dla zainteresowanych wygląd mojego wallboxa w środku
View attachment 11789
skrzynka licznikowa w której jest mój licznik prądu, w niej są zabezpieczenia "przed" i "za licznikowe", chcę wpiąc się za licznikiem i dodatkowy kabel pociągnąć w nowe miejsce.A możesz w ogóle to zrobić? To jest skrzynka licznikowa dla Ciebie czy dopiero z niej idzie kabel do licznika?
Dokładnie tak samo zrobiłem w zeszłym roku, przy okazji montażu drugiej instalacji pv.skrzynka licznikowa w której jest mój licznik prądu, w niej są zabezpieczenia "przed" i "za licznikowe", chcę wpiąc się za licznikiem i dodatkowy kabel pociągnąć w nowe miejsce.
ale jak masz garaż to super, ja nie mam... muszę to ogarnąć wszystko na podjeździe....Dokładnie tak samo zrobiłem w zeszłym roku, przy okazji montażu drugiej instalacji pv.
Garaż dostał osobne zasilanie nowymi i grubymi kablami wprost ze skrzynki z licznikiem, z dzięki temu też gniazdo siły (i nową tablicę rozdzielczą).
Czyli potrzebowałbyś miejsce na różnicówkę 4 DIM i ewentualnie zabezpieczenie nadmiarowo-prądowe (jeśli nie będzie zintegrowane z różnicówką). Naprawdę obecną skrzynkę użyto tak na styk że 4 DIM nie wejdzie? Jeśli tak to ja chyba poszedłbym w wymianę obecnej skrzynki na większą, nie powinno wyjść dużo drożej od dodatkowej rozdzielni na słupku a nie dość że będziesz miał zrobione zgodnie ze sztuką to jeszcze można zostawić jakiś zapas na przyszłość i ewentualne kolejne przeróbki instalacji. No i odpadnie Ci potrzeba dodatkowego miejsca przy wallboxie.skrzynka licznikowa w której jest mój licznik prądu, w niej są zabezpieczenia "przed" i "za licznikowe", chcę wpiąc się za licznikiem i dodatkowy kabel pociągnąć w nowe miejsce.