Olecki
Pionier e-mobilności
Przecież najpierw spytał się o coś polecanego na forum a tu modeli nie ma zbyt dużo. Za to na aliexpres można wybierać i przebierać. Koszty instalacji to zupełnie osobny temat związany zarówno z wygodą jak i bezpieczeństwem użytkowania. Gdzieś na forum opisałem dokładnie montaż u siebie z wyceną wszystkich materiałów (robocizna w moim wykonaniu)Jak bym nie liczył to 2400 nie wychodzi mi poniżej 2k 😁
Nie zapominaj, że sama ładowarka to nie koniec kosztów, bo trzeba to zainstalować.
Czyli odpowiedni kabel, zabezpieczenia i najlepiej spec z uprawnieniami.
Mi udało się zdobyć wallboxa Defenzo AC22 w dobrej cenie, rozbudowa instalacji pod niego wyszła prawie 50% jego wartości.
Skończyło mi się miejsce w skrzynce bezpiecznikowej na dołożenie sub-licznika (auto na firmę) i odpowiedniego zabezpieczenia, więc doszła nowa skrzynka, a że chciałem mieć to wszystko ładnie schowane pod tynkowo to kosztowało ciut więcej.
Idąc trybem ekonomicznym, instalując natynkowo i bez smart-licznika mógłbym te koszty obciąć o połowę, ale tym razem nie chciałem iść na skróty.
I tak na razie mam wallboxa przyciętego do 7kV, bo przyłącz do domu mam standardowe 11kV.
1. Zaczynając od francuskiej firmy - wysyłka z Francji, 2-letnia gwarancja na terenie EU, 22kW za 2040

Ładowarka EV 32A 3-fazowa stacja ładująca EVSE Wallbox z kablem typu 2 IEC 62196-2 22KW do pojazdów elektrycznych BMW Audi - AliExpress 34
Smarter Shopping, Better Living! Aliexpress.com
2. No to może pierwszy chińczyk: jest kilka wersji do wyboru, najtańszy 11kW bez wyświetlacza za 1215, wypasiony 22kW z wyświetlaczem, kartami RFID i Wi-Fi 1746 (+cło)

Elektryczna stacja ładowarka samochodowa z aplikacją sterowanie przez WIFI ładowarek ściennych EV Type2 7KW 11KW 22KW 16A 32A EV Wallbox ładowarka IEC62196-2 - AliExpress 34
3. Kolejny chińczyk, ichnia marka premium, wysyłka z Francji cena 1561, wysyłka z Chin 1471 + cło

Feyree ładowarka EV 11KW 16A 3 fazy EVSE Wallbox pojazd elektryczny stacja ładowarka samochodowa z gniazdem Type2 niec 62196-2 kabel 5M - AliExpress
4. I kolejny chińczyk, cena od prostego 11kW za 1217 do 22kW na wypasie za 1819 (+cło)

Aplikacja IEC62196-2 EVSUN ładowarka EV typu 2 sterowanie przez Wifi 21KW 3-fazowa stacja ładowarka samochodowa pojazd elektryczny EVSE ścienna z kablem