U mnie źródłem energii el. w słoneczne dni jest instalacja FV. Daje ona w szczycie około 4kW, więc nie widzę na razie sensu posiadania "mocniejszej" cegły.Gratulacje, ale ładowanie na dłuższą metę z cegły to duże koszty, bo to między 20 a 30% strat.
Bez przesady. Można kupić markowe przenośna EVSE 3f 11kW poniżej 2k a coś z aliexpress z wysyłką z Francji, Niemiec czy Polski za 800-900 złotych. Co prawda żadne z nich nie są rekomendowane do ciągłego użycia (tak samo jak to co dostałeś do samochodu) ale ścienne wallboxy 3f 11kW zaczynają się już poniżej 2k.U mnie źródłem energii el. w słoneczne dni jest instalacja FV. Daje ona w szczycie około 4kW, więc nie widzę na razie sensu posiadania "mocniejszej" cegły.
Na razie nie bardzo widzę alternatywę dla swojego rozwiązania. Mocniejsze EVSE 400V - być może, ale to dodatkowy wydatek około 3.000zł.
Skąd tak duże straty? Koledzy na forum podawali sprawności 85-95%. (link)Gratulacje, ale ładowanie na dłuższą metę z cegły to duże koszty, bo to między 20 a 30% strat.
4kW na zakładam że na 3 fazach, czyli na jednej fazie coś około 1.4kWh ze słońca, resztę dobierasz z elektrowni ładując się ze zwykłej cegły.U mnie źródłem energii el. w słoneczne dni jest instalacja FV. Daje ona w szczycie około 4kW, więc nie widzę na razie sensu posiadania "mocniejszej" cegły.
Na razie nie bardzo widzę alternatywę dla swojego rozwiązania. Mocniejsze EVSE 400V - być może, ale to dodatkowy wydatek około 3.000zł.
Co masz na myśli pisząc "do ciągłego użycia"? Chodzi o kilka-kilkanaście godzin pracy takiego EVSE, czy bycie jedyną ładowarką używaną do ładowania elektryka przez kilka lat?Bez przesady. Można kupić markowe przenośna EVSE 3f 11kW poniżej 2k a coś z aliexpress z wysyłką z Francji, Niemiec czy Polski za 800-900 złotych. Co prawda żadne z nich nie są rekomendowane do ciągłego użycia (tak samo jak to co dostałeś do samochodu) ale ścienne wallboxy 3f 11kW zaczynają się już poniżej 2k.
Ja mam taką.Co masz na myśli pisząc "do ciągłego użycia"? Chodzi o kilka-kilkanaście godzin pracy takiego EVSE, czy bycie jedyną ładowarką używaną do ładowania elektryka przez kilka lat?
Daj przykład polecanego ściennego wallboxa poniżej 2kzł.