Zamówienia i odbiory

PabloPN

Zadomawiam się
Autkiem na bateryjkę? Zdurłeś???
Tym autkiem na bateryjke od 2 dni smażymy dupki na plażach Katalonii 😁👍
Po drodze spotkałem gościa który bardzo dziwił się naszej wyprawie... mówił że w domu zostawił Leafa bo się nie odważył i do Cannes pojechał bmw... powiem tak... nadal jak do tej pory nie odczuliśmy problemów z ładowarkami... nigdy nie czekaliśmy na wolne złącze... wiecie jaki jedyny problem napotkaliśmy? Słabe oznakowanie gdzie na stacji ładowarka się znajduje... czasami na wjeździe... czasami dopiero pod koniec parkingu... więc wjeżdża się na stacje i jest wielkie poszukiwanie w którym miejscu stoją słupki...

20230727_195348.jpg

Last edited:

dsc

Zadomawiam się
wiecie jaki jedyny problem napotkaliśmy? Słabe oznakowanie gdzie na stacji ładowarka się znajduje... czasami na wjeździe... czasami dopiero pod koniec parkingu... więc wjeżdża się na stacje i jest wielkie poszukiwanie w którym miejscu stoją słupki...

Faktycznie bywa to problem, ale po czasie człowiek uczy się "łowić wzrokiem" słupki i dostrzegać je z dalsza :) Ja miałem takie sytuacje, że podjeżdżam na stację i ustawiam się pod słupkiem, a okazuje się że stacja tego operatora, pod którą faktycznie chciałem się ładować stoi kawałek dalej, a ja się po prostu zasugerowałem pierwszym zauważonym. Zdarza się, że w jednej lokalizacji stoi np. Ionity oraz E.On i można wybierać. Do czego to doszło, że taki nadmiar bogactwa :)

Natomiast ja za większy problem uważam port ładowania z przodu. Na pewnych stacjach nijak nie da się dobrze ustawić i wtedy zajmuję połowę (lub półtora) miejsca, czasem mi kuper auta wystaje sporo poza obrys prostokąta, żeby tylko dociągnąć kabel na środek maski. Kia przedobrzyła z wyborem tego miejsca, wolałbym jednak klasycznie klapkę z boku.

Od siebie dodam, że niedawno wróciłem z rodzinnego wyjazdu samochodem do Billund (Legoland) i co tu dużo mówić - jazda elektrykiem po Europie stała się już wręcz nudna. Zniknęła ta "aura pionierstwa", zanim zdążyła się na dobre pojawić :) Zero ekscytacji "a wystarczy zasięgu? A będzie wolne miejsce? a zaskoczy moja karta w terminalu?". Wszystkiego jest pod dostatkiem. Ani razu nie stałem w kolejce do ładowania, tak samo jak kolega wyżej, co nie było regułą np. podczas powrotów z Chorwacji spaliniakiem kilka lat wcześniej kiedy po pół godziny czekało się na wolny dystrybutor. A na niektórych postojach teraz to wręcz auto krzyczało do mnie "jestem gotowa już, a Wy co tam tyle robicie? czemu jeszcze nie jedziemy?".

I tym zakończę ten temat, bo mamy od tego inny wątek tak w zasadzie :)

electricar

Zadomawiam się
W końcu jechałem nowa niro. Po roku i 2 msc. odbiór w połowie wrzesnia. Auto całkiem spoko, myslałem ze bedzie gorzej :D faktycznie dobrze wyciszone jak za ta kase nie ma co narzekac.. Jedynie zastanawia mnie asystent pasa ze nie da sie wyłączyć oraz ze jazda na tempomacie adaptacyjnym dopiero od 60 km/h. po miescie nie pojeździmy.

Szczurek

Nowy na Forum
>Jedynie zastanawia mnie asystent pasa ze nie da sie wyłączy
Da sie, przytrzymaj ponad sekunde przycisk asystenta pasa.

>jazda na tempomacie adaptacyjnym dopiero od 60 km/h
Jak juz go wlaczysz to pojezdzisz, tylko faktycznie nie da sie wlaczyc przy 20 czy 30km/h.

Maciej

Jobski

Zadomawiam się
>jazda na tempomacie adaptacyjnym dopiero od 60 km/h
Jak juz go wlaczysz to pojezdzisz, tylko faktycznie nie da sie wlaczyc przy 20 czy 30km/h.
Bzdury piszecie towarzysze, aktywny tempomat można włączyć przy dowolnej prędkości, nie da się ustawić niższej prędkości stałej niż 30 km/h.
Powyżej 60 km/h aktywuje się asystent pasa ruchu (dezaktywacja po przytrzymaniu przycisku przez 3 sekundy, ikona zmienia się na pomarańczową).
Mnie jedynie brakuje tego żeby tempomat sam ruszał w korku. A potrafi to, bo robi tak w trybie autostradowym (HDA).

electricar

Zadomawiam się
Dobra jest ktoś na forum co zamówił w maju czerwcu 2022 i jeszcze nie odebrał auta ?? Bo kurna są osoby co zamawiały w grudniu i odbierały w maju po 6 msc. A ja mam czekać 15 msc jak by to było porsche na specjalne zamówienie. Teraz na olx jest kilka aucie aut od reki nawet w wersji co zamawiałem. Mam mieć odbiór dopiero w połowie września dopiero.

krzyss

Pionier e-mobilności
Dobra jest ktoś na forum co zamówił w maju czerwcu 2022 i jeszcze nie odebrał auta ?? Bo kurna są osoby co zamawiały w grudniu i odbierały w maju po 6 msc. A ja mam czekać 15 msc jak by to było porsche na specjalne zamówienie. Teraz na olx jest kilka aucie aut od reki nawet w wersji co zamawiałem. Mam mieć odbiór dopiero w połowie września dopiero.
To zamow drugie z placu…

Mariano

Nowy na Forum
Ja zamówienie z maja 2022 odbieram pod koniec sierpnia....
Tyle czekałeś to do września już wytrzymasz 😉.
Ale widać że popyt maleje, bo wprowadzili rabaty za fotowoltaikę 7 %
i dużo aut dostępnych od ręki....

andrzejkla

Zadomawiam się
Ja zamówienie z maja 2022 odbieram pod koniec sierpnia....
Tyle czekałeś to do września już wytrzymasz 😉.
Ale widać że popyt maleje, bo wprowadzili rabaty za fotowoltaikę 7 %
i dużo aut dostępnych od ręki....
Rabaty za fotowoltaike były jeszcze w wrześniu 2022.

electricar

Zadomawiam się
Musze wytrzymac bo za 160k nic nie kupie i przez 2 lata nie stracę na leasingu a zarobię jeszcze. Tylko kia leci w ciula bo wszyscy odbiera tylko nie osoby co kupily w pierwszym cenniku po najnizszej cenie. Rabat jest na ceeda plugina który jest bez sensu. Oraz na e soula, który jest brzydszy od konserwy turystycznej. Elektryki idą w dół. Więc ludzie wola inne auta za ok 230k. Bz4x jest dużo wieksza, lepiej wyposażona. I teraz nowa wersja jest poprawiona. Tesla 3 ok 230k. Więc kia puści ceny bo jak widać auta stoja na plecach.

Jacek EV

Nowy na Forum
Zamawiałem koniec maja 2022. Odebrałem w połowie sierpnia. Proponuję poruszyć temat na profilu Kia na FB.

electricar

Zadomawiam się
Obecnie znalazłem w pierwszym lepszym salonie moja wersję i kolor. A infolinia twierdzi ze w polsce nie ma takiej wersji..Salon ma kilka kolorów do wyboru odnreki. Rabatuja ile się da już bo przecholowali z ceną i na fotowoltaike robią 7 % na dzien dobry. L nagle za 200 k sprzedają minus 27k datacja. A chcieli po ok 220k bez rabatów.

Michal

Pionier e-mobilności
Bo ludzie się boją tego kupować skoro kia/hyundai, to najczęściej / najłatwiej kradzione EV, a producent nic z tym nie robi.

Lupus

Fachowiec
Rok temu kiedy Tesla kosztowała ok 260k pln, to Kia za 185k była dobrym wyborem. Dzisiaj obie kosztują po ok 200k.

• Like
Reactions: pbr

electricar

Zadomawiam się
Bo ludzie się boją tego kupować skoro kia/hyundai, to najczęściej / najłatwiej kradzione EV, a producent nic z tym nie robi.
Ale spoko z ta kradzieza. Dobre autocasco i co roku można auto wymieniaćna nowe:D tesla ma jedną wadę. Serwis. Pięknie ale jak się ma 300 km w jedną strone do jedynego serwisu w Warszawie to slabo. Wiem nie psuje się niby. Ale można poczytać na forach jak wygląda serwis tesli i jak się czeka miesiącami na łaskawe przyjęcie do naprawy. A tesla wcale nie jest bezawaryjna i różne rzeczy ludziska opisują na necie. Miałem chcice na tesla Ale nie po to biorę nowe auto żeby targać je 600 km na naprawy w razie problemów.

electricar

Zadomawiam się
Kia to dno jakich mało. Moje auto ponoć przypneło... Dzwonie do innego salonu. A oni maja takie wersje w kleszczowie i moge w każdej chwili zamówic do odbioru za kilka dni.... A mi SKU****E nie chcą dac auta. Niech sie udławią ta cena.. juz rożnica tylko 15k bo rabatuja... a nie prawie 30k jak wczesniej.

Last edited:

krzyss

Pionier e-mobilności
Kia to dno jakich mało. Moje auto ponoć przypneło... Dzwonie do innego salonu. A oni maja takie wersje w kleszczowie i moge w każdej chwili zamówic do odbioru za kilka dni.... A mi SKU****E nie chcą dac auta. Niech sie udławią ta cena.. juz rożnica tylko 15k bo rabatuja... a nie prawie 30k jak wczesniej.
A nie mozesz zamowic z innego a tu odebrac zaliczke ?

elektryk

Pionier e-mobilności
Miałem chcice na tesla Ale nie po to biorę nowe auto żeby targać je 600 km na naprawy w razie problemów.
Myślę że powinieneś odrobić zadanie domowe i poczytać trochę to forum jak wygląda serwis u dealerów którzy serwisowania auta elektrycznego będą się uczyli na Tobie i że tak od ręki to pewnie jakieś proste sprawy mechaniczne, ale już np. coś co jest specyficzne dla elektryka jak np. ładowarka pokładowa to o Panie, możesz być bez samochodu wiele miesięcy. Poczytaj.

Z tego co ja czytałem to awarii unieruchamiających pojazd jest w Tesli raczej mało, większość serwisów to jakieś po odbiorowe wyrównywanie spasowania, smarowania, odgłosy z zawieszenia, uszczelki, zaparowane lampy, itd. Z poważniejszych to pompa ciepła/układ klimatyzacji w niektórych seriach. Jest oczywiście kilka osób które miały pecha i przytrafiło im się kilka rzeczy, ale z tego co widzę to nie jest tak źle jak ogólnie się uważa.

lookash_c

Pionier e-mobilności
Myślę że powinieneś odrobić zadanie domowe i poczytać trochę to forum jak wygląda serwis u dealerów którzy serwisowania auta elektrycznego będą się uczyli na Tobie i że tak od ręki to pewnie jakieś proste sprawy mechaniczne, ale już np. coś co jest specyficzne dla elektryka jak np. ładowarka pokładowa to o Panie, możesz być bez samochodu wiele miesięcy. Poczytaj.

Z tego co ja czytałem to awarii unieruchamiających pojazd jest w Tesli raczej mało, większość serwisów to jakieś po odbiorowe wyrównywanie spasowania, smarowania, odgłosy z zawieszenia, uszczelki, zaparowane lampy, itd. Z poważniejszych to pompa ciepła/układ klimatyzacji w niektórych seriach. Jest oczywiście kilka osób które miały pecha i przytrafiło im się kilka rzeczy, ale z tego co widzę to nie jest tak źle jak ogólnie się uważa.
Czyli w Tesli "jest kilka osób które miały pecha", ale w Kijankach to dramat, rozpacz i zgrzytanie zębów, prawie pewność że zostaniesz bez auta na długie miesiące :-D
Jak mam czas to czytam forum dość dokładnie i wielu przypadków nie kojarzę uziemienia aut Kia w serwisach. Zwykle ludzie piszą na forach o trudnościach, im większe tym wnerw większy.