zamrożenie cen energii nie dla bogatych

eldawido

Zadomawiam się
"Na przykład rozważamy zamrożenie cen energii elektrycznej na pewnym poziomie, ale do jakiegoś pułapu zużycia" – powiedział premier w rozmowie z Polskim Radiem.

Jak zaznaczył bowiem, są "ludzie, którzy są bardziej zamożni, mają większe domy albo po prostu stać ich na to, żeby korzystać z energii elektrycznej bez oszczędzania". Ci bogaci odbiorcy energii, jak mówi premier, w takim rozwiązaniu, "płaciliby więcej".

źródło

Jak rozumiem idea polega na tym by np. do 500kWh energii na licznik/dom było tańsze, a co więcej to już "widać ich stać niech więc płacą"
Emerytom to się spodoba.

Bronek

Pionier e-mobilności
Sorry pisze z Tesli
Trzeba byc moze tez pamietac o kryzowaniu we wkadkach termostatycznych ( nie glowice a wkadki !!) .Pomimo otwarcia przepływu itz bez np głowic , to wkadki maja np 6 poziomów otwarcia.Wpiszcie sobie kryzowanie grzejnikow

vwir

Pionier e-mobilności
O to to, jak najbardziej. U mnie wszystkie grzejniki równiutko ustawione na 3,5. Czyli dla moich głowic to 21 stopni + histereza. Z wyjątkiem łazienek, gdzie mam chyba na 5 (czyli max). Warto mieć ze dwa grzejniki bez głowic termostatycznych (u mnie wiatrołap i garaż) które są zawsze otwarte, żeby był przepływ gdy wszystkie głowice przymkną.

Bronek

Pionier e-mobilności
Ja wywalilem zawory eletryczne na petlach i nie kupilem nawet glowic do nowych kaloryferow
tylko kilka pokryzowalem te blizej pompy .Ale to sytuacja rozwojowa ....Np dxisiaj cieplej i wiatr wilgoc i poczucie temp inne. U mnie nie ma problemu aplikacja i cyk temp 1 st C w gore. Powiem tak nawet szybko temp rośnie bo jest bufor a w nim ok 38 st C

vwir

Pionier e-mobilności
Dodam tylko, że bardzo często się spotykałem z sytuacją, że ktoś miał w 1 albo dwóch pomieszczeniach chłodniej i z tego powodu grzał dużo wyższą temperaturą. A wtedy w niemalże 100% przypadków rozwiązywaliśmy problem po prostu dając do tych 2 pomieszczeń większe grzejniki (dłuższe albo grubsze w zależności od fizycznych uwarunkowań). Ba - nawet u siebie w domu tak zrobiłem w 1 pomieszczeniu.

JareG

Pionier e-mobilności
Będę musiał zapodać temat jakiemuś hydraulikowi :)

Pozdrawiam

Michal

Moderator
Grzejniki dobiera się na podstawie kubatury pomieszczenia oraz temperatury z jaką mają grzać. Gdy mają grzać z niższymi temperaturami to po prostu grzejniki są odpowiednio większe i tyle.
Chodzi o dostarczenie odpowiedniej ilości energii do pomieszczenia. Możesz to osiągnąć albo wyższą temperaturą albo większa powierzchnią grzejnika. Jeśli już masz instalację zrobioną a chcesz obniżyć temperaturę zasilania to nie zawsze jest to takie proste. W sensie możesz zwiększyć grzejniki, ale trzeba sprawdzić, czy masz wystarczające przekroje rur. Czasami można się ratować większą mocą pompki obiegowej.

Pierwszy lepszy link z sieci: https://www.ogrzewamy.pl/poradnik/grzejniki-dla-kotla-kondensacyjnego
Ja też się podepnę pod to pytanie - podany przez Ciebie link nie ma żadnych informacji o grzejnikach dla T<45C oprócz tego, że są droższe i mało opłacalne. W specyfikacjach grzejników "tradycyjnych/przepływowych" nie widzę informacji o mocy przy takich temperaturach. Nie słyszałem chyba jeszcze o puszczaniu 33C na zwykłe grzejniki, bo wtedy chyba nawet obieg powietrza się przez nie nie wymusi za bardzo.
Z informacji jakie znajduję w sieci widzę, że takie niskie temperatury wymagają raczej wymuszonego obiegu powietrza przez grzejnik, więc zamiast pompy ciepła powietrze-woda masz już właściwie klimę (powietrze-powietrze) ;)

vwir

Pionier e-mobilności
Podejdź tam gdzie chcesz kupić grzejniki i zapytaj o dobór grzejników dla ogrzewania z niższą temperaturą. Pomogą, nie martw się. Dobiorą z innym współczynnikiem mocy grzejnika na metr sześcienny pomieszczenia.

Możesz grzać nawet i z temperaturą 33 stopni - nie martw się grzejnikami. Poradza sobie. Aktualnie u mnie z pompy wychodzi dokładnie 33 stopnie (powrót 31 stopni, mam zadaną deltę = 2). Więc na grzejnikach jest na pewno odpowiednio mniej. W domu 22,1 stopnia.

Edit: aż wziąłem pirometr do ręki. Grzejnik ma 31,4 stopnia. Zwykłe stalowe Kermi, bez żadnych fajerwerków.

Żeby nie być gołosłownym:
1670844473219.png

Curve shift to mój 'wynalazek', to właśnie jest używane do dynamicznego dostosowywania krzywej grzewczej w zależności od potrzeb. Tank temperature zignoruj - to jest zasobnik CWU, który zacznie się grzać o 13 (tani prąd). W miejscu gdzie jest czujnik jest 29 stopni, ale na wylocie niecałe 40.

Last edited:

MarkusP88

Zadomawiam się
Ja jestem bardzo ciekawy jak będzie wyglądać to zamrożenie energii. Stopy procentowe znowu pójdą do góry a pan Glapiński znowu powie, że chleb i masło tańsze :D

daniel

Señor Meme Officer
A możesz podać jakiś przykład takiego grzejnika niskotemperaturowego? I skąd te w/w tabele wziąć?

Pozdrawiam
Ten koleś dodaje wentylatory do grzejnika, żeby zwiększyć wymianę powietrza wokół. W ten sposób zwiększa wydajność grzejników i obniża temperaturę jaką wysyła na grzejniki.