Zimowa wycieczka do Szyczyrku Enyaqiem, bardzo czasochłonna

Esiak

Fachowiec
Z tego co widziałem w testowanym Elroq, to jest w menu ekran gdzie jest pokazane z jaką prędkością będzie się ładować w danej chwili i jest tam przycisk do podgrzania bateri z podanym czasem ile to mniej więcej zajmie. Na kilku filmikach o Enyaq też to widziałem.
to enyaq 80 2023, ma stary soft i brak wymuszonego podgrzewania akumulatora...

Robur82

TM3 SR HL 24 Enyaq 80 23r
Gdyby doładował do pełna pod stokiem w Szczyrku, to założenie było, że wystarczy przy 120km/h do mop Orlen Wisniowa Góra wschód, ale że było 90%, to postanowiłem doładować z 20%(już z zapasem) i tak na Orlen Katowice ten sam co rano, dobite do 80% 15min 13kwh stan baterii 80% + czas operacyjny.
Piotrków minięty i niespodzianka, bo do domu według szacowanego przez auto zasięgu brakuje 20km tegoż zasięgu, już nie będe zwalnial do 100km/h, jadę normalnie z zawrotną pre∂kością 120km/h. Temp 1,5-4C i jazda w kierunku północnym zużycie pokazuje 23kwh, dlatego pewnie doszło zasięgu, ale do domu braknie. Podjeżdzamy na tego orlena i nie chce wystartować ładowanie, znów coś z płatnościami niby, 1,5h wcześniej szło. Do apki orlenu podpinam kartę żony i dalej nie idzie. Tel do BOK z 10min zanim przejdę wszystkie możliwości wyboru i z 5min samego pi....... RODO, po kolejnych 10min podawaniach maaili, wyszło że mam transakcje jakąs nieuregulowaną. Mówię, że podpiołem dodatkowo żony kartę , ale coś tam coś tam. Poszedłem na stacje dokupiłem 10kwh , bez promocji 2,9zł kwh, dziewczyna z infolini wbiła i poszło.
Dziś tel do banku, limit transakcji internetowych 4szt dziennie. Dziś tez rozliczyła się transakcja z orlenu Katowice na powrocie 26zł, była w zawieszeniu.

Tak wygląda jazda EV, trzeba żyć całym procesem, a i tak jeszce dochodzą nieprzewidziane sytuacje.
Nawet z promocjami feryjnymi na orlenie jest to droższe niż tradycyjnie dieslem, nie wyceniałem czasu 4ech osób biorących udział w tej wycieczce.

Ev3

Pionier e-mobilności
Dziś tel do banku, limit transakcji internetowych 4szt dziennie. Dziś tez rozliczyła się transakcja z orlenu Katowice na powrocie 26zł, była w zawieszeniu.

Tak wygląda jazda EV,
Czyli to ev winne, że nie umiesz obsłużyć swojej własnej karty płatniczej? ;-)

Oraz że wybrałeś stare auto, z kiepskim softem (pozdrowienia dla nabru, że niby wszystkie VW-podobne mają już prawidłowy soft....), bez podstawowej funkcji niezbędnej zimą?

S

Skasowane_na_zyczenie_2025-03-25

Gość
Ja opisywałem swoje wyprawy Springiem na narty ale to było max 80 km w jedną stronę i zawsze założenie że na swoim prądzie tam i nazad.
Dzięki za opis historii, z drugiej strony cisnąć z Warszawy do Szczyrku na 1 dniową jazdę to z lekka podziwiam. Ja mieszkam bliżej i nigdy do Szczyrku nie jeżdżę bo mi szkoda czasu i kasy na stanie w kolejkach, jazdę po muldach i zjazd na dół gondolą bo brak śniegu. Wiele stoków jest w Wiśle/Ustroniu: Poniwiec, Czantoria (często stoi przez brak śniegu), Hotel Stok, Soszów, Skolnity, Nowa Osada (nie jeżdżę bo masa ludzi), Cienków, Klepki naprzeciw Cienkowa (taka dłuższa ośla łączka) - wszędzie są wyciągi krzesełkowe.

S

Skasowane_na_zyczenie_2025-03-25

Gość
Btw... Nasuwa się pytanie, czy jadąc 100 kmh nie byłbyś (efektywnie) szybciej...
Ale zasięg, a właściwie czas na jego odzyskanie, to cienkość BEV, przynajmniej tych obecnych.

cezbar

ID.4 Pro 128kW/77kWh 2023
Czyli to ev winne, że nie umiesz obsłużyć swojej własnej karty płatniczej? ;-)

Oraz że wybrałeś stare auto, z kiepskim softem (pozdrowienia dla nabru, że niby wszystkie VW-podobne mają już prawidłowy soft....), bez podstawowej funkcji niezbędnej zimą?
raczej wybrał złą ładowarkę orlen to bida.
no i jeszcze tak niski limit na karcie.

Last edited:

Robur82

TM3 SR HL 24 Enyaq 80 23r
Ja opisywałem swoje wyprawy Springiem na narty ale to było max 80 km w jedną stronę i zawsze założenie że na swoim prądzie tam i nazad.
Dzięki za opis historii, z drugiej strony cisnąć z Warszawy do Szczyrku na 1 dniową jazdę to z lekka podziwiam. Ja mieszkam bliżej i nigdy do Szczyrku nie jeżdżę bo mi szkoda czasu i kasy na stanie w kolejkach, jazdę po muldach i zjazd na dół gondolą bo brak śniegu. Wiele stoków jest w Wiśle/Ustroniu: Poniwiec, Czantoria (często stoi przez brak śniegu), Hotel Stok, Soszów, Skolnity, Nowa Osada (nie jeżdżę bo masa ludzi), Cienków, Klepki naprzeciw Cienkowa (taka dłuższa ośla łączka) - wszędzie są wyciągi krzesełkowe.
Co do odległości i Szczyrku mam trochę bliżej niż wawa, start z Łowicza 340km.
A Szczyrk, bo nie ma innego dużego ośrodka w akceptowalnej odległości
Łączki Wiślańskie mnie nie interesują, Czantoria nadaje się tylko po świeżych dostawach śniegu, inaczej jest to lodowisko. Bardzo lubię Pilsko, ale w tym roku orczyki na górę nie działają, dla samej Buczynki nie chce mi się tam dokładać 40min. To że w Wiśle są krzesła to nie argument, my potrzebujemy dużej góry, infastruktura ąz tak ważna nie jest.
Muldy, odsypy po godzinie 13 są wszędzie, chyba że jeździsz po czymś płaskim jak Białka to trochę mniej.
Kolejek w Szczyrku w tym roku nie uświadczyłem, a byłem chyba 4 niedziele od czasów Nowego Roku. Jedynie może na samą górę Małe Skrzyczne/Zbójnicka Kopa, ale z tej kolei korzystam jedynie transferowe na Duże Skrzyczne. Kolejki w Szczyrku były na Sylwestra, dali du...., ii poszła fama na całą zimę. Nigdy tak tam nie ujeździłem się jak w tym roku.
Btw... Nasuwa się pytanie, czy jadąc 100 kmh nie byłbyś (efektywnie) szybciej...
Ale zasięg, a właściwie czas na jego odzyskanie, to cienkość BEV, przynajmniej tych obecnych.
To dopiero by towarzystwo zirytowało się:):):). myślę że wolą doładować się i wypić kawę, zjeść coś na orlenie, ale 100km/h jest nie do zaakceptowania. 120km/h -
raczej wybrał złą ładowarkę orlen to bida.
no i jeszcze tak niski limit na karcie.
200kw nic nie da, auto więcej nie przyjmie na zimnej baterii
na przyszłość nikt nie wskoczy do takiej furmanki