Zimowy test degradacji baterii w warunkach domowych a przy okazji balansowanie baterii bez "specjalistycznych ładowarek balansujących" które próbują nam sprzedać niektórzy magicy w internecie. Nowa bateria pokazywała 360km, ostatni taki test robiłem w sierpniu po 2 latach i 46tys km i wykazał 345km czyli 4% degradacji. teraz 2,5 roku i 51tys do tego zimą, choć auto w garażu
View attachment 3752
Mam wrażenie, że pytanie powinno być rozbite na dwa: a) jaka jest aktualna pojemność baterii? b) jaki mam zasięg?
Na początek - baterie się degradują. Kropka. Zespół odwracalnych procesów chemicznych pozwalających gromadzić i uwalniać ładunek częściowo zamienia się na nieodwracalny i tyle. Nie można tego cofnąć. Nie da się. Finito. Pasywacja. Termodynamika. Zresztą jeżeliby było inaczej czy sądzicie, że Tesla przez przypadek zapomniałaby o tym napisać?
Wspominam o tym ponieważ czasem można znaleźć w necie "domowe" sposoby jak zbalansować/formatować baterie. Nie wspomnę o ładowarkach balansujących - które, moim zdaniem, są rozwiązaniem na poziomie "strukturyzacji wody" i nakładek magnetyzujących na wężyki paliwa...
Inną, pochodną od aktualnej pojemności baterii sprawą są wskazania naszego pokładowego BMS (battery management system). Z punktu widzenia kierowcy najważniejsza jest odpowiedź na pytanie "jaki mam zasięg?". Ręka w górę kto woli mieć w baterii
aż 80 kWh i zasięg 340 km (np. w aucie jakiejś innej marki) niż
tylko 70 kWh i zasięg 430 km.
Odpowiedzi na pytanie "jaki mam zasięg" udzieli nam pokładowy BMS. Robi to zawsze, tyle że może to zrobić bardziej lub mniej precyzyjnie. Jak mu umożliwić poprawną i precyzyjną pracę? Jest na forum link do doskonałego artykułu jak się to robi i dlaczego właśnie w ten sposób. W skrócie: dajemy BMSowi szansę pomierzyć parametry baterii na różnych poziomach naładowania np. na 10%, 20%, 30%, 40%, 50%, 60%, 70%, 80%, 90%. Do poprawnego odczytu na danym poziomie naładowania potrzeba 3-4 godzin w stanie układu otwartego (nie dodajemy ani nie ujmujemy, np. przez włączenie sentry mode, ładunku z baterii).
Mój BMS mówi: 100%=464km (M3AWD LR '19).
PS. A poza tym uważam, że warto przełączyć wyświetlacz na "%" i cieszyć się jazdą.