to_masz

Posiadacz elektryka
Coraz więcej właścicieli EV9! Może ktoś sam finansował/rejestrował auto i jest w posiadaniu CoC (świadectwa/deklaracji zgodności - dokumentu potrzebnego m.in. do zarejestrowania auta) i podzieliłby się wartościami z punktu 47? 😉

Punkt 47 świadectwa zgodności pojazdu (CoC) zawiera zmierzone dane o oporach ruchu drogowego – co pozwala wyliczyć energię potrzebną, by samochód mógł utrzymać daną prędkość, pokonując opory zewnętrzne (powietrza, powierzchni drogi) i wewnętrzne (tarcie). To fizyczna podstawa zużycia energii – niezależna od stylu jazdy, pogody, wydajności silnika, czy falownika.

Patrizio17

Fachowiec
Ev9 ma te zaletę, że przestrzenią w środku bije właściwie każde auto oprócz vanów typu pacifica, kubatura chyba nawet delikatnie w środku większa niż GLS i X7. IX mały bagażnik i mnie wnętrze nie podchodzi, ale za to ma pneumatykę. Kia z kolei jeszcze dużo lepszą gwarancję
Porównywaliśmy te 2 egzemplarze: Ix lepiej jeździ, jest oszczędniejszy w trasie szybszy, ale nie przesiadając si ę bezpośrednio z BMW Ev9 jak na ciężkiego kloca na zwykłym zawieszeniu jeździ naprawdę ok.
Praktyczności nie ma nawet co porównywać, przepaść na korzyść Kii.

Szaruś

Peugeot e208, 10.2022
Tez bym wolał minivana ale w EU nie robią:) Przefiltorwałem na EV Dtabase i dla mnie (szybkie auta, 5+ osób z przyzwoitym ładowaniem) to tylko te 4 :
Tesla Model X
NIO EL8 Long Range
Mercedes-Benz EQS SUV 580
Kia EV9 GT-Line

KIA oczywiście najtańsza
A ID.7?