KrzysztofFly
Moderator
Tak więc w nawiązaniu do tematu zużycia energii przez samochód z włączonym Sentry Mode, zostawiłem samochód na parkingu lotniskowym w Poznaniu 30.05, o godzinie 01:00 ze stanem baterii 61%. Wcześniej przejechałem z domu 190 kilometrów od poziomu 100%. Tak więc energii w akumulatorze miałbym z palcem w du..., na powrót do domu. Postanowiłem jednak, że zostawię samochód z włączonym trybem SM, podczas pobytu za granicą co jakiś czas sprawdzałem poziom naładowania akumulatora w samochodzie i zauważyłem ubytek na poziomie 6-7% na dobę. 5.06 o godzinie 17-tej z minutami dostałem w aplikacji powiadomienie, że Sentry Mode został wyłączony z powodu spadku poziomu naładowania akumulatora do 21%. Od tego czasu przez następną dobę poziom naładowania spadł do wartości 20%, z takim więc stanem naładowania akumulatora, wystartowałem odwiedzić SuC w Poznaniu, aby naładować akumulator na powrót do domu. Jeśli nie mylę się w obliczeniach, to w ciągu 160 godzin, poziom naładowania spadł o 40%, co daje 0,25% na godzinę (oczywiście chodzi o Model Y LR).
Podsumowując, 6% dziennie w przypadku dłuższego postoju to jednak nie jest mało. Aczkolwiek to już każdy musi sam podjąć decyzję, czy wyłączyć dozór, oszczędzając tym samym energię w akumulatorze, czy też czuć się trochę spokojniej wiedząc, że najprawdopodobniej nagra się ewentualne zdarzenie powodujące uszkodzenia samochodu.
Podsumowując, 6% dziennie w przypadku dłuższego postoju to jednak nie jest mało. Aczkolwiek to już każdy musi sam podjąć decyzję, czy wyłączyć dozór, oszczędzając tym samym energię w akumulatorze, czy też czuć się trochę spokojniej wiedząc, że najprawdopodobniej nagra się ewentualne zdarzenie powodujące uszkodzenia samochodu.