A jak by to fajnie było w spalinowym, pewnie żyżycie pod 12l/100km + dochodzi zużycie wszystkich możliwych części i po czasie wygwizdana uszczelka spod głowicyMam nieodśnieżoną, szutrową drogę dojazdową do domu. Jeżdżąc codziennie na krótkie dystanse (5-8km) w temperaturach -10C / -2C spowodowało że miałem zużycie 33kW/100km, w 80% przypadków miałem zielona ikonkę braku rekuperacji
, czyli jeżdziłem dosłownie na krótkich dystansach z zimną baterią. Na baterii miedzy 20-80% udało się przejechać 110km
Ogólnie jazda w głębokim śniegu nie sprzyja optymalnej jeździe. W tych nowych opcjach "Zużycie" Tesla mi pokazała 33% więcej zużycia niż optymalnie. To chyba największy pobór prądu jaki miałem ever w TM3.
Genau. Kiedyś miałem 3 km do pracy dieslem i co jakiś czas (przynajmniej raz w tygodniu) jeździłem w tę i z powrotem przez >20 minut, żeby się DPF wypalił. Oczywiście nie było żadnej informacji, że jest jakiś problem. Tylko zwiększone obroty silnika. Jechałem 600km, a następnego dnia po dojechaniu do pracy słyszałem, że się DPF wypala. Wielokrotnie życzyłem raka temu kto wymyślił, żeby system był "bezobsługowy".A jak by to fajnie było w spalinowym, pewnie żyżycie pod 12l/100km + dochodzi zużycie wszystkich możliwych części i po czasie wygwizdana uszczelka spod głowicy.
To samo mam w Y, ja grzeje z rana i jest rekuperacja przez cały dzień ale też zielona ikonka, co 2-3 godziny jadę w trasę poniżej 10km. Licząc zużycie z ładowarki to wychodzi nawet ponad 40kW/100km gdzie samochod pokazuje 25-35 bo nie liczy postoju i tego że z 4-6% baterii potrafi zjeść zagrzanie samochodu przy-10Mam nieodśnieżoną, szutrową drogę dojazdową do domu. Jeżdżąc codziennie na krótkie dystanse (5-8km) w temperaturach -10C / -2C spowodowało że miałem zużycie 33kW/100km, w 80% przypadków miałem zielona ikonkę braku rekuperacji
, czyli jeżdziłem dosłownie na krótkich dystansach z zimną baterią. Na baterii miedzy 20-80% udało się przejechać 110km
Ogólnie jazda w głębokim śniegu nie sprzyja optymalnej jeździe. W tych nowych opcjach "Zużycie" Tesla mi pokazała 33% więcej zużycia niż optymalnie. To chyba największy pobór prądu jaki miałem ever w TM3.
Która?Ja jeżdżę Alfą i w taką pogodę, gdzie zimno i śnieg na drogach. Trasa około 4km to mam spalanie 18 litrów![]()