Zużycie TM3 według Daniela Grzyba

viallos

Pionier e-mobilności
Takie zużycie to miałem wracając w piątek z DE przy 180 kmh ale przy stabilnej jeździe :p Nie zrobiłem zdjęć bo nie myślałem o tym. Chociaż powiem Wam, że te autostrady w DE bez ograniczeń, to do dupy są, bo co chwilę jakieś roboty drogowe i chyba nawet odcinka 50 km nie udało się ciągiem przejechać, a jak ze 180 zwolnisz do 100, to jest poczucie jakbyś się czołgał, a nie jechał. Później już jechałem raczej stabilnie w okolicy 150 kmh.

Zgadzam się .. też sporo ostatnio po DE jeżdziłem i jak wjechałem do PL to powiedziałem ... w końcu! .. stabilne 150 można lecieć.
Moja jazda z Mką nie była stabilna .. dużo gwałtownych przyspieszeń.

Potwierdza to też to co napisałem powyżej .. styl jazdy .. kierunek itp itd ... ale tak samo jest w spalinowych ... nie odkrywamy tutaj żadnych nowych rzeczy.

viallos

Pionier e-mobilności
Różnica w wysokościach npm nie wyjaśnia wszystkiego?
Wyjaśnia ale nie sądziłem że aż tak diametralnie wpłynie ... ja generalnie nie bardzo śledzę zużycie na własne potrzeby .. raczej na potrzeby tego forum jeżeli już :cool:

luki

Pionier e-mobilności
Zużycie energii w samochodzie elektrycznym jest po prostu specyficzne i zbyt dokładne (pewnie też ze względu na małą pojemność "baku"). W spalinowym nikt nie zastanawia się nad różnicą 10ml benzyny

nurusz

Nowy na Forum
Jak widać na zdjęciu średnia na 7000 km jest 160 Wh/km i większość czasu jazda 90-100 km/h a nie 140 !

Attachments

• picpic.jpg
    picpic.jpg
    2,2 MB · Liczba wyświetleń: 87

ypl

Pionier e-mobilności
Daniel raczej mówi jak jest u Niego, a u niego jest zwykle kiepsko, bo jego TMS jest stara i z dużym przebiegiem. On trochę nie kuma chyba, że ładowanie szybciej rusza jak masz <10% baterii, a do tego, żeby kręcić filmiki, spędza na ładowarkach jakieś kolosalne ilości czasu i później wychodzi mu przejazd 1,5x dłuższy niż powinien być. Tyle lat się tym zajmuje, a ma taką małą wiedzę, nie czaje tego... Podzielam opinie, że kiepski z niego popularyzator EV.
Zgadzam się całkowicie, kiepski z niego popularyzator EV. Długo zanim kupiłem ygreka oglądałem jego filmy i kompletnie nie zachęciły mnie do zakupu EV, wodolejstwo, paplanina, i chaos. Coś mówimy, potem w trakcie filmu wygląda wszystko inaczej niż mówiliśmy na początku, a już hitem był jeden z jego ostatnich filmów jak promował KIA EV6 i jednym z bardzo ważnych argumentów za EV6 to że można wodę czajnikiem elektrycznym ugotować do zupki chińskiej czy czegoś tam :D
Kupuję auto za 300 koła ale nie stać mnie na restaurację więc będę brał czajnik i wodę gotował i spał w aucie będę :)
Albo w całym swoim chaosie pokazał jak "pięknie" działa napęd na cztery koła, że się zakopał i nie mógł wyjechać. No ale wisienka na torcie to była jak wjechał autem do słonej wody i to dość głęboko ...
Po tym filmie już przestałem jego filmy oglądać.

Sceptyczny entuzjasta

Posiadacz elektryka
Zgadzam się całkowicie, kiepski z niego popularyzator EV. Długo zanim kupiłem ygreka oglądałem jego filmy i kompletnie nie zachęciły mnie do zakupu EV, wodolejstwo, paplanina, i chaos. Coś mówimy, potem w trakcie filmu wygląda wszystko inaczej niż mówiliśmy na początku, a już hitem był jeden z jego ostatnich filmów jak promował KIA EV6 i jednym z bardzo ważnych argumentów za EV6 to że można wodę czajnikiem elektrycznym ugotować do zupki chińskiej czy czegoś tam :D
Kupuję auto za 300 koła ale nie stać mnie na restaurację więc będę brał czajnik i wodę gotował i spał w aucie będę :)
Albo w całym swoim chaosie pokazał jak "pięknie" działa napęd na cztery koła, że się zakopał i nie mógł wyjechać. No ale wisienka na torcie to była jak wjechał autem do słonej wody i to dość głęboko ...
Po tym filmie już przestałem jego filmy oglądać.
To jeszcze nic. Nieopatrznie raz kliknąłem na jeden z jego shortsów, bo tytuł był 'Włamanie do mojej Tesli' czy jakoś tak. Podchodzi do samochodu, otwiera bagażnik, a tam ha ha ha, żona zamknięta. Więcej kliknięć ode mnie nie dostanie.

Pepek

Posiadacz elektryka
Co do chaosu w filmach i wodolejstwa - tu zgoda.
Natomiast jednak trochę będę po innej stronie barykady z tym spaniem i całą resztą, bo u mnie to był jeden z argumentów w domu za kupnem "igreka" - możliwość "kamperowania" w aucie. Na ten rok już wakacyjne wstępne plany na jakąś małą (~7 dni) objazdówkę gdzieś w Europę są, a jak się spodoba, to może będzie i częściej. I wiadomo - spanie w aucie nie dlatego, że nie stać inaczej, ale dlatego, że można i potraktowane jako przygoda.
W tym przypadku mam wrażenie, że Daniel traktuje to podobnie (zwłaszcza S-ką, w której ma darmowe SuC) - chociaż oczywiście dodaje do tego mnóstwo "jutuberskiej" otoczki.

krzyss

Pionier e-mobilności
Te filmy sa dla gowniakow ktorzy chca byc jak Daniel, dostac kase od rodzicow i miec taka firme jak on buduje. Ja na poczatku ogladalem, ale teraz tez nie jestem w stanie ich trawic, na szczescie nie ma obowiazku :)

Bronek

Pionier e-mobilności
Ad, zużycie to jak ze spalaniem paliwa czy fajek..Każdy inaczej. Nigdy nie zszedłem na dłużej poniżej 20 / 21 kWh na 100km w Trójce. A w Xie na krótko widziałem 25.. A to tylko dlatego że na to nie zwracam uwagi, nawet jak 90% trasy jest spokojne to wystarczy te 10 pojechać jak to się jedzie elektrykiem lub motocyklem i ch bombki strzeli z oszczędzaniem. Tryb chill był na krótko w zimie wykorzystywany w śniegu.
AD: D. G.
Kilka lat temu trafiłem na Jego filmiki i wtedy wydawał się aktywistą i propagatorem skutecznym i wiarygodnym. Podziwiałem i w sumie podziwiam, że chyba pomimo braku pewnej wiedzy akademickiej itp jednak potrafił zbudować pewne lobby ev a do tego jednak wykonuje pracę i zarabia na tym.
Wykorzystuje fakt, że elektromobilnosć jest raczkująca i nieznana. Tacy są potrzebni i nie im się wiedzie. Zmienia biznes, bo sytuacja się zmienia. Teslą do ślubu mało kto niedługo będzie chciał jechać, może być obciach większy od jamnika limuzyny. Ale śluby itp to ogólnie obciachowe imprezy, to klienci będą zawsze. Wypożyczalnia pomału będzie wypożyczalnią, sam korzystam za granicą.
Teraz oglądam jego filmy tylko przypadkowo, jak trafię, to coś obejrzę ale raczej wybiórczo, bo coś tam jeszcze czasem wie więcej lub szybciej.
Mnie do Tesli przekonał sprzedawca akumulatorów w przerwie w pracy, gdy przypadkiem szukając aku do kampera trafiłem na ten filmik mając już Leafa
To ten filmik po którym w 2019 w sierpniu rano wykonałem telefon

Do, elektryków sam się przekonałem na zasadzie, że tego jeszcze nie miałem a po hulajnogach (chyba pierwszy byłem we wsi Kg) i ebikach polubiłem prąd jak źródło napędu za jego charakterystykę. Eco sobie potem dośpiewalem
Nissan z Leafem fajnie rozpoczął i na tym pozostał, po roku buksowanie przodem trafiłem na filmik wyżej pokazany. Tesli nie było wtedy u nas.