Lakier Tesla Model 3 LR 2021 :(

tenOr

Posiadacz elektryka
Nie to żebym podgrzewał temat, ale dziś znalazłem u siebie porysowane krawędzie, tam gdzie (nie)domkają się drzwi pasażera. To samo po obu stronach. Albo guma za twarda, albo lakier za słaby. Albo jedno i drugie. Jak tak to wygląda po 3-4 mcach, to jak będzie za pół roku?
Po wakacjach nie omieszkam przejechać się do mojego ulubionego i jedynego serwisu T.

IMG_0980.jpg

Bartosz

Pionier e-mobilności
Nie to żebym podgrzewał temat, ale dziś znalazłem u siebie porysowane krawędzie, tam gdzie (nie)domkają się drzwi pasażera. To samo po obu stronach. Albo guma za twarda, albo lakier za słaby. Albo jedno i drugie. Jak tak to wygląda po 3-4 mcach, to jak będzie za pół roku?
Po wakacjach nie omieszkam przejechać się do mojego ulubionego i jedynego serwisu T.

View attachment 1423
Możesz wstawić zdjęcie szerszego planu. Nie mogę dojść gdzie to jest.

tenOr

Posiadacz elektryka
Proszę. Mniej więcej gdzieś tutaj @supczinskib. Myślę, że to pokłosie zignorowania niespasowania drzwi ("Panie, u pana i tak się dobrze zamykają"). Nie ma tragedii, na razie wygląda to na porysowaną lekko warstwę zew. Być może przez gumę którą pokryte są drzwi, być może przez zabrudzenia które się tam zbierają.

IMG_0982.jpg

Bartosz

Pionier e-mobilności
Proszę. Mniej więcej gdzieś tutaj @supczinskib. Myślę, że to pokłosie zignorowania niespasowania drzwi ("Panie, u pana i tak się dobrze zamykają"). Nie ma tragedii, na razie wygląda to na porysowaną lekko warstwę zew. Być może przez gumę którą pokryte są drzwi, być może przez zabrudzenia które się tam zbierają.

View attachment 1424
Mam podobnie, ale znacznie słabiej, musiałem bardzo się nagimnastykować, aby to zauważyć i sfotografować, nie czuć pod palcem rys. To jest wada konstrukcyjny. Uszczelka dotyka nadwozia, musi bo uszczelnia i rysuje przy otwieraniu i zamykaniu. Normalnie w nadwoziu powinna być w tym miejscu druga guma i gumy powinny się dotykać, a nie guma - lakier. U mnie jest na razie lekko zmatowiałe w tym miejscu, bo rzadko ktoś tam siedzi i pedantycznie dbam o czystość. To nie jest kwestia regulacji.

Tak na marginesie mam podobne ślady na karoserii przy każdych drzwiach, gdzie ta górna gładka część uszczelki z drzwi styka się z nadwoziem.

Last edited:

tenOr

Posiadacz elektryka
Wolę nie sprawdzać reszty ;) Może na czarnym po prostu wygląda gorzej.
Mam dzieci. Nie karzę wsiadać im przez bagażnik ;)
Nie robiłem jeszcze folii (odpukać progi całe), to może tutaj przykleję. Ale dopiero po tym jak mi przejadę się na rozmowę do T.

Bartosz

Pionier e-mobilności
Dziwny jesteś. Ja żonie wytłumaczyłem na czym polega problem i nie protestowała. Od tamtego momentu zawsze wsiada przez bagażnik. Ostatnio mówiła, że już się nawet przyzwyczaiła.
A tak na poważnie, chyba nakleję PPF, bo akurat mam na rolce w formie taśmy. Zobaczymy jak wyjdzie i czy się sprawdzi.

v460

Fachowiec
Można by było już wyodrębnić temat do osobnego wątku „krytyczna wada konstrukcyjna uszczelek” albo podobnie. No bo to kolejny po lakierze i złym spasowaniu blach problem, który sprawia, że Tesla jest do bani. Ten problem powinien wybrzmieć… 🤔