Wrażenia z jazdy w trasie

kristof46

Fachowiec
No to niestety ja dzisiaj w trasie (która przed chwila zakończyłem) musiałem ręcznie regulować wycieraczki. Raz zalewało cała szybę innym razem przecierało sucha.
To samo długie światła. Dramat a nawet jeszcze wiekszy. Wjeżdżam do lasu i niby sie zapalają ale nagle gasną. Znowu sie zapalają i gasną. Jakby odbicie od jakiegoś znaku myliło system. Potem bedac w jakiejś mniejszej miejscowości uznały ze jednak będą działać świecąc ludziom w okna.
To co działało dobrze to wyłączanie ich kiedy nadjeżdżało auto. Choć i tu mając poprzednio auto które wycinało tylko cześć trudno mówić ze jest na dobrym poziomie ;)

kristof46

Fachowiec
U mnie czasami pomaga przetarcie szyby w miejscu kamery
To na pewno bo przecież mając brudna od owadów szybę autopilot szaleje z wycieraczkami. Tyle ze klasyczni producenci aut robią to lepiej. Zreszta trudno wymagać żeby co chwila ske zatrzymywać i przecierać. Pomijam już fakt ze przy bazowym autopilocie serio powinni umożliwić zmianę trybu wycieraczek.

itguy

Posiadacz elektryka
Odnośnie wrażeń z jazdy, wydaje mi się że ostatnia aktualizacja 2023.20.8 spowodowała jakaś poprawę w działaniu autopilota. Zdecydowanie mniej szarpie przy jeździe w korku czy przez teren zabudowany. Czytałem że ta aktualizacja wprowadza duże zmiany w fsd beta. Oczywiście u nas to nie działa ale podejrzewam że autopilot korzysta w 100% z implementacji fsd, a umie mniej tylko przez to że jest wyłączony jakiś feature toggle

Chris

Posiadacz elektryka
Zaliczony wakacyjny wyjazd 3k km i jestem mega zadowolony, po górkach, zakrętach bajka, pojemności bagażników - jak zobaczyłem co mam spakować, to się załamałem, jak spakowałem, okazało się, że jeszcze mam sporo miejsca. Działanie klimy i zabezpieczenia przed przegrzaniem kabiny super! Auto cały dzień na słońcu i 5 min wcześniej wystarczy klimę odpalić z apki, jedynie siedzenia parzą. Duży plus, że auto nie siada nawet jak spakujemy całą rodzinę na wakacje, jak widziałem te kombiaki po drodze włóczące prawie tylnym zderzakiem po glebie.... masakra.. a Tesla nic, tak jak przed spakowaniem. Ładowałem tylko na SuC w trasie, bo tak było najwygodniej, miałem jeszcze kartę Shell i Greenway i apkę plugshare. Plugshare przydała się na miejscu (ładowarki AC na parkingach), z innych kart nie było potrzeby korzystać. Na SuC czekałem tylko 2 razy jakieś 20 min (Otocac i Senj), jechałem tylko w dzień. W Senj SuC jest w fajnym miejscu w środku miasta na parkingu przy samym morzu, wolna, ale to dobrze, bo można spokojnie na kolację skoczyć, za parking nie kasują jak ładujesz. Są minusy...pierwsza trasa elektrykiem, ale już poznałem patologię... Po pierwsze, chorwaci mają w d... w podziemnym garażu miejsca dla elektryków wymalowane na zielono ze słupkami AC do ładowania i nie mają problemu, żeby zaparkować tam "Ałdi djesla" i to nie jednego... Po drugie, w Kauflandzie możesz się podładować za free, wolne to, nawet z wtyczką CCS, ale zawsze coś... tzn mógłbyś się podładować, ale lokalesi stoją cały dzień podłączeni (bo za darmo...), ale widziałem też jednego Niemca, który ładował swoje Audi Q4 chyba do oporu przez kilka h siedząc w aucie... ZA DARMO cały dzień będą siedzieć i "ładować", ot piknik pod kauflandem.... W Lidl też ponoć można, ale akurat nie sprawdzałem w Chorwacji. Na pewno nie wepniemy się w Lidlu na Węgrzech, bo tam jakaś apka potrzebna, a smartfon nie pozwolił apki ściągnąć (przy okazji sprawdziłem). Gdyby ktoś się wybierał do parku Krka, to przy wejściu Lozovac jest darmowa 50 KW DC, jak zwiedzałem podpinałem AC, bo wiadomo, kilka h, ale DC też działało, warto sprawdzić na plughshare, bo później ktoś raportował, że zepsuta. Ostatnia patologia na SuC Gyor... typ z Austrii specjalnie zaparkował tak, żeby nikt nie mógł podpiąć się pod drugi słupek..., widocznie mu się bardzo spieszyło, chyba z przyzwyczajenia menda tak zrobiła, bo podpinał się do V3, at te nie dzielą mocy z drugim słupkiem...., w każdym razie zostawiłem chamowi nagrodę

Attachments

• Zdjęcie WhatsApp 2023-07-16 o 23.40.59.jpg
    Zdjęcie WhatsApp 2023-07-16 o 23.40.59.jpg
    100,6 KB · Liczba wyświetleń: 83
  • Zdjęcie WhatsApp 2023-07-16 o 23.41.40.jpg
    Zdjęcie WhatsApp 2023-07-16 o 23.41.40.jpg
    371,7 KB · Liczba wyświetleń: 83
  • Zdjęcie WhatsApp 2023-07-16 o 23.41.41.jpg
    Zdjęcie WhatsApp 2023-07-16 o 23.41.41.jpg
    199 KB · Liczba wyświetleń: 86

mm-tesla

Posiadacz elektryka
Odbyłem ostatnio nieplanowaną wycieczkę w góry - okolice Niedzicy. Jak można sprawdzić w okolicach nie ma szybkich ładowarek, głównie to hotele i parkingi prywatne. Ale miło zaskoczyła mnie wizyta na Zamku w Niedzicy, parking dla zwiedzających 20pln/dzień, ja przygotowany do zapłacenia, a tutaj informacja, że elektryki to mają darmowy parking i jeszcze ładowarka 22kW za darmo. Moje cebulowe serce odwiedziło tę lokalizację przez kolejne 3 dni i właściwie licząc że zaoszczędziłem 60pln (3dni po 20pln) dodatkowo 60kWh załadowane kompletnie za darmo przekonuje mnie jeszcze bardziej w stronę samochodów elektrycznych.

Dodam, że wynajęliśmy domek na airbnb, gdzie gospodarz bez problemu zgodził się na ładowanie samochodu z gniazdka lub 3f, ale nie mieliśmy takiej potrzeby.

Polecam Niedzicę na wycieczki rowerowe - cały dzień, zwiedzanie zamku z obiadem to 3h, 1h rejs do okoła + zapora 1h, jest też plaża i rowery wodne. Można aktywnie spędzić weekend i podładować baterie, nasze jak i samochodu :)

W okolicy tych atrakcji są minimum 2 darmowe ładowarki.

1689613897905.png

elektryk

Pionier e-mobilności
Odbyłem ostatnio nieplanowaną wycieczkę w góry - okolice Niedzicy. Jak można sprawdzić w okolicach nie ma szybkich ładowarek, głównie to hotele i parkingi prywatne. Ale miło zaskoczyła mnie wizyta na Zamku w Niedzicy, parking dla zwiedzających 20pln/dzień, ja przygotowany do zapłacenia, a tutaj informacja, że elektryki to mają darmowy parking i jeszcze ładowarka 22kW za darmo. Moje cebulowe serce odwiedziło tę lokalizację przez kolejne 3 dni i właściwie licząc że zaoszczędziłem 60pln (3dni po 20pln) dodatkowo 60kWh załadowane kompletnie za darmo przekonuje mnie jeszcze bardziej w stronę samochodów elektrycznych.

Dodam, że wynajęliśmy domek na airbnb, gdzie gospodarz bez problemu zgodził się na ładowanie samochodu z gniazdka lub 3f, ale nie mieliśmy takiej potrzeby.

Polecam Niedzicę na wycieczki rowerowe - cały dzień, zwiedzanie zamku z obiadem to 3h, 1h rejs do okoła + zapora 1h, jest też plaża i rowery wodne. Można aktywnie spędzić weekend i podładować baterie, nasze jak i samochodu :)

W okolicy tych atrakcji są minimum 2 darmowe ładowarki.

View attachment 12007
No i na dodatek prąd z elektrowni wodnej 😀

Przy kawiarni Turbinka przy wejściu na zaporę jest jeszcze jedna darmowa ładowarka AC, a nawet kiedyś była darmowa DC, którą obecnie remontują i wymienili na 2x CCS 100 kW (czeka na UDT):

mm-tesla

Posiadacz elektryka
No i na dodatek prąd z elektrowni wodnej 😀

Przy kawiarni Turbinka przy wejściu na zaporę jest jeszcze jedna darmowa ładowarka AC, a nawet kiedyś była darmowa DC, którą obecnie remontują i wymienili na 2x CCS 100 kW (czeka na UDT):
Tak, tam też jest darmowy parking do zwiedzania elektrowni dla elektryków :)