SuC Kraków-Bonarka

elektryk

Pionier e-mobilności
Może nie jasno to napisałem, ale chodzi mi o to że nie wygląda to na budowę nowych SuC
Wygląda, wygląda, byłem jak kopali rowy w ziemi (całkiem sporo ich było) na kable, teraz już je zakopali, ułożyli z powrotem kostkę i nie widać tych wykopków. Ten "budynek" to pewnie osłona na zaplecze ładowania, tam mogą być ustawione właściwe ładowarki (to co podpinasz to tylko końcówka), a może i nawet jakaś podstacja, bo kable o dziwo ciągnęli na około stacji sn/nn w dosyć dziwne miejsce.

nabrU

Moderator
Wygląda, wygląda, byłem jak kopali rowy w ziemi (całkiem sporo ich było) na kable, teraz już je zakopali, ułożyli z powrotem kostkę i nie widać tych wykopków.

Jak to mają być SuC to powinny być te charakterystyczne jajowate fundamenty (zdjęcie poniżej dla przykładu). Skoro ich nie ma i kostka położona to niby gdzie te SuC mają być? Bedą znowu kostkę rozkopywać i instalować?

FxtP3xSXoAAzT1G

elektryk

Pionier e-mobilności
Jak to mają być SuC to powinny być te charakterystyczne jajowate fundamenty (zdjęcie poniżej dla przykładu). Skoro ich nie ma i kostka położona to niby gdzie te SuC mają być? Bedą znowu kostkę rozkopywać i instalować?

FxtP3xSXoAAzT1G
Ta firma która jest obecnie na placu budowy to Gridnet (gridnet.pl) - zajmują się m.in. budową przyłączy i stacji transformatorowych, możliwe że same supercharger postawi inna firma, albo z jakichś formalnych powodów muszą najpierw postawić stację transformatorową. Sama instalacja Superchargerów wg mnie będzie instalacją tymczasową (czyli trwałą) ze względu na przepisy budowlane, żeby nie tracić czasu na długotrwałe formalności.

Na zewnątrz budynku na parkingu logistycznym czekają 4 ładowarki Tesli, każda może obsłużyć 4 stanowiska ładowania:

Takie same ładowarki z takimi samymi pokrowcami są w Ząbkach:

marco_25

Pionier e-mobilności
Nie do końca, z uwagi na fantastyczne przepisy w Polsce trzeba stosować technikę zmyłki przeciwnika :) dlatego w SuC Bonarka obecne jak i przyszłe podstawy są/będą na platformie mobilnej i dopiero na niej stawiany jest charakterystyczny jajowaty fundament.
Wszystko stoi na zewnątrz w dwóch kontenerach plus transformatory identyczne jak te które były w Ząbkach, nawet paleta ma napis tesla :). Niestety Polska to kraj gdzie to ty musisz udowadniać że nie jesteś wielbłądem, bez kompleksowej zmiany podejścia do energii elektrycznej (wywarzania, magazynowania, przesyłu i sprzedaży) to będziemy w tym tempie żółwia oraz siła determinacji pionierów zmieniać ten nasz węglowy raj jeszcze bardzo długo :(

pmlody

Pionier e-mobilności
bez kompleksowej zmiany podejścia do energii elektrycznej (wywarzania, magazynowania, przesyłu i sprzedaży) to będziemy w tym tempie żółwia oraz siła determinacji pionierów zmieniać ten nasz węglowy raj jeszcze bardzo długo :(
Do samego końca...

danielm

Pionier e-mobilności
Nie do końca, z uwagi na fantastyczne przepisy w Polsce trzeba stosować technikę zmyłki przeciwnika :) dlatego w SuC Bonarka obecne jak i przyszłe podstawy są/będą na platformie mobilnej i dopiero na niej stawiany jest charakterystyczny jajowaty fundament.
Wszystko stoi na zewnątrz w dwóch kontenerach plus transformatory identyczne jak te które były w Ząbkach, nawet paleta ma napis tesla :). Niestety Polska to kraj gdzie to ty musisz udowadniać że nie jesteś wielbłądem, bez kompleksowej zmiany podejścia do energii elektrycznej (wywarzania, magazynowania, przesyłu i sprzedaży) to będziemy w tym tempie żółwia oraz siła determinacji pionierów zmieniać ten nasz węglowy raj jeszcze bardzo długo :(
to my wymyśliliśmy dom na kołach więc nic dziwnego że mamy mobilne ładowarki :)