Dopłata na JDG a zawieszenie działalności / cesja leasingu

maciejro

Nowy na Forum
Czy ktoś z Was się może orientuje, czy jeśli wezmę dopłatę do elektryka w leasingu i zawieszę potem działalność przed upływem 2 lat, to dopłata będzie do zwrotu?

Alternatywnie, jeśli wezmę auto w leasing z dopłatą i zrobię przed upływem 2 lat cesję leasingu, to dołata też jest do zwrotu?

Last edited:

Piernik

Posiadacz elektryka
Do zwrotu. Trzeba 2 lata użytkować, to warunek konieczny. + ewentualny limit kilometrów wyrobić jeżeli idzie się po 27 tys.

chief_mc

Nowy na Forum
Do zwrotu. Trzeba 2 lata użytkować, to warunek konieczny. + ewentualny limit kilometrów wyrobić jeżeli idzie się po 27 tys.
Nie pamiętam jakichś ograniczeń dla użytkowania firmowego samochodu na zawieszonej działalności... naprawdę widziałeś to w umowie BOS?
Limit kilometrów oczywiście, ale raczej nie jest problemem żeby przejechać 30 tyś km za 2 lata.

grregg

Fachowiec
Też mnie te tematy interesowały. Bo musiałem na szybko wziać na jdg a nie na młodą sp zoo.
Cesji samochodu nie można zrobić, bo dotacja jest na konkretnego odbiorcę. Tzn cesje leasingu mozna zrobic ale dotacje trzeba zwrocić.
Natomiast nie ma żadnych obostrzeń ze strony BOŚ co do zawieszenia jdg na jakiś okres.
Na wszelki wypadek napisałem do nich maila czy moge zawiesić jdg na pół roku w trakcie trwania przedsiewziecia.

Giaur77

Fachowiec
Też mnie te tematy interesowały. Bo musiałem na szybko wziać na jdg a nie na młodą sp zoo.
Cesji samochodu nie można zrobić, bo dotacja jest na konkretnego odbiorcę. Tzn cesje leasingu mozna zrobic ale dotacje trzeba zwrocić.
Natomiast nie ma żadnych obostrzeń ze strony BOŚ co do zawieszenia jdg na jakiś okres.
Na wszelki wypadek napisałem do nich maila czy moge zawiesić jdg na pół roku w trakcie trwania przedsiewziecia.
Daj proszę znać, jak się odniosą do tego pytania. W umowie o dofinansowanie ja nie znalazłem żadnych ograniczeń z tym związanych. Oświadczenia, które należy złożyć na końcu również nie dotykają tej kwestii.

michalp

Zadomawiam się
Przeczytałem umowę i w przypadku cesji sprawa jest jasna ale w przypadku zawieszenia JDG ale opłacania rat leasingowych absolutnie nie widzę tam podstaw do rozwiązania umowy o dotację. Również czekam na info ale moim zdaniem w przypadku żądania zwrotu byłoby to jakieś naciągnie warunków z zapisów umowy bo tu jasno celem jest użytkowania pojazdu a nie prowadzenie JDG.

Daro76

Fachowiec
Coś Ci odpisali w temacie zawieszenia działalności? Też się nad tym zastanawiam i tak piszą @Giaur77, @michalp to w umowie nie ma takich zapisów. Jest wymóg trwałości leasingu - no a ten jeżeli są płacone raty będzie trwał niezależnie od zawieszenia działalności.

grregg

Fachowiec
Bos mi jeszcze nie odpisał.
Coś Ci odpisali w temacie zawieszenia działalności? Też się nad tym zastanawiam i tak piszą @Giaur77, @michalp to w umowie nie ma takich zapisów. Jest wymóg trwałości leasingu - no a ten jeżeli są płacone raty będzie trwał niezależnie od zawieszenia działalności.
Bos mi jeszcze nie odpisał. A wolałbym mieć potwierdzenie pisemne a nie ustne ;)
Mój plan jest taki że będą odwieszał działalność dwa razy w roku wrzucał w koszty faktury leasingowe i wystawiał fakture usługowa. Jestem na kpir. Podczas zawieszenia działalności można płacić raty leasingowe i przyjmować płatności za faktury wystawione przed zawieszeniem. W moim przypadku zawieszenie dg na miesiac to 2tys zysku. Takze przez 20miesiecy mam zaoszczędzone około 40tys.

Daro76

Fachowiec
Bos mi jeszcze nie odpisał.

Bos mi jeszcze nie odpisał. A wolałbym mieć potwierdzenie pisemne a nie ustne ;)
Mój plan jest taki że będą odwieszał działalność dwa razy w roku wrzucał w koszty faktury leasingowe i wystawiał fakture usługowa. Jestem na kpir. Podczas zawieszenia działalności można płacić raty leasingowe i przyjmować płatności za faktury wystawione przed zawieszeniem. W moim przypadku zawieszenie dg na miesiac to 2tys zysku. Takze przez 20miesiecy mam zaoszczędzone około 40tys.
To masz plan podobny do mojego :)

Wiadomo że lepiej mieć podkładkę pisemną ;) Jak tylko będziesz miał info to dawaj znać, myślę że jest Nas więcej w podobnej sytuacji :)

ps. dostałeś wpłatę z BOŚ? Długo czekałeś jak dostałeś?