Dopłata na JDG a zawieszenie działalności / cesja leasingu

krzyss

Pionier e-mobilności
Poniżej zapisy mojej umowy - są tam wymienione literalnie obowiązki, od daty odbioru przez dwa lata.
- naklejka
- zarejestrowany w PL z OC/AC z ważnymi badaniami,
- złożenie oświadczenia na końcu dwóch lat o przebiegu.

Tyle - nigdzie nie ma innych wymagań. Może u Ciebie była inna umowa?

View attachment 13193

Poniżej oświadczenia.
View attachment 13194
Nie jestem prawnikiem, nie chce mi sie czytac calej swojej umowy jeszcze raz. Jednak mam rozum, jesli BOŚ chcial zrobić Ci przelew i sprawdzil status działalności w CEIDG ze jest zawieszona, to wstrzymal wyplate. Zawieszenie dzialalnosci uniemozliwia Ci podpisywanie dokumentow jako ten podmiot.

Daro76

Fachowiec
To krótko co się działo albo raczej nie działo przez ostatnie miesiące.
Idąc od końca dzisiaj dostałem pocztą podpisaną przez BOŚ umowę o dofinansowanie - data podpisania 28.12.23 - wniosek złożony 6.03.23.
Na jesieni BOŚ wyjaśniał kwestię zawieszenia działalności (lipiec/sierpień), tak jak pisałem w umowie NIE MA ZAPISÓW o wpływie zawieszenia, sprawdzali czy umowa leasingu była utrzymana - czyli czy po prostu płaciłem w terminie raty. Jak dostali potwierdzenia to jak widać nie mieli już wyjścia i musieli podpisać umowę.

Kiedy dostanę w końcu dotację - dalej nie wiem, może ktoś z Was podzieli się doświadczeniem ile realnie po podpisaniu umowy BOŚ przelewa kasę do leasingodawcy (u mnie Millenium).

Zastanawiam się nad jedną rzeczą - czy zebrała by się grupa ludzi żeby złożyć pozew zbiorowy za opóźnienia wypłat przeciwko BOŚ. Przy inflacji jaką mamy to opóźnianie wypłaty rok to się zbiera utrata ponad 10% wartości dotacji. Przez indolencję BOŚ...

furman

Zadomawiam się
Santander leasing . Samochód odebrany z Ząbek 29.09.2023r. Dotacja na konto wpłynęła dziś . Spółka na którą wziąłem leasing zawieszona w KRS od 31.03.2024r.na 24 miesiące. Raty oczywiście spłacam.

Brokulyy

Nowy na Forum
Santander leasing . Samochód odebrany z Ząbek 29.09.2023r. Dotacja na konto wpłynęła dziś . Spółka na którą wziąłem leasing zawieszona w KRS od 31.03.2024r.na 24 miesiące. Raty oczywiście spłacam.
Czyli po uzyskaniu decyzji zawiesiłeś działalnośc? Możesz to jakoś rozpisać chronologicznie, jeżeli to nie problem? Czy były jakieś potrzebne dodatkowe poręczenia, w przypadku gdy założyłeś działalnośc "celowo" i była po prostu młoda bez obrotów, zysków? Jak z Vatem jest, a jak będzie, w sensie czy planujesz optymalizacje podatkową? Czy oferta leasingu była konkurencyjna (nie tylko względem kredytu a po prostu podobna do oferty dla firmy ze stażem). Dzięki.

furman

Zadomawiam się
Czyli po uzyskaniu decyzji zawiesiłeś działalnośc? Możesz to jakoś rozpisać chronologicznie, jeżeli to nie problem? Czy były jakieś potrzebne dodatkowe poręczenia, w przypadku gdy założyłeś działalnośc "celowo" i była po prostu młoda bez obrotów, zysków? Jak z Vatem jest, a jak będzie, w sensie czy planujesz optymalizacje podatkową? Czy oferta leasingu była konkurencyjna (nie tylko względem kredytu a po prostu podobna do oferty dla firmy ze stażem). Dzięki.
Przepraszam za czas reakcji ale nie zaglądałem tu dawno. Umowę z BOŚ podpisana przez nich dostałem 20.03.3024r.Spółkę mam od 2018r ,zawiesiłem ją bo założyłem nową aby wyjść z horrendalnej składki zdrowotnej i to moja gówna optymalizacja podatkowa. Nie jestem vatowcem. Po 2 latach i spełnieniu wymogów dotacji prawopodobnie przeniosę leasing na nową spółkę a tę zawieszoną zlikwiduję.

Jus

Nowy na Forum
No to się epopeja skończyła po roku bez 5 dni. 05.03 otrzymałem przelew z dotacją.
Cóż - pieniądze są. W końcu.

Mam dokładnie taką samą sytuację. Zawiesiłam działalność od lutego 2025 i BOŚ nie chce podpisać umowy dopóki działalności nie odwieszę. Jakby to była kwestia miesiąca to spoko, ale umowę do podpisu odeslano początkiem grudnia 2024, a BOŚ musiał wziąć się za moją umowę w dopiero marcu 2025. Nie uśmiecha mi się płacić ZUS i księgowego przez kilka miesięcy czekając, aż BOŚ w końcu podpisze umowę. W jaki sposób kontaktowałeś się z BOŚ? Infolinia mnie zbywa (zasada jednego okienka) a firma leasingowa twierdzi, że nie ma żadnego kontaktu do BOŚ.

Daro76

Fachowiec
Mam dokładnie taką samą sytuację. Zawiesiłam działalność od lutego 2025 i BOŚ nie chce podpisać umowy dopóki działalności nie odwieszę. Jakby to była kwestia miesiąca to spoko, ale umowę do podpisu odeslano początkiem grudnia 2024, a BOŚ musiał wziąć się za moją umowę w dopiero marcu 2025. Nie uśmiecha mi się płacić ZUS i księgowego przez kilka miesięcy czekając, aż BOŚ w końcu podpisze umowę. W jaki sposób kontaktowałeś się z BOŚ? Infolinia mnie zbywa (zasada jednego okienka) a firma leasingowa twierdzi, że nie ma żadnego kontaktu do BOŚ.
Napisałem do BOŚ oficjalną reklamację - z pełnym opisem sprawy oraz z info że w przypadku braku odpowiedzi kieruję sprawę do Rzecznika finansowego - no i pomogło :)

Ev3

Pionier e-mobilności
Mam dokładnie taką samą sytuację. Zawiesiłam działalność od lutego 2025 i BOŚ nie chce podpisać umowy dopóki działalności nie odwieszę. Jakby to była kwestia miesiąca to spoko, ale umowę do podpisu odeslano początkiem grudnia 2024, a BOŚ musiał wziąć się za moją umowę w dopiero marcu 2025.
Tak z ciekawości - za jaką umowę?
Finansowali Ci samochód czy o co chodzi?
Bo w dotacjach BOŚ już nie pośredniczy....

Ev3

Pionier e-mobilności
Napisałem do BOŚ oficjalną reklamację - z pełnym opisem sprawy oraz z info że w przypadku braku odpowiedzi kieruję sprawę do Rzecznika finansowego - no i pomogło :)
W sensie że co się stało?