Cześć,
Miał ktoś kiedyś taki problem z nierównomiernym zużyciem tarcz? Problem jest na wszystkich 4 tarczach. Nie chce mi się wierzyć że tak ma być
Pacjent Model 3 Performance
View attachment 12604
Co do zasady - czy wszystkie 4 tarcze mają takie głębokie rowki dookoła?
Może to oznaczać niejednorodność klocków lub twarde zabrudzenia.
Jeśli chodzi o nierównomierne wytarcie tarczy to może być to spowodowane dwiema rzeczami:
- powierzchnie nie przylegają równo, skoszone klocki, klocki muszą się dotrzeć lub jeśli to problem z tarczami to będzie to widoczne po oględzinach powierzchni wewnętrznej,
- przyblokowane klocki w zaciskach, to się zdarza rzadko, może być błędem przy montażu lub spowodowane korozją.
W zasadzie w każdym EV podstawową zasadą jest to aby (zwłaszcza kiedy jest duża wilgotność lub opady: deszcz, śnieg...) przed końcem jazdy wykonać hamowanie lub kilka z wyłączoną rekuperacją (tryb N) dotyczy to aut trzymanych pod chmurką jak i w garażu.
W obecnym stanie, osobiście, pomęczyłbym te tarcze z większych prędkości bez rekuperacji, hamując z dużą siłą aby dotrzeć całe powierzchnie. Kilka dłuższych hamowań (mocnych) pokarze czy powierzchnia na zewnątrz się zmniejsza i czy jest to dobry kierunek.
Do tego trzeba sobie "wpoić" nawyk "suszenia" hamulców przed zakończeniem jazdy i powinno wszystko grać. Ja to robię tak, że na ostatniej prostej przed skrętem na osiedle, rozpędzam auto do ok. 60km wrzucam N i hamuję gwałtownie na krótkim odcinku. Chodzi o to aby na układ zadziałała duża siła przez krótki czas. Później na osiedlu także staram się wrzucić N i hamować bez rekuperacji. Powoduje to, że rano nigdy nie mam przyłapanych hamulców.