Niestety nie wiem, a opon już nie mamy. Auto było kupowane z salonu prawie 3 lata temu. Nie wiem co wtedy dawali. Handlowiec nam doradził, że teraz całoroczne to inna bajka a auto ma 4x4… no i się skusiliśmy.Myślę, że istotne może być co konkretnie za opona kryła się pod "oryginalne wielosezonówki".
Moim zdaniem warto mieć pełen komplet bo nie niszczysz ani opon, ani felg przez zakładanie i ściąganie. Ja mam dwa komplety w każdym aucie chociaż sam nie zmieniam. Drugi komplet leży w przechowalni u wulkanizatora. Umawiam się, szybka zmiana i odjeżdżam. Prawie jak w F1. PolecamDrugie pytanie to czy warto kupować felgi i czujniki, czy są jakieś plusy, bo i tak czeka mnie wizyta u wulkanizatora, nie mam warunków zmienić sam kół.
Zdecydowanie warto mieć cały komplet z felgami, weź pod uwagę, że za zmianę opon na dużych felgach z czujnikami zapłacisz dużo więcej za zdjęcie i założenie opony.Wybieram właśnie opony na zimę... co sądzicie o:
990PLN - https://www.oponeo.pl/dane-opony/bridgestone-blizzak-lm005-255-45-r19-104-v-xl-fr#447564486View attachment 13611
Zależy mi na dobrej przyczepności, bo wybierać się będę w góry, w przyszłym roku może nawet jakieś Włochy, więc zrobię te kilka tysięcy kilometrów. Drugim aspektem jest to, że mam górkę i drogę nieodśnieżaną zbyt często pod domem, 4x4 już da pewnie dużo, wielkość opon również.
Zastanawiam się jeszcze nad 1150PLN https://www.oponeo.pl/dane-opony/continental-wintercontact-ts-870-p-255-45-r19-104-v-xl-fr#435788297
View attachment 13612
Brigestone - wygrywają nagrody w przyczepności, są tańsze o ~200pln na sztuce, głośniejsze.
Continentale - podobno cichsze, na czym super mi nie zależy, zapewne będą miały lepszy zasięg.
Dla mnie wybór na ten moment to Bridgestone, ale chętnie posłucham waszych opinii.
Drugie pytanie to czy warto kupować felgi i czujniki, czy są jakieś plusy, bo i tak czeka mnie wizyta u wulkanizatora, nie mam warunków zmienić sam kół.
właśnie o te różnice pytałem, bo nigdy nie miałem takich z czujnikami.Zdecydowanie warto mieć cały komplet z felgami, weź pod uwagę, że za zmianę opon na dużych felgach z czujnikami zapłacisz dużo więcej za zdjęcie i założenie opony.
W zeszłym roku wymieniałem w bejcy na nowe letnie, bo stare już miały parę lat, to 19 cali, z czujnikami, run flat, 300 pln netto zapłaciłem.właśnie o te różnice pytałem, bo nigdy nie miałem takich z czujnikami.