ograniczenie mocy wallboxa

Stivi

Zadomawiam się
Zmieniłem u siebie moc przyłącza na 30KW, tak profilaktycznie przyszłościowo, koszt w PGE u mnie był niewielki. Jak energetyka daje możliwość, to zwiększać zdroworozsądkowo - dla mnie 30 jest ok.
Sąsiedzi za rok dwa zmienią auta, będą chcieli wszyscy zwiększyć i może być odmowa, jakie druty są wielu miejscach to temat rzeka...

krzyss

Pionier e-mobilności
Zmienia bardzo dużo, bo zabezpieczenia na 40A zamiast na 32A. Jak masz zmienić na 22kW, to zmień na 17kW, a i tak będziesz miał 32A ;).
Wikszosc operatorow jak poprosisz 21kW przydzialu daje 40A ;)

Michal

Moderator
Ja mam 25A, EV i wszystko na prąd: pompę ciepła 8 kW mocy cieplnej, boiler elektryczny, saunę z piecem 8 kW... Nigdy nie wywaliłem bezpiecznika ;)

KrzysztofFly

Moderator
Wikszosc operatorow jak poprosisz 21kW przydzialu daje 40A ;)
Dlatego warto spytać u operatora lub sprawdzić na stronie, tak jak napisałem wcześniej, tabelka którą wstawiłem były ze strony Enea, nie wykluczone, że jakiś operatora robi inaczej.

nabrU

Moderator
Tak dla porównania: to mój (na jednej fazie) rekord :D

1697890903692.png

TomRS

Pionier e-mobilności
32A daje 22,08kW dlatego żeby na pewno mieć 40A moim zdaniem lepiej dopłacić do 23kW
Te 40A to zabezpieczenie w skrzynce na zewnątrz , czy przedlicznikowe ? Ja mam umowę na 11kW, i przed licznikiem 25 A, ale w skrzynce przed domem 40A. Czyli teoretycznie mógłbym sam wymienić przedlicznikowe na 32A i mam 22 kW ?

zibizz1

Pionier e-mobilności
Chodzi o ten S który jest zaplombowany i nie można go samemu wymienić. Ja mam licznik w skrzynce przy płocie na zewnątrz i tam jest zabezpieczenie.