ograniczenie mocy wallboxa

zibizz1

Pionier e-mobilności
20 października złożyłem wniosek online, wiec 10 dni roboczych zanim ktoś zaczął analizować mój wniosek. Odpowiedź oficjalną pewnie dopiero dostanę. Teraz sobie uświadomiłem że pewnie jak powiększe PV to zaczne przekraczać 253V, jeśli tak bedzie to zamiast próbowac reklamować(co nie jest łatwe bo duzą część doby musza byc złe parametry) to złoże wniosek o zwiekszenie mocy co wymusi modernizacje sieci:)

KrzysztofFly

Moderator
Dziś zadzwonili do mnie z PGE że 23kW nie ma mowy, tzn jest taka opcja ale to bede musiał dłuuugo poczekać bo druty od tranformatora do wymiany przy bezpieczniku 40A. Wiec jak mi wystarczy 21kW to mi mogą szybko bezpiecznik wymienić, jeszcze padło tylko pytanie czy 21kW czy może 17kW (bo bezpiecznik ten sam) Wziałem 21kW
A jak już Ci zmienią, to złóż ponownie wniosek na 23kW, niech działają, kiedyś się przyda, bo zużycie prądu mimo coraz bardziej oszczędnych urządzeń stale rośnie (pewnie dlatego, że jest ich coraz więcej).

adamusek

Posiadacz elektryka
20 października złożyłem wniosek online, wiec 10 dni roboczych zanim ktoś zaczął analizować mój wniosek. Odpowiedź oficjalną pewnie dopiero dostanę. Teraz sobie uświadomiłem że pewnie jak powiększe PV to zaczne przekraczać 253V, jeśli tak bedzie to zamiast próbowac reklamować(co nie jest łatwe bo duzą część doby musza byc złe parametry) to złoże wniosek o zwiekszenie mocy co wymusi modernizacje sieci:)
ja zwiększyłem z 6 na 14 i w sumie ze 2 czy 3 razy było przekroczenie napięcia przez okres kilku miesięcy - natomiast moje Froniusy po aktualizacjach bardzo ładnie operują mocą bierną, w odwodzie mam grzałkę do CO, często też ładuję auto w ciągu dnia czy odpalam klimę. Niemniej jak będę dokładał jeszcze z 6 to pewnie już poleci hybryda z baterią w przyszłości w celu stabilizacji napięcia.

wiktor

Posiadacz elektryka

Ja wysłałem zgłoszenie poprzez formularz kontaktowy z 3 tygodnie temu i nic, cisza.