ograniczenie mocy wallboxa

TomRS

Pionier e-mobilności
Chodzi o ten S który jest zaplombowany i nie można go samemu wymienić. Ja mam licznik w skrzynce przy płocie na zewnątrz i tam jest zabezpieczenie.
Ja mam przyłącze starego typu - w ścianie na zewnątrz domu jest skrzynka zamykana na klucz, są tam takie duże zabezpieczenia (nie podobne do niczego ) 40A, następnie już w budynku, zaplombowane przed licznikiem mam klasyczne już bezpieczniki 25A. Czyli do licznika może dotrzeć max 17kW. Na logikę, gdybym zmienił te 25A na 32A, to miałbym do dyspozycji 22kW

nnnnn

Pionier e-mobilności
Przyjedzie ktoś z autem jednofazowym 32A np. wujek z Leafem itp) i będzie chciał się podładować ok 7 kW, a żona włączy piekrnik na tej fazie i wywali korki . Od przybytku glowa nie boli a to nie jest duża kasa za podniesienie mocy.
Sam mam 40A (ale dałem więcej w bezpieczniku przed) i podobną sytuacje jak opisałem. Dwie Tesle i Leaf. A rodzinka może nawiedzić w komplecie i wtedy mniej kombinacji z ładowaniem aczkolwwiek i tak to za mało.!
Nie wywali jeśli będą na osobnych fazach. Pamiętać żeby jednofazowe 32A ładować na fazie na której nic innego prądożernego nie ma.

Bronek

Pionier e-mobilności
Ja mam przyłącze starego typu - w ścianie na zewnątrz domu jest skrzynka zamykana na klucz, są tam takie duże zabezpieczenia (nie podobne do niczego ) 40A, następnie już w budynku, zaplombowane przed licznikiem mam klasyczne już bezpieczniki 25A. Czyli do licznika może dotrzeć max 17kW. Na logikę, gdybym zmienił te 25A na 32A, to miałbym do dyspozycji 22kW
Tzw beemy np jak na zdjęciu . Do tej cz skrzynki teoretycznie nie mamy dostepu teoretycznie..

Moze byc też ktos inny do tego podpiety?
Liczniki tez potrafią monitorować maksymalne pobory i jak to będzie nagminne, to też teoretycznie można się przyczepić o przekroczenie parametrow zawartych w umowie...
16979210480672121401542030757891_copy_532x536.jpg

TomRS

Pionier e-mobilności
Tzw beemy np jak na zdjęciu . Do tej cz skrzynki teoretycznie nie mamy dostepu teoretycznie..

Moze byc też ktos inny do tego podpiety?
Liczniki tez potrafią monitorować maksymalne pobory i jak to będzie nagminne, to też teoretycznie można się przyczepić o przekroczenie parametrow zawartych w umowie...
View attachment 13938
Dokładnie takie potwory 😜 Nikt inny tam nie jest podpięty, to skrzynka na moim domu jednorodzinnym. Licznik też mam raczej archaiczny , ale z pewnością policzy ile energii zużyłem i za nią zapłacę 🤗. To oczywiście rozważania teoretyczne, wystąpię o zwiększenie mocy. Bardziej chodziło mi o to, że po prostu wystarczy w tym wypadku wymiana bezpieczników bezpośrednio przed licznikiem

Bronek

Pionier e-mobilności
Jak nie ma plomby to wymień. Kiedys dawalem 50ciogroszówke dla lepszego kontaktu. (stare korkii)
Jak mi wywaliło takiego beema to też sam wymienialem, bo mam nielegalny kluczyk do, szafki i do tego trzeba mieć specjalną rączkę do tych bezpieczników, bo tu żartów nie ma.
U nas nawet goscie z energetyki dawali wiecej bo wielu ich potem wzywalo.
Co kraj to obyczaj. Teraz już się ucywilizowalo i licznik z sim, skrzynki pozamykwne plomby itp. Ale jak sie ma znajomego elektryka to warto miec dostep do obu cz skrzynki.
Ilość pobranego prądu to swoją liczy się drogą ale moc chwilowa poboru to inna sprawa

Slavekk_

Posiadacz elektryka
Dokładnie takie potwory 😜 Nikt inny tam nie jest podpięty, to skrzynka na moim domu jednorodzinnym. Licznik też mam raczej archaiczny , ale z pewnością policzy ile energii zużyłem i za nią zapłacę 🤗. To oczywiście rozważania teoretyczne, wystąpię o zwiększenie mocy. Bardziej chodziło mi o to, że po prostu wystarczy w tym wypadku wymiana bezpieczników bezpośrednio przed licznikiem
po 1. Jeśli masz "klasyczne bezpieczniki" 25A to one nie przyjmą wkładki większej niż 25A. Jak już je wyrzucą to pewnie zainstalują wyłącznik o odpowiednim prądzie.
po 2. W skrzynce na ścianie trzeba dać 2 stopnie wiecej niż te 32A czyli 50A lub 63A. Obstawiam 63A
po 3. Przewody muszą mieć przekroje odpowiednie do tych prądów, czyli też mogą być do wymiany
po 4. A co masz na wejściu instalacji jako wyl. główny? Różnicowkę 25A?

adamusek

Posiadacz elektryka
Moim zdaniem, jeśli już będziesz zwiększał moc, to rozważyłbym na Twoim miejscu zmianę na 23kW, koszt niewiele większy, a zabezpieczenie powinieneś otrzymać 40A. Nie będziesz musiał zastanawiać się w czasie ładowania samochodu czy możesz zrobić żonie herbatę ;).
Tabelka z używanym przez operatora Enea (u innych operatorów, powinny być takie same) zabezpieczenia, w zależności od mocy przyłączeniowej.
View attachment 13919
Amen dokładnie tak zrobiłem żeby dostać 40A, dodatkowo o można rozbudować sobie PV w przysżłości do 23 ;)

zibizz1

Pionier e-mobilności
Dziś zadzwonili do mnie z PGE że 23kW nie ma mowy, tzn jest taka opcja ale to bede musiał dłuuugo poczekać bo druty od tranformatora do wymiany przy bezpieczniku 40A. Wiec jak mi wystarczy 21kW to mi mogą szybko bezpiecznik wymienić, jeszcze padło tylko pytanie czy 21kW czy może 17kW (bo bezpiecznik ten sam) Wziałem 21kW

wiktor

Posiadacz elektryka
Dziś zadzwonili do mnie z PGE że 23kW nie ma mowy, tzn jest taka opcja ale to bede musiał dłuuugo poczekać bo druty od tranformatora do wymiany przy bezpieczniku 40A. Wiec jak mi wystarczy 21kW to mi mogą szybko bezpiecznik wymienić, jeszcze padło tylko pytanie czy 21kW czy może 17kW (bo bezpiecznik ten sam) Wziałem 21kW

A ile czekałeś na odpowiedź od momentu złożenia wniosku?

Najnowsze dyskusje