ograniczenie mocy wallboxa

KrzysztofFly

Moderator
nie bede juz zmienial wallboxa
czyli najlepiej zwieksze moc przylaczeniowa powiedzmy na 20kW ?
pompa jeszcze max moze zabrac 3x12A nie wiem jak to policzyc :)
Moim zdaniem, jeśli już będziesz zwiększał moc, to rozważyłbym na Twoim miejscu zmianę na 23kW, koszt niewiele większy, a zabezpieczenie powinieneś otrzymać 40A. Nie będziesz musiał zastanawiać się w czasie ładowania samochodu czy możesz zrobić żonie herbatę ;).
Tabelka z używanym przez operatora Enea (u innych operatorów, powinny być takie same) zabezpieczenia, w zależności od mocy przyłączeniowej.
Zrzut ekranu 2023-10-20 224745.png

wiktor

Posiadacz elektryka
Ja dzisiaj złożyłem zapytanie do Energii + wniosek o koszt i termin zmiany z 12.5 na 22 KW.
Dam znać co odpiszą.

zibizz1

Pionier e-mobilności
Mam 14kW i nigdy mi nie wywaliło bo bezpiecznik 25A da ponad 17kW.

Moja ładowarka(Wattpilot ) ma funkcję(nie używam) ograniczenia prądu na wejściu do domu tylko wymagany jest licznik który z nią współpracuje. Można nawet mieć do 3 ładowarek które będą razem pilnować żeby nie przekroczyć mocy przyłącza.

Dziś też złożyłem wniosek o zwiększenie na 23kW bo na wiosnę planuje dołożyć PV.

Czasem samochód u mnie zmniejsza prąd ładowania jak jest spadek napięcia ale to raczej w dzień bo w nocy napięcie osiąga nawet 250V

KrzysztofFly

Moderator
Mam 14kW i nigdy mi nie wywaliło bo bezpiecznik 25A da ponad 17kW.

Moja ładowarka(Wattpilot ) ma funkcję(nie używam) ograniczenia prądu na wejściu do domu tylko wymagany jest licznik który z nią współpracuje. Można nawet mieć do 3 ładowarek które będą razem pilnować żeby nie przekroczyć mocy przyłącza.

Dziś też złożyłem wniosek o zwiększenie na 23kW bo na wiosnę planuje dołożyć PV.

Czasem samochód u mnie zmniejsza prąd ładowania jak jest spadek napięcia ale to raczej w dzień bo w nocy napięcie osiąga nawet 250V
WC3 Tesli też mogą się ze sobą dogadywać, ja mam u siebie WC3 i do tego 1F Lektrico, z płynną regulacją od 6A do 32A (w sumie z fajną apką, która działa też poza domem), typowo ładuję e-C4 na 20A, Tesla leci na 3F na 16A. Zabezpieczenie mam 40A i nigdy mi nie wybiło bezpiecznika podczas ładowania samochodów. Zdarza się, że czasami Tesla na chwilę wstrzyma ładowanie lub sama zmniejszy moc, no i pralka Bosch, też czasami wysyła komunikaty o niskim napięciu w sieci jak się wszystko włączy (mam jeszcze pompę ciepła).

KrzysztofFly

Moderator
no ten 1 KW to chyba nic juz tak bardzo nie zmieni
Zmienia bardzo dużo, bo zabezpieczenia na 40A zamiast na 32A. Jak masz zmienić na 22kW, to zmień na 17kW, a i tak będziesz miał 32A ;).

Bronek

Pionier e-mobilności
Przyjedzie ktoś z autem jednofazowym 32A np. wujek z Leafem itp) i będzie chciał się podładować ok 7 kW, a żona włączy piekrnik na tej fazie i wywali korki . Od przybytku glowa nie boli a to nie jest duża kasa za podniesienie mocy.
Sam mam 40A (ale dałem więcej w bezpieczniku przed) i podobną sytuacje jak opisałem. Dwie Tesle i Leaf. A rodzinka może nawiedzić w komplecie i wtedy mniej kombinacji z ładowaniem aczkolwwiek i tak to za mało.!

Last edited: