Felgi i opony zimowe

itguy

Posiadacz elektryka
Moim zdaniem na oryginalnych felgach 19" z modelu Y, nie ma szans aby jakakolwiek opona ochroniła rant, on jest po prostu strasznie wystający. Chyba jedyna szansa to chińskie kołpaki, które zakrywają tenże rant, bo oryginalne się w nim chowają. Poniżej fotki jak to wygląda na moim komplecie kół zimowych, a opony mam 255/45R19 GOODYEAR UGPE+ z rantem ochronnym ;).
zgadzam się, fabryczne opony zimowe też tak wyglądają, może minimalnie bardziej zachodzą na ten rant ale on i tak wystaje - ja już przerysowałem jedną... :)

MarcinEV

Posiadacz elektryka
Ja bym chętnie zastosował na lato jakieś alternatywne czarne felgi 19’’nie za miliony. Oryginalny kołpak zostałby na zimówki.

itguy

Posiadacz elektryka
Jeździ ktoś na tych "fabrycznych" sottozero? niby są głośne, czy rzeczywiście?
Ja na nich jeżdżę. Są chyba minimalnie głośniejsze od fabrycznych letnich. Ale słychać to tylko na ekspresówkach na dobrej "cichej" nawierzchni, jeżdżąc poniżej 100km/h na kiepskiej jakości drodze ciężko wychwycić różnice. Za to w obecnych temperaturach 0-15 stopni Celsjusza trzymają się na mokrym o niebo lepiej niż letnie.
Btw mam teoretycznie dużo cichsze opony w skodzie bo mają 67dB a te teslowe zdaje się że powyżej 70dB. W skodzie Octavii słychać od razu przy zmianie na zimowe, tutaj trzeba naprawdę próbować to wychwycić. Nie wiem z czego to wynika, może z tej pianki w oponach albo po prostu różnicy w wygłuszeniu aut.

AC/DC

Nowy na Forum
Widzę, że część z Was kupiła opony zimowe z indeksem prędkości V. Właśnie zajrzałem do homologacji i mam index W. Można stosować opony z niższym indeksem niż homologowany?

zibizz1

Pionier e-mobilności
Na zimowe można, chyba 160km/h musza mieć. Ale powinna byc wtedy blokada ustawiona w samochodzie lub widoczna informacja dla kierowcy o maksymalnej prędkości

deCastelano

Fachowiec
Widzę, że część z Was kupiła opony zimowe z indeksem prędkości V. Właśnie zajrzałem do homologacji i mam index W. Można stosować opony z niższym indeksem niż homologowany?
Indeks V to 240km/h, chyba na zimę wystarczy :p