Tutaj nie dyskutuje się o BMW, bo to forum Tesli

• Thread starter Konto skasowane na życzenie 2023/11/09
  • Start date
  • Tags
    None

Halisep

Posiadacz elektryka
poważniej ja czekam i o ile doczekam że ktoś w Europie zaszaleje i ruszy tą konserwę, bo to co Stary Kontynent proponuje jest nudne. Pachnie naftaliną, choć nawet to "norki czy szynszyle".
BMW i inni długo po staremu nie pociągną? A moze to Oni maja racje? Zobaczymy. Mi się te style old znudziły, co nic nie oznacza!
Ja zmieniłem bo to właśnie tesla mi się znudziła. Przez ostatnie 7 lat zmienili przedni zderzak i trochę poprawili wnętrze. Nuda 😄 No i jeszcze szybkość ładowania na plus. Tesla nadal jest najlepsza pod względem efektywności napędu, ale pod względem użytkowym, jak na tak długi okres, to tych zmian jest za mało i nadal brakuje podstawowych funkcji. Konkurencja mocno podgoniła w tym czasie i całe szczęście, bo przynajmniej dzisiaj jest wybór.

Bronek

Pionier e-mobilności
Ja mam dwa główne kryteria przyspieszenie ponizej 4 sek co może mieć każdy a w Tesli podoba mi sie obsługa, infotiment. A i jeszcze obecnie olbrzymi frunk. Moge nie miec tylnego. Uzywam 1x na miesiąc?
To chyba jak dla mnie i żony jest super. IKEA na kołach. Dom mamy na staro auto na nowo.

U innych to na ogół to cenię kamery 360, wyciszenie (a propos np Tm3 nie X) , światła,

I raczej chyba latwiej będzie Tesli dodać i poprawić jak tym innym naśladować Tesle w obsludze jej prostocie l?
Choć i tak to trochę już w tym kierunku niektórzy zrobili.
Możne dlatego jeszcze mam bzika bo mam czujniki i pierdoły i to dziwne auto, nie tuzinkowe ,a nie jeżdżę dużo nocą, do tego zawieszenie jest pneumatyczne z pamięcią itd...?

Ale bez urazy akurat podejście BMW mnie dziwi po takim fajnym starcie.. Widocznie zbadali swój potencjany rynek i jak nasza pewna Partia i mówią tylko do nich?
Oby nie przegrali per analogiam :)

Ps, ale,"dupa pawiana" akurat mi sie zaczyna podobać bo wyroznia z tlumu smutasów.
A X jak nie ma otwartych drzwi to jest z boku wg mnie brzydkie, S I 3 zaś ładne, bo takie co zrzucam imnnym staromodne. I bądź tu mądry? :)

Last edited:

Ev3

Pionier e-mobilności
W tesli, czy kia sprawdzam na stronie, jak to w 21 wieku
W sensie, że w kia rabatów nie dają?
Czy że na stronie konfigurator policzy Ci wszystkie, które Tobie przysługują?

Beep21

Posiadacz elektryka
No i zrobiła sie dyskusja w stylu BMW tym razem nie (Będziesz Miał Wydatki) a bardziej (Będziesz Mógł Wynegocjować ).
Jakie wnioski dla postronnego obserwatora?
Co tam z autem, nieważne ... Dowedzialem się że dają rabaty!
I to jest podstawa decyzji zakupowej. Są rabaty to bierzemy :).

A poważniej ja czekam i o ile doczekam że ktoś w Europie zaszaleje i ruszy tą konserwę, bo to co Stary Kontynent proponuje jest nudne. Pachnie naftaliną, choć nawet to "norki czy szynszyle".
BMW i inni długo po staremu nie pociągną? A moze to Oni maja racje? Zobaczymy. Mi się te style old znudziły, co nic nie oznacza!
Bronku, nic nie stoi na przeszkodzie żeby pogadać o aucie, co chcesz wiedzieć? Dyskusja o rabatach zrobiła się z tego że inni chyba nigdy nie wiedzieli o tym że dealerzy dają rabaty - nie ważne, nie ma co już o tym pisać. Co chcesz wiedzieć co aucie ?:D

viallos

Pionier e-mobilności
Panowie ta dyskusja o rabatach nie ma sensu. Wszyscy dawali rabaty i będą dawać... na chwilę rabatowanie zniknęło bo nie było co rabatować ... Covid, wojna, łańcuch dostaw itp ... jak już się z tym uporali, a niektórzy jeszcze uporają to naprodukowali/naprodukują tego badziewia i trzeba to zacząć upychać.

Bronek

Pionier e-mobilności
Bronku, nic nie stoi na przeszkodzie żeby pogadać o aucie, co chcesz wiedzieć? Dyskusja o rabatach zrobiła się z tego że inni chyba nigdy nie wiedzieli o tym że dealerzy dają rabaty - nie ważne, nie ma co już o tym pisać. Co chcesz wiedzieć co aucie ?:D
Najwieksza zaleta, to co urzeklo i to co najbardziej jest nie tak? O ile jest coś? Czego brak?

Bo to jest często bywa jest to subiektywne ale też jak np brak wajh, czujników itp, w Tesli niemal wszystkich denerwuje.

Na razie i tak tego typu auta nie kupię obojętnie na markę, ale śledzę, bo każdy coś ma ciekawego i idzie do przodu. W końcu za rok dwa będę miał swędzenie tylka. Już pomału mam.
BMW i tego typu zrobione samochody to dla mnie udana ale jednak niby konwersja. Rozumiem po co tak zrobiono, pewnie aby nie drażnić sprawdzonego klienta i dajac wybor napedy benzyna /diesel/ev w tej samej niemal budzie, a to robi wrażenie szerokiej oferty i wielu się podoba co jest zrozumiałe . Mialem Leafa który jeszcze bardziej wygladal jak normalne auto i było ok.

Ps. Dwie dla mnie jeszcze ważne rzeczy e-pedal i czy rusza sam w korku bez aktywacji np po minucie?

Last edited:

Beep21

Posiadacz elektryka
No to z zalet które zaważyły na wyborze i4:
- Cisza w kabinie, jest bardzo cicho nawet przy większych prędkościach. To było najcichsze elektryczne auto jakim jeździłem na jazdach próbnych
- wentylowane fotele
- Ogólna jakość wykonania wnętrza
- BMW charging I związane z nim atrakcyjne stawki na ładowarkach (oczywiście dla mnie przy moich przebiegach i trasach)
- Genialne światła laserowe
- Auto jest ekonomiczne jeśli chodzi o prądożerności
- No i straszne spodobała mi się stylistyka zewnętrzna auta
- nadwozie liftback i związany z tym bagażnik

- Z wad:
- Brak fabrycznie montowanego franka (musiałem sobie dołożyć we własnym zakresie, montaż bardzo prosty, 10 minut roboty). Choć muszę przyznać że nie używam go zbyt często, mam tam tylko przedłużacz który używam jak jestem u rodziców
- szkoda że to konwersja, bo płaska podłoga dała by więcej miejsca z tyłu
- Wolna ładowarka bezprzewodowa do telefonów
- Drive recorder (coś jak tesla sentry) który mógłby działać lepiej, choć z drugiej strony co update widać poprawy

Co do jazdy w korku, jeśli masz asystenta professional to auto samo jeździ w korku. Ogólnie auto ma kilka poziomów wsparcia jazdy. Tu jest przykład na jakimś starszym ICE, film z przed dwóch lat więc teraz to też trochę inaczej wygląda -

Last edited:

Beep21

Posiadacz elektryka
Pierwszy rok po zakupie auta jest za darmo. Potem niestety trzeba płacić abonament. Kiedyś było tak że abonament trzeba było kupić na kolejny rok, teraz to zmienili i jest taki zapis.
1699519723014.png